BMI és egyéb plasztikai sebészeti kifejezés magyarázatok

BMI plasztikai sebeszet - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

Mindenkinek érthető igénye és javasolt teendője, hogy az egészségével és kezelésével kapcsolatos speciális, orvosi kifejezésekkel megismerkedjen, lehetőleg meg is értse őket.

Igyekeztünk a pácienseink és vendég olvasóink számára legfontosabb, és a leggyakoribb idegen nyelvű, nem hétköznapi, vagy akár mozaik kifejezéseket összeválogatni. Reméljük segítünk sok látogatónknak, hogy kételyeit, aggodalmait eloszlassuk, és ismereteik bővítésével megalapozottabb döntéshez segítsük.

Alábbiakban a teljes igényét a lehetőségekhez igazítva állítottuk össze a saját kifejezés magyarázatunkat. Javasoljuk, használja a böngésző, vagy a weboldal keresőjét a könnyebb tájékozódáshoz!

 

BMI (body mass index – testtömeg index)

A páciens „ideálishoz” viszonyított testsúlya.

Testsúly osztva a testmagasság négyzetével, pl. 160 cm – 1,6 méter – magas, 55 kg-os, 40 éves hölgy testtömeg indexe, BMI-je: 21,5

Ma már gyakrabban használják a testzsír százalékot, ill. azzal együtt vizsgálják.

BMI női - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

A női BMI kategóriái – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

BMI férfi - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

A férfi BMI kategóriái – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

BMI garfikon - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

A BMI részletes grafikonról pontosan leolvashatja a saját értékét – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

 

BMI kiszámító weboldalak linkjei:

http://www.hazipatika.com/taplalkozas/fogyokura/bmi_testtomegindex_kalkulator

http://www.webbeteg.hu/calc_testsuly

http://www.vital.hu/?q=/themes-inter/kcal/bmi_kalkulator.htm

http://www.egeszsegkalauz.hu/kalkulatorok/testtomeg-index/

 

Szubglanduláris (subglandularis)

Emlő-, mellmirigy alatti, mögötti.

A szilikon mellimplantátumok helyzetét jelöli. Álló helyzetben értve a mellszövet mögött, fekve a mellmirigy alatt helyezkedik el ilyenkor a mellimplantátum. Egyben azt is jelenti, hogy a szilikon nincs az izom, vagy az izompólya mögé helyezve a műtét során.

Előnye a gyorsabb, egyszerűbb, biztonságosabb műtét. Hátránya, hogy a mellimplantátum gyakrabban észrevehető, és gyakoribb az implantátum körüli tokzsugorodás, a mindig kialakuló hegszövet vastagodása, keményedése.

Mellimplantátum helyzete - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

A mellimplantátum a mirigy és az izom alá is kerülhet – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

Szubmuszkuláris (submusculáris)

Mellizom alatti, mögötti.

A szilikon mellimplantátum a mellizom alatt, mögött helyezkedik el. Esztétikai mellnagyobbítás esetén ma már csak a részleges izom alá helyezést alkalmazzuk. Ez azt jelenti, hogy az implantátumnak csak a felső íve kerül a mellizom felső része mögé. Ezt Dual-plane, vagyis két rétegű mellnagyobbításnak nevezzük.

Előnye, hogy a mellimplantátum felső széle nem tapintható ki a bőrön keresztül, és ritkább az implantátum körülötti tokzsugorodás. Hátránya a bonyolultabb, a technika elsajátítását igénylő műtét. A mellizom a legtöbb esetben nem gyengül.

Szilikon implantátumos mellnagyobbításos műtéteink többségét ezzel az eljárással végezzük.

Retroglanduláris

ld. szubglanduláris

Retromuszkuláris (retromuscularis)

ld. szubmuszkuláris

Pektorálisz izom (musculus pectoralis)

Mellizom, ill. mellizmok. A mellkas elülső oldalán, a mellmirigy mögött elhelyezkedő, a melleket megemelő lapos izom, ill. a mögötte elhelyezkedő lényegesen kisebb „testvére”.

Ez alá az izom alá helyezzük be a mellimplantátumokat szubmuszkuláris, vagyis dual-plane mellnagyobbítás esetén.

Saját zsírtöltéses, zsírátültetéses mellnagyobbításnál is helyezhető el benne zsírszövet a minél nagyobb melltérfogat növelés érdekében.

Mellimplantátum behelyezése - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

A mellimplantátum behelyezése nem károsítja a mirigyet – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

MACS lift (minimal access cranial suspension)

Rövid metszéssel járó részleges arcplasztika.

A heg csak a fül előtti redőben szükséges. Főként az arc alsó harmadának, az állívnek a feszesítésére, fiatalítására alkalmas, de részben az orcákat is korrigálhatja. A teljes arcplasztikánál rövidebb, biztonságosabb műtét.

Kidolgozója, leírója dr. Patrick Tonnard, Universiteit Gent, Belgium.

SMAS, SMAS lift (superficial muscular aponeurotic system)

Az arcon, közvetlenül a bőr alatt észlelhető vékony, de erős hártya-, vagy lemezrendszer.

Előnye, hogy az arcplasztika utáni feszülésnek, húzásnak jól ellenáll. Ennek köszönhetően amennyiben megvarrjuk, felvarrjuk a műtét során, látványosabb, tartósabb eredményt érünk el, mint a hagyományos arcplasztikánál a bőrkimetszéssel. Hátránya, hogy ha nem is közvetlenül, de alatta futnak az arcmozgató ideg rostjai, így a műtét fokozott tudást és körültekintést igényel.

A SMAS lift ennek a lemezrendszernek a fejtető irányába történő felhúzását, felvarrását jelenti.

Redukció (reductio mammae, vagy mammarum)

Mellkisebbítés, kisebbítés.

A megnagyobbodott mellek kisebbítése, mellplasztika. Mindig mellfelvarrással jár együtt, csak ez esetben szövet eltávolítás is történik. Szövettani vizsgálat minden esetben kötelező. Az eljárás lehetséges mellékhatásaira, szövődményeire minden esetben részletesen felhívjuk pácienseink figyelmét.

A műtéti technikák és hegek gyakorlatilag megegyeznek a mellfelvarrásnál szükségesekkel.

Pexia (masztopexia, mastopexia)

Mellfelvarrás, felvarrás.

A megereszkedett mellek felvarrása, mellplasztika. Az eljárás lehetséges mellékhatásaira, szövődményeire minden esetben részletesen felhívjuk pácienseink figyelmét.

A műtéti technikák és hegek gyakorlatilag megegyeznek a mellkisebbítésnél szükségesekkel.

Háló, sérvháló

A hasfal megerősítésére, és ismételt sérv kialakulásának megakadályozására a szövetek közé beültetett sebészi fonalakból szőtt, hálószerű anyag.

Ismert nem felszívódó és részben felszívódó típusa. Nagy felületével szélesen hozzátapad a szövetekhez, és mentesíti a belső heget a feszüléstől, ezért az erősen meggyógyul. A háló megtapadásával is véglegesen megerősíti a hasfalat.

Főleg férfiak lágyéksérv műtétjénél alkalmazzuk, az ún. Lichtenstein műtétnél. Nagyobb hasfali sérveknél szükség esetén alkalmazzuk.

Élettartam garancia

A legmodernebb, 5-6. generációs mellimplantátumok esetén alkalmazott biztosíték a páciens, és az operáló felé is az implantátum gyártó cégek részéről.

Az ilyen mellimplantátummal kapcsolatos jelentősebb problémák esetén a gyártó ingyen a páciens rendelkezésére bocsájt csereimplantátumot, amennyiben egyértelműen megállapítható az okozati összefüggés. Ilyen problémák az implantátum bizonyított szivárgása, kiszakadása, és az általa okozott súlyos tokzsugorodás.

A dr. Bulyovszky István által a PERFECT YOU-nál használt mellimplantátumok a legmodernebb, élettartam garanciás implantátumok. Pl. az amerikai Natrelle az Allergantól, vagy a németországi Sublime Line a Polytech-től.

Sima felszínű implantátum

A belső szilikon gélt körülvevő szilikon burok felszíne sima, nem érdesített semmilyen technológiával, vagy anyaggal.

A mellimplantátumok korábbi, de még ma is használt típusa. Előnye, hogy egyszerűbb a behelyezése, cseréje, és a mellnek puhább, lazább tapintást ad. Hátránya, hogy bizonyítottan lényegesen gyakoribb a körülötte kialakuló tokzsugorodás, és hogy a főként a részlegesen mellizom alá helyezés esetén előforduló elmozdulás esetén korrekciós műtétet igényelhet.

Texturált, érdes felszínű implantátum

A belső szilikon gélt körülvevő szilikon burok felszíne valamilyen eljárással érdesített, nem sima.

A mellimplantátumok utóbbi időben ismét előtérbe került típusa. Poliuretán bevonat esetén egy speciális anyaggal vonják be az implantátumot. Előnye, hogy az érdesség tulajdonságaitól függően akár drasztikusan tudja csökkenteni a tokzsugorodást, és még részlegesen izom alá helyezve is extrém ritkán mozdul el. Hátránya lehet, hogy a mell feszesebb, tömöttebb érzetű, és behelyezése nehezebb. Fontos, hogy korrekciós műtéteknél, bizonyos esetekben az implantátum visszahelyezése nem lehetséges, ilyenkor a páciensnek új mellimplantátumot kell beszereznie.

Poliuretán hab bevonatú implantátum

Texturált mellimplantátum, amit egy speciális hab bevonattal látnak el a külső felszínén. Az implantátum fala így nem csak érdes lesz, hanem egy vastag lyukacsos, térhálós szerkezetet kap. A minden mellimplantátum körül kialakuló tok ilyen esetekben belenő ebbe a habos rétegbe, így extrém alacsony szintre csökken a tokzsugorodás lehetősége.

Kerek implantátum

A mellimplantátum félgömb alakú.

Az implantátumok egyszerűbb formája. Mellnagyobbítást követően a mell formája kerekebb, felső része a dekoltázsnál teltebb lesz ha ilyet alkalmazunk. A texturált felszínű, csepp alakú, formatartó géllel töltött implantátumok megjelenésével alkalmazásuk háttérbe szorult.

Dr. Bulyovszky István a PEFECT YOU-nál minden esetben a páciens igényeinek, alkatának figyelembevételével, személyre szabottan javasolja a megfelelő mellimplantátumot.

Anatómiai, csepp alakú implantátum

A mellimplantátum legördülő vízcsepp alakú, vagyis a mell anatómiai alakját követi.

Az implantátumok speciálisabb formája. Mellnagyobbítást követően a mell formája természetesebb, nőiesebb, a mell alsó íve teltebb. A texturált, érdesített felszínnek, a poliuretán hab bevonatnak és a formatartó gélnek köszönhetően az utóbbi időben sikeresen használható, egyre szélesebb körben elterjedt mellimplantátum típus.

Duál plén (dual plane)

Két réteg, kettős felszín.

A mellimplantátumot egyszerre helyezzük be a mellmirigy és a mellizom alá – részlegesen. A mellbimbó alatti részen a mellszövet és a bőr fedi az implantátumot, míg a bimbó fölött a mellizom. Előnye, hogy a mellimplantátum felső széle nem tapintható ki a bőrön keresztül, és ritkább az implantátum körülötti tokzsugorodás. Hátránya a bonyolultabb, a technika elsajátítását igénylő műtét. A mellizom a legtöbb esetben nem gyengül. Esztétikai mellnagyobbítás esetén ma már csak a részleges izom alá helyezést alkalmazzuk.

Szilikon implantátumos mellnagyobbításos műtéteink többségét ezzel az eljárással végezzük.

Kidolgozója, leírója Prof. Dr. Per Hedén, Akademikliniken, Stockholm, Svédország.

Kohézív gél (cohesive gel)

Formatartó, nem folyékony szilikon gél.

A korábbi mellimplantátumok folyékony szilikon gél töltete néhány év alatt jelentős formaváltozást okozhatott. A forma hosszútávú megtartásához és az implantátum berepedésének, kiszakadásának megakadályozására kifejlesztett szilárdabb, nem folyékony szilikon. A zselés szaloncukorhoz, kocsonyához hasonlítható, azoknál is szilárdabb gél.

Előnye, hogy a mellimplantátum és ezzel együtt a mell formája hosszútávon sem változik. Az implantátum nem redőződik ,ezért nem szakad ki. A nagyon ritka repedés esetén sem folyik ki a szilikon gél. Hátránya lehet a tömöttebb tapintat.

INR (international normalized ratio – nemzetközileg szabványosított arány)

Véralvadási laborérték.

Általánosságban jellemzi a páciens véralvadását. Vérhígító tabletta szedése esetén, annak hatékonyságát jellemzi.

LMWH (kis molekulasúlyú heparin)

Véralvadásgátló injekció.

A műtét alatti és utáni mélyvénás vérrögösödés, trombózis, ill. az abból nagyon ritkán kialakuló, de veszélyes vérrög lelökődés – embólia – megelőzésére, megakadályozására alkalmazott „vérhígító” gyógyszer. Végtagi, láb-kar, vagy hasi műtéteknél szinte kivétel nélkül javasolt az alkalmazása. A javaslat és az alkalmazás hátteréről részletesen informáljuk pácienseinket. Az injekciót a legkisebb használt tűvel kell, nem mélyen, közvetlenül a bőr alá beadni, ezért minimális fájdalommal jár.

Haskötő

A hasra, csípőre, derékra körkörösen feszülő, rugalmas alsónemű.

Alkalmazása zsírszívás, hasplasztika, sérvműtét után szinte kivétel nélkül javasolt a bevérzés, ödéma és a hasfalvarrat szétszakadásának megakadályozására. Általában kényelmes tépőzárral zárható. Alkalmazása műtéttípustól és a páciens egyéni jellemzőitől függően 3 hét és 3 hónap közt javasolt.

Narkózis (narcosis)

Altatás.

Műtéti érzéstelenítési eljárás, amikor nem csak a műtéti terület fájdalom érző képességét blokkoljuk, hanem az idegrendszer kikapcsolásával, az agy „álomba helyezésével”, minden bejövő ingert kizárunk. A páciens mesterséges „kómába” kerül. A lélegeztetést az altatógép biztosítja. Az altatás teljes mértékben az altató orvos, az aneszteziológus feladata és felelőssége.

A PERFECT YOU és partnerei tapasztalt, magasan képzett altató orvosokkal működnek együtt az Ön biztonsága érdekében.

Kérjük, minden esetben megfelelően tájékoztassa az aneszteziológus kollégát egészségügyi állapotáról, és szorosan kövesse műtét előtti és utáni javaslatait!

Kompressziós ruha

A hasra, csípőre, derékra, végtagokra körkörösen feszülő, rugalmas alsónemű.

Alkalmazása zsírszívás, hasplasztika, sérvműtét után szinte kivétel nélkül javasolt az ödéma és részben a bevérzés megakadályozására, csökkentésére. Általában könnyen kezelhető cipzárral és kapcsokkal zárható. Alkalmazása műtéttípustól és a páciens egyéni jellemzőitől függően 3 hét és 3 hónap közt javasolt.

Drén (drain)

Váladék kivezető steril cső.

ITN (intratracheal narcosis – lélegeztetéses altatás)

TIVA (total intravenous anaesthesia – teljes időben intravénás gyógyszeres érzéstelenítés)

Laringeális tubus

Expander

Bőrtágító.

Leggyakrabban mell helyreállítás során használt, a szilikon mellimplantátumokhoz hasonló eszköz. Egy rugalmas, sok rétegű szilikon burok, ami steril sóoldattal feltölthető, és így a mérete többszörösére növelhető. A bőr alá ültetve a fölötte lévő bőrt kinyújtja. Kicserélhető implantátumra mellhelyreállítás során, vagy a bőrfelesleg felhasználható sebek, hegek kiváltására.

Botox

Botulinum toxin (BTX).

A Clostridium Botulinum baktérium által termelt méreg. Évszázadok óta ételmérgezések okozójaként ismert. Az idegsejtek működését blokkolja, így az izmokat is leállítja. A legmérgezőbb ismert vegyület. Bizonyos esetekben viszont hatásosan alkalmazható, ezért a botulinum toxin engedélyezett gyógyszer. Leggyakrabban az arcizmok által okozott mimikai ráncosodás megszüntetésére alkalmazzuk. Ez a homlok, szem, orr, és ajak ráncokat jelenti. Az orr-száj, áll, és egyéb bőrmegereszkedés okozta ráncok, redők megoldására nem alkalmas.

Hialuronsav

Bőr feltöltő anyag.

Egy különleges cukormolekula. A szervezetben sok helyen megtalálható. Segít a bőr rugalmasságát, és az ízületek mozgását fenntartani. Rugalmas, zselészerű állagú, nagy mennyiségű vizet szív fel, és raktároz. A bőrbe vagy a bőr alatti kötőszövetbe juttatva feltölti, feszesíti azt. Részben beépül a szövetekbe. A test 1-2 év alatt lebontja. Allergiát nem okoz.

PAL (power assisted liposuction)

Géppel segített zsírszívás.

A hagyományos, kézzel végzett zsírleszívás megkönnyítésére, gyorsítására bevezetett eljárás. Egy árammal, vagy sűrített levegővel mozgatott, a zsírszívó csövet vibráló-rezgő mozgásra késztető készülék. A páciens számára előnye, hogy a zsírleszívás vékonyabb csövekkel végezhető és gyorsabb, ezért kevesebb problémával jár.

Aptos

Bőr emelő szálak.

Sebészi fonalakból kifejlesztett ránctalanító, arcbőr emelő, feszesítő eljárás. A fonalak felületén bevágásokkal halszálka szerű fogakat alakítottak ki. A bőr alatt áthúzva a fonalat a kötőszövetbe beakadva a két végpont között összehúzta a bőrt. Hátránya, hogy a nem felszívódó anyagot a bőr egy seben keresztül „kilökheti” magából, ezért ma inkább a nem fogazott Silhouette Lift szálakat, és a kb. 2 év alatt felszívódó PDO lift szálakat alkalmazzuk.

Szilikon

Mellimplantátumok alapanyaga.

Jó hőtűrő képességű, kifejezetten rugalmas, nagy szakító szilárdságú, gumiszerű anyag. Szilícium és oxigén atomokból felépülő sziloxánból kialakított molekula láncok. A gyártási eljárásokkal az anyag rugalmassága, szakítószilárdsága könnyen alakítható. A mai modern implantátumok külső, 5-7 rétegű burka különböző szilikonokból áll, hogy a szivárgásnak, berepedésnek is ellenálljanak, és rugalmasságukat is megőrizzék. Az implantátum belső anyaga zselé szerű, nem folyékony szilikon, így a sérült implantátumból sem távozik nagy mennyiségben.

PDO (poli-dioxanon)

Felszívódó sebészi varróanyag.

Jelenleg a leggyakoribb thread lifting, vagyis arcemelő, bőrfiatalító bioszál alapanyag. 1-2 év alatt szívódik fel, ami függ attól, hogy a bőr melyik részébe helyezzük be, milyen vastag a fonal, és milyen a páciens szervezete. Allergiát, kilökődést nem észleltek vele kapcsolatban.

Nervusz faciálisz (nervus facialis)

Arc mozgató ideg.

Szeptum názi (septum nasi)

Orrsövény.

Rektusz izom (musculus rectus abdominis)

Egyenes hasizom.

Rektusz diasztázis (rectus diastasis)

Az egyenes hasizmok közötti bőnye széthúzódása.