Anyajegy és bőrrák

Az anyajegy és a bőrdaganat a leggyakoribb emberi tumorok, idővel mindig láthatóvá válnak a bőrfelszínen és a legtöbbször klinikai vizsgálattal megállapítható a típusuk.

Eredetük, megjelenési formájuk és szövettani szerkezetük alapján különböző csoportokba sorolhatjuk őket. Ide tartozik a szemölcs, az anyajegy, a bőr jó és rosszindulatú daganatai, valamint az időskori bőrnövedékek. Köznapi nyelvben a felszínből kiemelkedő elváltozások neve szemölcs, a festékeseké pedig anyajegy.

 

Az anyajegy eltávolítás menete röviden

 

Mit tegyek, ha az anyajegy megváltozik, zavar?

A napi gyakorlatban leginkább festékes bőrelváltozásokkal találkozunk, amelyek pigmentet (festéket) termelő sejteket tartalmaznak. Ezeket a szakmai nyelv naevusnak hívja.

comb anyajegy

Fontos az anyajegy rendszeres vizsgálata – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

A naevusok egy része már születéskor látható, nagy többségük azonban inkább a későbbi életkorban jelenik meg. Hormonális változások – a pubertás, a terhesség – során növekedhet a méretük, szaporodhat a számuk. Megjelenésük lehet kerek vagy ovális, sima vagy egyenetlen felszínű, éles kontúrú, általában homogén (egyenletes) színezetű, a bőr felszínéből kiemelkedő vagy abba simuló. Átmérőjük a néhány milliméterestől az akár néhány centiméteresig változhat. Némelyikből szőrszálak is kinőhetnek. Színük a világosbarnától a majdnem feketéig változhat. Néha a pigmentált területet néhány milliméteres pigment hiányos udvar övezi. A festékes anyajegyek (naevusok) dinamikus bőrelváltozások, bármely életkorban újak keletkezhetnek, vagy ritkán a meglévők el is tűnhetnek.
A festékes anyajegy tartósan irritációnak kitett területen (pl. a ruha, melltartó pántjának, ing nyakának, nadrág övrészének dörzsölése) vagy a külső környezet egyéb károsító tényezőinek hatására (leginkább a napfény miatt) daganatosan átalakulhat, és rosszindulatú bőrdaganat, bőrrák keletkezhet belőle.

A szemölcs is lehet rosszindulatú?

Szintén gyakori bőrelváltozás a bőrsejtes daganat (basalioma), mely általában középkorú vagy idős emberek betegsége, de fiataloknál is előfordulhat. A basalioma általában a tartós napsugárzásnak kitett bőrterületen jelentkezik, gyakran kis pattanásnak indul, mely néhány hét vagy hónap alatt „meggyógyul”, majd ismét jelentkezik. Gyakran kis pörk alakul ki, melyet sokan a gyógyulás jelének tartanak, de a pörköt eltávolítva alatta mindig kis vérző, váladékozó fekély látható.

Szemölcs a nyakon nagyítóval vizsgálva

A szemölcs és a basalioma megkülönböztetése néha nehéz – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

Nem mindig ilyen típusos formában jelentkezik a basalioma, ezért minden néhány hét alatt nem gyógyuló bőrelváltozással bőrgyógyászhoz, vagy plasztikai sebészhez kell fordulni, aki majd eldönti, hogy szükséges-e annak eltávolítása. A basalioma bár szövettanilag rosszindulatú elváltozás, tehát bőrrák, viselkedésében nem rosszindulatú, nem ad áttétet, nem halálos betegség. A basalioma kezelése sebészi eltávolítás szélesen és mélyen az ép szövetekben haladva. A műtét előtt ajánlott bőrgyógyászati szakvéleményt kérni.

Melyiket kell kimetszeni?

  • El lehet távolítani: a festékes anyajegyek legnagyobb részét. Ezek legtöbbször csak esztétikai panaszt okoznak.A műtéti kimetszés javasolt úgy, hogy az ép területben vezetjük a metszésvonalat, mert ha csak a bőr felszíne fölé eső részt távolítjuk el, a visszamaradt részből az elváltozás kiújulhat, vagy esetleg rosszindulatúvá válhat.
  • Ajánlatos eltávolítani: az állandó irritációnak kitett, valamint a megsérült anyajegyeket, mert ezek növekedhetnek, rosszindulatúvá válhatnak. Jobb ezeket mielőbb eltávolítani, így rosszindulatú átalakulásuk megelőzhető.
  • El kell távolítani: a rosszindulatú bőrelváltozásokat. Ezek kialakulhatnak anyajegyek irritációja okozta átalakulás miatt vagy lehetnek olyan anyajegynek látszó bőrdaganatok, amelyek eleve rosszindulatúak. Ennek megállapítása gyakorlott onkológus-bőrgyógyász szakorvos feladata.

A rosszindulatú bőrelváltozásokat mindig úgynevezett biztonsági zónával együtt kell kimetszeni.

Ez azt jelenti, hogy metszésvonalunkat az ép területben kell vezetni, így nem hagyunk hátra az elváltozásból semmit.

Lesz hegem?

Igen, sajnos heg mindig keletkezik. Az azonban már nem okoz bajt, nem nő tovább.

A keletkezett bőrhiány az esetek nagy részében direkt varrattal zárható, néha azonban bőrpótlásra van szükség. Ez történhet a környező bőr mozgatásával segédmetszések ejtésével, illetve szabad bőrátültetéssel. Az így eltávolított bőrdaganatok helyén mindig maradnak hegek, melyek azonban megfelelő irányú metszésvezetéssel kevésbé észrevehetőek. A végleges eredmény csak hosszabb idő után (fél-egy év) értékelhető, miután a hegvonalak elhalványultak. Onkológiai szempontból elengedhetetlenül fontos a kivett elváltozás kórszövettani vizsgálata. Ez mondja meg nekünk az elváltozás szövettani típusát és azt, hogy valóban az épben történt-e a kimetszés, tehát nagy biztonsággal állítható, hogy nem hagytunk hátra daganatos szövetet.

A korai stádiumban történt észlelés, diagnosztizálás és megfelelő kezelés csaknem mindig teljes gyógyulást eredményez.

Fontos a rosszindulatú elváltozások eltávolítása után is a rendszeres onkológiai – bőrgyógyászati ellenőrzés. Erről bőrgyógyászától részletes felvilágosítást kap.