Intimplasztika

Az intimplasztika biztonságos, a világon széleskörűen alkalmazott műtét. Mivel több különböző eljárástípus között kell megtalálni az Ön igényeinek legalkalmasabbat, javasolt fokozott körültekintéssel kiválasztani a megfelelő eljárást.

A beavatkozást minden esetben jól felszerelt műtőben, intézményben végezzük, ahol a szükséges speciális műszerezettség és a műtét utáni megfigyelés és diszkréció biztosított. A műtét típustól függően 1-2 órát vesz igénybe.

 

A műtétről röviden, tömören

 

Vizsgálatok és teendők intimplasztika előtt

  • Plasztikai sebészeti konzultáció
  • Műtéthez szükséges – vér, vizelet laborvizsgálatok
  • Altatáshoz szükséges – altatóorvosi vizsgálat, vizelet laborvizsgálatok, EKG, mellkas röntgen

Az intim plasztika napján

Az otthoni műtéti készülődés után, mint pl. hajmosás, intim tisztálkodás, műtéthez szükséges kellékek bekészítése, a klinikára érkezéskor megtörténik az adategyeztetés, a személyre szóló dokumentumok kitöltése, kórterem elfoglalása.

A beleegyező nyilatkozatok aláírását követően, az előkészítés során asszisztenseink segédkeznek a szemüveg, kontaktlencse, ékszerek, piercingek, órák levételében és biztonságba helyezésében, majd sapkát, köpenyt, papucsot adnak a páciensre.

Kezdődik az intimplasztika

Az előkészületek után nyugtató, fájdalomcsillapító koktélt adunk, és betoljuk a műtőbe. A műtét kezdetén a gyógyszerek miatt álmosság keríti hatalmába. Az altatáshoz egy arcmaszkból oxigént kap, és elalszik. Spinál, vagy gerinc érzéstelenítéshez az altatóorvos felülteti Önt, és kis érzéstelenítő injekciót ad. Helyi érzéstelenítés esetén az operáló orvos az intim területet speciális, kímélő fertőtlenítő oldattal többször lemossa, és ezután steril lepedőkkel körbetakarja úgy, hogy egyben Öntől el is takarja. Apró érzéstelenítő injekciók következnek, amik csípnek, de ezt követően a teljes terület elzsibbad. A műtét kezdete előtt mindig ellenőrizzük a terület érzéketlenségét. Ha bármikor a műtét során szúrásszerű fájdalmat érez, kis injekciót adunk ismét.

A női intimplasztika fő típusai

  1. Kisajak plasztika – a kisajkakat ideális nagyságúra, formájúra alakítjuk.
  2. Nagyajak plasztika – a nagyajkakat igény szerint domboríthatjuk, feszesíthetjük, vagy kisebbíthetjük.
  3. Hüvelyplasztika, hüvelyszűkítés – a szülések után lazává váló, vagy már eleve tágabb hüvelyt feszesre szűkítjük.
  4. Gátmetszés korrekció – a problémás heget újravarrással korrigáljuk.

A kisajak plasztika

Kisajak plasztika során mérettől, alaktól függően több eljárás típus közül kell az orvosnak kiválasztania a megfelelőt. A lényeg a felesleges szövet eltávolításával a kisebb, kívánt méretű, feszes kisajak kialakítása mellett, a kisajak érzékenységének megtartása és a hegesedés elkerülése. Az újabb technikák során a metszés nem a kisajak széleire kerül, így a hegesedés és az általa okozott deformáció és a műtét utáni panaszok elkerülhetők. Kisajak plasztika időpontját célszerű a menstruációt követő 3-4 napon belülre időzíteni, hogy a következő menstruáció már ne zavarja a sebgyógyulást.

intimplasztika

A kisajak plasztika a leggyakoribb intimplasztika – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

Nagyajak plasztika, szeméremdomb korrekció

A nagyajak vastagítása és vékonyítása, saját zsírral való feltöltése, vagy zsírleszívása is apró metszéseken keresztül történik. Saját zsírtöltés esetén a zsírsejteket valamely más területről szívjuk le előzetesen – belső comb, alhas, derék vagy akár a szeméremdombról, majd a nagyajkakba fecskendezzük, ahol azok megtapadnak. Az eljárásokat hasplasztikával vagy combplasztikával kombinálhatjuk, ilyenkor a szeméremdombot, nagyajkakat feszesíthetjük is.

Hüvelyplasztika, hüvelyszűkítés

A laza hüvely falából eltávolítunk egy nyálkahártya csíkot, majd az izmos, hátsó részét speciális varratokkal szűkítjük. Ezzel a együtt a bemenet is szűkíthető.

Gátmetszés heg korrekciója

A kiszélesedett, lépcsős, vagy gátmetszés utáni csomós heget eltávolítjuk, és ép sebszéleket képzünk, amivel megteremtjük a tünetmentes heggyógyulás lehetőségét. Ha szükséges, az izmos réteget is egyeztetjük, a kóros gátmetszés hegeket a mélyből is kimetszük.

Intimplasztika kiegészítő beavatkozásai

A kisajak plasztika eredményét gyakran tudjuk látványosabbá tenni a nagyajak egyidejű zsírleszívásos kisebbítésével. Bizonyos esetekben azonban pont a saját zsírátültetéses feszesítés ad kielégítő formát. Nagyajakplasztika mellett a belső comb feszesítése, szeméremdomb szépítés, esetleg hasplasztika jön szóba a tökéletes alakért.

Az intim plasztika végén

Az intimplasztika sebét felszívódó varrattal zárjuk, amik néhány nap után maguktól kiesnek, így nincs szükség varratszedésre. Zsírszívás esetén szorítóruhát helyezünk fel. Főleg kisajakplasztika után rövid megfigyelés még helyi érzéstelenítés esetén is javasolt, míg az altatás után kórházban töltött éjszaka növeli a biztonságot.

Intimplasztika után

Bár az intimplasztika nagyon biztonságos műtét, a legjobb szaktudás és a legjobb higiénés körülmények ellenére is előfordulhatnak kellemetlenségek. Minden esetben arra törekszünk, hogy Ön ne csak a legkényelmesebben, de professzionális körülmények közt, a legnagyobb biztonságban érezze magát.

Kellemetlenségek intim plasztika után

  • Fájdalom – Közvetlenül a műtét után a fájdalmat érdemes fájdalomcsillapítóval enyhíteni, ahogyan a klinikai dokumentációban szerepel, kivéve Aspirin. Fokozódó szúró, égő fájdalom, gyulladás esetén kontroll javasolt!
  • Ödéma –  Már a műtét napján keletkezhet ödéma a műtéti területen és környékén, ami néhány napig, de akár egy hétig is eltarthat, kezelésére jegelés, óvatos krémezés, borogatás javasolt. Kisajak plasztika esetén ez általában fokozottabban jelentkezik. Kiterjesztett műtét esetén ez a combokra is ráterjedhet.
  • Véraláfutás – A ritkán előforduló, elszíneződést okozó véraláfutás – de nem fájdalmas, duzzadt vérömleny – esetén a fentiek mellett Fekete Nadálytő krém, Lioton gél óvatos, szemet kímélő használata javasolt. Főleg kisajak plasztika esetén bőrsötétedést és fájdalmas érzékenységet okozó duzzanat esetén jelentkezzen kontrollra.
  • Váladékozás, sebszivárgás – Kisajak plasztika és gátmetszés hegkorrekció után főleg, otthon az első napokban a kötés alól cseppnyi szivárgás előfordulhat, ezt steril gézlappal javasolt letörölni. Hüvelyplasztika után hüvelyi vérzés, váladék folyás jelentkezhet. Naponta többször a műtéti terület fertőtlenítése, öblítése javasolt.

Amire ügyelni kell intimplasztika után

  • Életmód, életvitel: A műtét után 1 hétig fizikai kímélet javasolt. Szigorúan ellenjavallt lehajolni, emelni, guggolni, a műtéti területet erős melegnek kitenni. 1-2 hétig tilos minden olyan tevékenység, ami kismedencei vérbőségét okozhat, a szexuális együttlét 6 hétig kerülendő! 4-6 hétig tilos a napozás, szolárium, szauna. Jól szellőző alsónemű viselését ajánljuk.
  • Alvás: Néhány napig célszerű váladékozásra felkészülten aludni.
  • Kontroll, varratszedés: A plasztikai beavatkozások után rendszeres kontrollvizsgálatokon kell részt venni, mely gyakorisága függ a beavatkozás jellegétől és a páciens egyéb alkati tényezőitől. Varratszedés a felszívódó varratok miatt nem szükséges, kontroll 1-2, zsírszívás, zsírtöltés utáni varratszedés 7 nap múlva esedékes.
  • Munkaképesség: Munkaképes már egy hét után lehet, de a biztosan tárgyalásképes állapotot 2 hét után éri el.
  • Sportolás, fizikai terhelés: A műtétet követő 4 hétig a fizikai terhelés – sportolás, házimunka, stb. – kerülendő, de utána is fokozatos terhelés emelés javasolt. A kontakt sportok és minden olyan tevékenység, ahol a sérülés nem zárható ki, 6-8 kihagyás szükséges.
  • Heggyógyulás: A műtéti hegek maradandóak, 3-4 hónap elteltével szinte észrevétlenné válnak. Speciális, az orvos által ajánlott krémmel kezelve gyorsabban elhalványulnak.

Az intimplasztika végleges eredménye

A műtét eredménye azonnal látható, de a végleges eredmény kialakulásához 1-3 hónap szükséges.

Intim plasztika után előforduló mellékhatások

Az intimplasztika után is átmeneti kellemetlenségekről, korrigálható problémákról, és hosszútávú szövődményekről beszélhetünk. Szerencsére ez utóbbiak extrém ritkák.

Általános problémák:

  • duzzanat, savógyülem, szivárgás, véraláfutás, bevérzés
  • gyulladás, váladékozás, viszketés, gyógyszerallergia
  • felületi egyenetlenség, bőrszín elváltozás, aszimmetria
  • seb-, heggyógyulási zavar (keloidos hegképződés, stb.)
  • műtéti terület átmeneti érzéketlensége, fokozott érzékenysége
  • bőrkeringési zavar, részleges bőrelhalás, porckeringési zavar, részleges porcelhalás
  • kismedencei zsibbadás, -fájdalom, combhajlati, kismedencei nyirokcsomó megnagyobbodás

Speciális problémák

 

Kisajak plasztika
  • duzzanat, fájdalmas feszülés, pecsételő vérezgetés, váladékozás gyakran jelentkezik
  • vérzés, bevérzés, vizelési panaszok előfordulhatnak
  • a terület hegesedése, érzéketlensége, deformálódása, fájdalmassága az új technikák alkalmazásával jelentősen csökkenthető
Nagyajak plasztika
  • kifejezett duzzanat, a combokra is terjedő véraláfutás, aszimmetria
Hüvelyplasztika és gátmetszés korrekció
  • hüvelyi vérzés, váladékozás, vizelési panaszok, kismedencei feszülés, fájdalom, alhasi fájdalom
  • átmeneti hüvelyszűkület, hegesedés, fájdalmas közösülés