Anyajegy eltávolítás

A bőrelváltozások típusa – anyajegy, szemölcs, piros anyajegy, stb. – legtöbbször klinikai vizsgálattal megállapítható.

A páciens kérésére bármely anyajegy, vagy szemölcs eltávolítható.

 

A műtétről röviden, tömören

 

Mi történik az anyajegy eltávolítás során?

Legtöbb esetben ambuláns körülmények közt kivitelezhető a műtét, vagyis azonnal, ill. max. 1 óra várakozást követően elhagyhatja a rendelőt.

A műtéti előkészítés során a területet az öltözék eltávolításával szabaddá kell tenni, az összes fémtárgyat levenni, ill. sapkát, egyszer használatos köpenyt felvenni. A műtőasztalra felfekvést követően a műtéti területet hűvös fertőtlenítő oldattal mossuk le többször, majd betakarjuk steril lepedővel. Szükség esetén a műtéti tervet a bőrre rajzoljuk, majd apró injekciókkal – általában Lidocainnal – érzéstelenítjük a bőrt. Ezt követően – megfelelő érzéstelenítés esetén – a műtét során nem érez fájdalmat. Enyhe kimelegedés, szívdobogás érzés, vagy szédülés előfordulhat, ezek a tünetek hamar elmúlnak, ellenkező esetben azonnal jelezze. Megtörténik az anyajegy eltávolítás, majd a vérzéscsillapítás, sebtisztítás, a seb bevarrása nem felszívódó, vagy felszívódó varratokkal. Utóbbi esetben nincs szükség varratszedésre. Kötést követően, amennyiben panaszmentes, elhagyhatja a műtőt. Rövid megfigyelés után pedig – lehetőleg kísérővel – otthonába távozhat.

A kötést naponta javasolt ellenőrizni, míg cserélni az orvos utasításai szerint tanácsos.

Ha már nincs anyajegy…

Onkológiai szempontból elengedhetetlenül fontos a kivett anyajegy, vagy szemölcs kórszövettani vizsgálata. Ez mondja meg nekünk az elváltozás szövettani típusát és azt, hogy valóban az épben történt-e a kimetszés, tehát nagy biztonsággal állítható, hogy nem hagytunk hátra daganatos szövetet.

A rosszindulatú bőrelváltozásokat mindig úgynevezett biztonsági zónával együtt kell kimetszeni. Ez azt jelenti, hogy metszésvonalunkat az elváltozástól távoli ép területben kell vezetni, így nem hagyunk hátra az elváltozásból semmit.

Nincs olyan, hogy az elváltozás „beindul” egy kimetszés után! A teljesen, biztonságosan eltávolított anyajegy után nem marad hátra problémát okozó szövet. Ilyen probléma csak elégtelen kimetszés után fordulhat elő!

A keletkezett bőrhiány az esetek nagy részében direkt varrattal zárható, néha azonban bőrpótlásra van szükség. Ez történhet a környező bőr mozgatásával segédmetszések ejtésével, illetve szabad bőrátültetéssel. Az így eltávolított bőrdaganatok helyén mindig maradnak hegek, melyek azonban megfelelő irányú metszésvezetéssel kevésbé észrevehetőek.

A végleges eredmény csak hosszabb idő, fél-egy év után értékelhető, miután a hegvonalak elhalványultak.