Hegkezelés, hegek eltüntetése

Heg kialakulhat műtét, anyajegy és szemölcs eltávolítás után, baleset, égés által, vagy pattanások után. A test bármely részén, de az arcon, kézen, lábon szebben, jobban gyógyul. Legcsúnyább hegek a mellkason, vállon, háton alakulnak ki.

A hegek eltüntetése sajnos nem lehetséges, de jelentősen szépíteni, halványítani lehet őket. A hegkezelés egyik módja a kimetszés, újravarrás úgy, hogy szebben gyógyuljon. A hegkorrekciós műtéttel több problémát egyszerre lehet helyrehozni, ezekről külön fejezetben írunk lejjebb. A másik mód, a műtét nélküli hegkezelés. Ide több technika tartozik, ezeket is részletezzük.

 

A hegkezelés típusairól röviden

 

Miért marad meg a heg?

Ha a bőr megsérül, seb keletkezik. Ha ez csak a felszíni réteget érinti, az teljesen meggyógyul. Nem lesz maradandó heg. Gondoljon a horzsolásra, plezúrra. Itt ugyanis nagyrészt sejtekből áll a bőr, amik újraképződnek, így az nyom nélkül meggyógyul. A bőralja tartalmazza a kollagént, amit annyi kozmetikummal probálunk nap, mint nap pótolni, erősíteni. A bőrnek ez a mély rétege inkább rostszálakból áll, kevés a sejt. A szervezet befoltozza a sérülés okozta lyukat, egy javító kollagénnel, mint egy ruhafolt, de nem tudja az eredeti állapotot visszaállítani. Ezért az irha sebe nem tud teljesen, maradandó heg nélkül meggyógyulni. Vagyis, ha mély a sérülés, maradandó heg keletkezik.

hegek eltüntetése - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

A mély sérülés, műtéti metszés heggel gyógyul – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

Hogyan lehet mégis szépíteni?

Mint a bevezetőben írtuk, két lehetőség van.

Egy műtéttel eltávolítjuk a meglévő heget, és újra összevarrjuk a sebet. Mi értelme? A kimetszésnél, az összevarrásnál mindent elkövetünk, hogy a szervezetnek a lehető legjobb körülményeket biztosítsuk a gyógyulásra. Így a második heg sokkal szebb lesz, mint a korábbi. Vékonyabb, puhább, egyenletesebb, laposabb, halványabb.

Műtét nélkül a szervezet hegképző folyamatát befolyásoljuk, segítjük az öngyógyító folyamatot. Minél hamarabb beavatkozunk, annál jobb eredmény várható. A sebgyógyulás, a hegképzés egy hosszú, több lépésből álló folyamat. Mióta az orvostudomány megismerte ennek nagyrészét, jó irányba tudja befolyásolni. Egyik legjobb lehetőség a szilikon krémek, tapaszok alkalmazása. Ezek gyulladáscsökkentő hatása halványabb, puhább heget eredményez. Leginkább a kidudorodó, piros, tömött hegek kezelhető vele.

A dióda lézeres kezelés a másik lehetőség. A lézerrel bármilyen heget lehet kezelni. A heg vékonyabb, puhább, halványabb lesz. A dióda lézer bioaktív hatásátdr. Mester Endre, a SOTE professzora mutatta ki először. Lényege, hogy a lézer fény jó irányba tolja el a sejtek működését, így a hegképződést is. A pontos működésre a választ csak nemrég adta meg a tudomány, amikor igazolták, hogy a sejtek energia ellátásáért, és jó néhány az immunrendszer számára nélkülözhetetlen anyag előállításáért felelős enzim családot aktivizál a speciális lézerfény, így segítve a sejteknek a hegkezelés folyamatában.

A saját zsírátültetés a legújabb kezelési módszer. A nagyszámú kötőszöveti őssejt, amit az átültetett zsír magában hordoz, szintén a szervezet öngyógyító folyamatában segít. Az őssejetek több feladatra képesek, mint a már specializálódott bőrsejtek. Így az eredetihez lényegesen közelebbi állapotot, vagyis kevésbé heges heget képeznek.

Lehetetlen a hegek eltüntetése?

Nem feltétlen! A legújabb kutatások már több olyan anyagot azonosítottak, amik hasonló sebgyógyulást idéznek elő, mint a magzati heggyógyulás a méhben, ilyen esetekben ugyanis nem keletkezik heg, a seb teljesen regenerálódik. Elképzelhető, hogy az őssejtes kezelések mellett az elkövetkezendő években olyan gyógyszerek, krémek kerülnek forgalomba, amikkel a hegek eltüntetése már nem álom lesz csupán, hanem teljes, vagy legalábbis nem látható sebgyógyulás érhető majd el velük.

Addig is, az egyetlen lehetőség, hogy a heg a lehető legjobban elhalványodjon a hegkorrekciós műtét utáni korai dióda lézeres kezelés. Saját tapasztalatunk is azt mutatja, hogy a megfelelően operált hegek dióda lézeres kezelése sokszor alig látható hegeket eredményez.

„A jó, a rossz és a csúf”

Van szép heg? Milyen a csúnya és a szép heg?

hegkezelés - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

A vékony, puha, eltakarható heg kevésbé zavaró – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

Annak, aki viseli, egyik heg sem szép. Orvosi szempontból beszélünk szép és csúnya hegről. A szép heg vékony, nem kiemelkedő, nem besüllyedt. Puha, nem kemény és elhalványodott, közel bőrszínű, nem piros, nem barna. A csúnya heg ezzel szemben széles, széthúzódott, besüppedt. Túl puha, csíkos. Vagy kemény, a bőrből kiemelkedő, piros-vörös-barna. A jó heg, ami nem zavaró és nem szembetűnő. Nem zavarja a mozgást, a mindennapi életet, és testrész, vagy ruha takarja. Rossz heg minden, ami nem az előbbi. Zavaró, feszül, kemény, szúr, fáj. Gátolja a mozgást. Látható, szembeötlő, nem elrejthető.

Hogyan előzhetjük meg a csúnya heg kialakulását?

A már kialakult sebek esetén a fent említett sebkezelő, hegszépítő eljárásokat javasolt alkalmazni. Mindent meg kell tenni, hogy a hegnek biztosítsuk a legjobb körülményeket az ideális gyógyuláshoz. A műtét utáni heg milyensége az operáló orvos felelőssége.

A legszebb heg, amelyik nincs.

A legjobb, ha nem operálunk. Ezért vannak a műtét nélküli beavatkozások, és ezért terjedtek el. De ha mégis műtét mellett döntünk, vagy műteni kell, a heget okozó metszést tervezni kell. A plasztikai sebészetet ez kiemeli a többi műtétes szakmák közül. Azokban nem tervezzük a metszést, és van amikor nem is szabad tervezni, mert a gyógyító cél minden egyéb körülményt felülír.

A plasztikai sebészet számára azonban alapvető, hogy a heget rejtetten, természetes redőbe, hajlatba, akár a műtéti területtől távol, és minél rövidebbre tervezzük. Mellnagyobbítás esetén rövid heget, rejtetten a mell alá, a bimbóudvar szélére, vagy a hónaljba. Arcplasztika műtéteknél a természetes fül előtti redőbe és a fül mögötti redőbe, ill. a hajas fejbőrbe rejtve. Hasplasztika során az alsónemű által takarva. Zsírleszívás esetén pedig apró, 2-3 mm-es szúrásokból.

Második legfontosabb a seb megfelelő varrása. A plasztikai varrat azt jelenti, hogy a sebszéleket a lehető legfinomabb módszerekkel, a legpontosabban varrjuk össze. A fonalat a sebben belül vezetve, a vékony heg mellett nem keletkeznek pontok, vagy haránt csíkok.

Ha tehát megfelelő irányú, szépen, finoman összevarrt, rövid a heg, minden adott a legszebb gyógyuláshoz.

Ezért élünk…

De jó lenne, ha heg nélkül gyógyulnának sebeink! A tudomány mai állása szerint, ennek rengeteg daganat lenne az ára. Vagy rövid élettartam. Bizonyos szempontból a heggel fizetünk a fejlett emberi szervezetért és a hosszú életért…

A „sebfoltozás” egy gyógyulás folyamat, aminek száraz ismeretanyagából néhány érdekességet lehet kiemelni.

A lézeres kezelés az első naptól az első hónap végéig a leghatékonyabb, de az első 1-2 évben még biztosan van hatása a kezelésnek.

A gyulladáscsökkentő szilikonos kezelést az első naptól 2-3 hónapig érdemes folytatni, de még ezt követő hónapokban is lehet pozitív hatása.

A heg 1-2 éves korára „érik meg”, vagy lesz közel végleges. Még lehet műtét nélkül kezelni, de a végeredmény alapján ilyenkor javasolt a műtéti korrekcióról dönteni.

Hegképződést befolyásoló tényezők

  • Életkor
    Idősebb életkorban a bőr gyógyulása lassabb, míg a fiatalabb bőr hajlamosabb a túlburjánzásra és a vastagabb hegképződésre.
  • Genetikai tényezők – bőrtípusok
    A sötétbőrű, afrikai és ázsiai emberek hajlamosabbak a kóros hegesedésre (pl.: hipertrófiás (megvastagodott) heg, keloid (vadhús))
  • A heg elhelyezkedése
    Leginkább a folyamatos feszülés alatt, ill. a gyakori mozgásnak kitett területeken (pl.: hát, vállak és ízületek környéke, szegycsont felett) a hegek gyakran kiterjedtebbek és feltűnőbbek, mint a kevésbé aktív területeken (has, derék, mell) keletkező hegek. A jó vérellátású területeken, mint az arc, kezek, lábak szintén gyorsabb és szebb végeredményű sebgyógyulásra számíthatunk.
  • Sebfertőzés vagy egyéb szövődmények
    Fertőzött seb esetén nagyobb a kóros hegképződés valószínűsége.

Kóros hegtípusok

Elvékonyodó (atrófiás) hegek

Olyankor alakul ki, amikor gyenge a kollagénrost képzés, a feszülés miatt a heg széthúzódik, besüllyed, vagy a betegség miatt az irha elvékonyodik. pl.: kiszélesedett műtéti, baleseti, ill. akne (pattanások) és bárányhimlő utáni hegek.

hegek eltüntetése - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

Széles, besüllyedt – atrófiás – heg saját zsírtöltéssel, kimetszéssel kezelhető – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

Megvastagodó (hipertrófiás) hegek

Ilyen esetben a kollagén képzés túlzott, így kemény, vastag, kiemelkedő heget kapunk. Ezek a hegek gyakrabban fordulnak elő fiataloknál, égési sérülések után és sötétebb bőrszínű betegeken. Általában lilás-vörösek, vastagok, kiemelkednek a bőr fekszínéből, de az eredeti seb területén nem terjednek túl.

A hipertrófiás hegek kialakulása általában a sérülés után néhány héten belül elkezdődik és beavatkozás nélkül is javulhatnak, habár ez a folyamat egy-másfél évet is igénybe vehet.

Ehhez hasonló, de elkülönítendő az ún. keloid, ami már egy kóros, és kezelés nélkül végleges reakció a szervezet részéről. Gyógyítása különleges eljárásokat igényel.

hegek eltüntetése - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

A piros, kiemelkedő – hipertrófiás – heg szilikon tapasz, lézer segítségével szépíthető – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

Keloidos hegek

Keloidos hegek többsége nem műtét során keletkezik, hanem bőrsérülés, gyulladás (pl. szőrtüszőgyulladás) során. Bármilyen életkorban előfordulhatnak, de gyakrabban keletkeznek fiatal és/vagy sötétbőrű betegeken. Vastag, szabálytalan, a bőrből jelentősen kiemelkedő, igen kemény hegszövet-csomók, melyek az eredeti seb határain túl terjedhetnek, és gyakran fájdalmat, viszketést, égő érzést okoznak a páciensnek.

Színűk a környező bőrterülettől eltérően gyakran bíborvörös vagy lilás. A keloidok általában a bőrt ért sérülés után több héttel, hónappal fejlődnek ki. Terhesség idején rosszabbodhatnak. Sajnos néha a hatékony kezelést követően ismét kialakul, kiújulásra hajlamos.

hegek eltüntetése - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

A kiemelkedő, kemény, barna keloid Kenalog injekcióval, lézerrel, kombinált kezeléssel javítható – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

Mivel kezeljük a hegeket

  • Szilikon (poli-sziloxán) tartalmú gél
    Látványos javulást idéz elő a hegek 2/3-ában és jelentős javulást azok 30 %-ában. Elsősorban a hipertrófiás hegek és a keloidok esetében hatásos. Fontos, hogy a kezelés elején a tünetek – heg pirossága, viszketése – fokozódhat hatásukra. Dermatix, Zeraderm, Kelocote, Silgel, Eurogel, Xeragel
  • Nem szilikon tartalmú gél
    Hipertrófiás és atrófiás hegre egyaránt ajánlott, pl. a Contractubex, aminek természetes hatóanyagai a hegképződés folyamatát a normális irányba tereli.
  • Szilikon (poli-sziloxán) tapasz
    pl.: Epi-Derm, Mepiform, Medipatch
  • Lézerkezelés
    Alapvetően két kezelési lehetőség létezik, a heg kisebbítése, „leégetése” a lézerrel, ami történhet dióda, szén-dioxid stb. lézerrel, ill. a heg képződés normális irányba terelése, ami csak dióda lézerrel érhető el, mivel ennek a fényterápiás lehetőségnek van bizonyítottan a sebgyógyulásban részt vevő sejtekre kifejtett irányító hatása, a Bioptron lámpáénál nagyságrendileg nagyobb hatékonysággal.
  • Dermaroller
    Atrófiás hegek kezelésére javasolt. 2-3 havonta érdemes ismételni a kezelések között nyugalmi, regenerálódási időt hagyva a bőrnek. A kezelés után 4-6 héttel kezd el javulni a bőr.
  • Szteroid injekció
    Keloidnál alkalmazzuk, a mellékvesekéreg hormonok drasztikus gyulladáscsökkentő, és sejt aktivitás elnyomó hatását használjuk ki. Az injekció, mivel a hegbe adjuk kellemetlen, de ennek köszönhetően a szervezetre kifejtett hatása, mellékhatása nem észlelhető.
  • Sebészi eltávolítás
    A hegek legalább egy évig gyógyulnak. Ezalatt, és ezt követően is először a műtét nélküli kezelések javasoltak. Ha a fenti kezelésektől nem várható lényeges javulás, vagy nem észlelhető jelentős változás műtéti korrekció jön szóba. Ez egyszerű kimetszéstől, a feszülés mentesítésen keresztül, a lebeny plasztikákig terjed. Kevesebb, rövidebb heg nem, de szebb, vékonyabb heg mindenképp váható. A keloid kezelése komplex terápiás tervet, nagy szakértelmet, tapasztalatot, és a pácienstől is nagy türelmet igényel.
  • Dermoplan (sugár) kezelés
    Keloidoknál, műtéti kimetszés után alkalmazzuk, napi egyszer tíz perces kezelés 6-8 napon keresztül, ami az injekcióhoz hasonló kifejezett sejt tevékenység elnyomó hatásból kifolyólag a keloid kiújulását csökkenti.
  • Botox injekció
    A más, szépészeti területen gyakran és előszeretettel alkalmazott botox itt önmagában sajnos nem eredményes, viszont a legújabb kutatások szerint, hegkimetszés előtt alkalmazva a kóros heg kiújulását jelentős mértékben csökkenti.