Fülplasztika

Fülplasztika - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

A fülplasztika egy egyszerűnek tűnő, mégis megfelelő odafigyelést igénylő beavatkozás, ami látványos eredményt ad.

A beavatkozást minden esetben kiemelt kezelőben, jól felszerelt műtőben végezzük, ahol a szükséges speciális műszerezettség és a műtét utáni megfigyelés biztosított. A műtét típustól függően 40-90 percet vesz igénybe.

 

A fülplasztika műtétről röviden

 

Vizsgálatok és teendők a fülplasztika előtt

 1. Plasztikai sebészeti konzultáció
 2. Műtéthez szükséges – vér laborvizsgálatok
 3. Altatáshoz szükséges – altatóorvosi vizsgálat, vizelet laborvizsgálatok, EKG, mellkas röntgen
 4. Szükség esetén – konzultáció fül-orr-gégésszel, hallásvizsgálat

A fülplasztika napján

Az otthoni műtéti készülődés után, mint pl. hajmosás, műtéthez szükséges kellékek bekészítése, a klinikára érkezéskor megtörténik az adategyeztetés, a személyre szóló dokumentumok kitöltése, kórterem elfoglalása.

A beleegyező nyilatkozatok aláírását és a részletes fotódokumentációt követően egyeztetjük a műtéti tervet, majd asszisztenseink segédkeznek a szemüveg, kontaktlencse, ékszerek, piercingek, órák levételében és biztonságba helyezésében, amennyiben szükséges copfba kötik a hajat. Ezután sapkát, köpenyt, papucsot adnak a páciensre.

Kezdődik a fülplasztika

Az előkészületek végén szükség esetén nyugtató, fájdalomcsillapító koktélt adunk, és bekísérjük a műtőbe. A nyugtató és fájdalomcsillapító gyógyszerek hatására elálmosodik. Helyi érzéstelenítés esetén az orvos az arcot, füleket fertőtlenítő oldattal többször lemossa, és ezután steril lepedőkkel körbetakarja úgy, hogy azok szabadon maradjanak. Apró érzéstelenítő injekciók következnek a fül hátsó részén, amik picit csípnek. A műtét kezdete előtt mindig ellenőrizzük a fülek érzéketlenségét. Ha bármikor a műtét során szúrásszerű fájdalmat érez, kis injekciót adunk ismét. A ritkán kért altatás esetén egy arcmaszkból oxigént kap, és elalszik.

A fülplasztika metszés két helyen ejthető

 1. A fül hátsó hajlatában – Első lépésként rövid ívelt metszést ejtünk közvetlenül a fül tövének hátsó ívén. Kívülről nem látható, szinte észrevehetetlenül gyógyuló heg. Szinte minden fülplasztika velejárója.
 2. A fül elülső oldalán – A heg alig láthatóan gyógyul, az ívelt rész belsején, mélyén. Szükséges lehet korábban már operált fül műtétjéhez, a fülkagyló hátrahajlításának biztosításához – szekunder fülplasztika.
Fülplasztika - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

A fülplasztika hege jól elrejthető – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

Az elálló, előre álló fülekért a megnagyobbodott, előregörbülő fülkagyló porc, annak is belső része felelős. A fülplasztika során ezt a részt megkisebbítjük, így a fülkagyló hátrahajtása akadálytalan lesz. A probléma másik oka a fülkagyló felső ívének lapossága. Ezt a porc elülső oldalának meggyengítésével, a hátsó oldal összevarrásával oldjuk meg. A lehajló fülek kiegyenesítése, az aszimmetria, vagyis az oldalkülönbségek megoldása hasonló, de apró kiegészítő porceltávolításokra lehet szükség.

Fülcimpa korrekció esetén a kitágult, heges területet kimetszük, és úgy varrjuk össze a fülcimpát, hogy az az eredeti formájára minél jobban hasonlítson. Ennél a műtétnél a porcot nem érintjük. A cimpa elülső oldalán keletkező hegek gyakorlatilag láthatatlanok.

A fül felépítése – egy kis magyarázat

Fontos megjegyezni, hogy a fül porcai bármilyen külső hatásra deformálódhatnak a bennük lévő feszülés miatt. Ez azt is jelenti, hogy a műtéti metszések, öltések hatására, bár nagyon ritkán, de a műtét után több hónappal is előfordulhat nem várt alakváltozás. Szerencsére ez nagyon ritka, de előre nem megjósolható. A porcszövetnél különösen érzékelhető az egyéni gyógyhajlambeli különbség.

Fülműtét - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

A fül felépítése – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

A fülplasztika végén

A sebet felszívódó varrattal, vagy hajszálvékony öltésekkel zárjuk. Ezt követően sapkakötést, szorítópántot helyezünk fel. A műtétet követően, helyi érzéstelenítés után rövid megfigyelés javasolt a rendelőben, altatás esetén egy éjszakát a klinikán kell tölteni.

Fülplasztika után

Bár a fülplasztika nagyon biztonságos műtét, a legjobb szaktudás és a legjobb higiénés körülmények ellenére is előfordulhatnak kellemetlenségek. Minden esetben arra törekszünk, hogy Ön ne csak a legkényelmesebben, de professzionális körülmények közt, a legnagyobb biztonságban érezze magát.

Kellemetlenségek a fülplasztika után

 • Speciális – A fülre, fejre 1 hétig sapkakötés, szorítópánt kerül.
 • Fájdalom – Közvetlenül a fülplasztika után a fájdalmat érdemes fájdalomcsillapítóval enyhíteni, ahogyan a klinikai dokumentációban szerepel, kivéve Aspirin. Fokozódó szúró, égő fájdalom, gyulladás esetén kontroll javasolt!
 • Ödéma –  Már a fülplasztika napján keletkezhet ödéma a fül körül és a nyakon, ami néhány napig, de akár egy hétig is eltarthat, kezelésére jegelés, óvatos krémezés, borogatás javasolt. A fül duzzanata 2-3 hét alatt múlik el fokozatosan.
 • Véraláfutás – A ritkán előforduló, elszíneződést okozó véraláfutás – de nem fájdalmas, duzzadt vérömleny – esetén a fentiek mellett Fekete Nadálytő krém, Lioton gél óvatos, szemet kímélő használata javasolt.
 • Váladékozás, sebszivárgás – Fülplasztika után otthon az első napokban a kötés alól cseppnyi szivárgás előfordulhat, ezt steril gézlappal javasolt letörölni.

Amire ügyelni kell fülplasztika után

 • Életmód, életvitel: A fülplasztika után 1 hétig fizikai kímélet javasolt. Szigorúan ellenjavallt lehajolni, emelni, a műtéti területet erős melegnek kitenni. 1-2 hétig tilos minden olyan tevékenység, ami a fej vérbőségét okozhatja! 4-6 hétig tilos a napozás, szolárium, szauna. Óvatos arcmosás már másnaptól, hajmosás 1 hét után megengedett, a hajfestés viszont mellőzendő 2-3 hétig.
 • Alvás: Néhány napig célszerű felemelt fejjel, felsőtesttel aludni.
 • Kontroll, varratszedés: A fülplasztika után is rendszeres kontrollvizsgálatokon kell részt venni, mely gyakorisága függ a beavatkozás jellegétől és a páciens egyéb alkati tényezőitől. Varratszedés 7 nap múlva esedékes.
 • Munkaképesség: Munkaképes már egy hét után lehet, de a biztosan tárgyalásképes állapotot 2 hét után éri el.
 • Sportolás, fizikai terhelés: A műtétet követő 4 hétig a fizikai terhelés – sportolás, házimunka, stb. – kerülendő, de utána is fokozatos terhelés emelés javasolt. A kontakt sportok és minden olyan tevékenység, ahol a sérülés nem zárható ki, 6-8 kihagyás szükséges.
 • Heggyógyulás: A fülplasztika hegek maradandóak, 3-4 hónap elteltével szinte észrevétlenné válnak. Speciális, az orvos által ajánlott krémmel kezelve gyorsabban elhalványulnak.

A végleges eredmény kialakulása

A műtét hatása azonnal látható, de a végleges eredmény kialakulásához 2-3 hónap szükséges.

Fülplasztika után - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

Fülplasztika után fontos az orvosi javaslatok betartása – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

Fülplasztika után előforduló mellékhatások

Fülműtétek után is átmeneti kellemetlenségekről, korrigálható problémákról, és hosszútávú szövődményekről beszélhetünk. Szerencsére ez utóbbiak extrém ritkák.

Általános problémák:

 • duzzanat, savógyülem, szivárgás, véraláfutás, bevérzés
 • gyulladás, váladékozás, viszketés, gyógyszerallergia
 • felületi egyenetlenség, bőrszín elváltozás, aszimmetria
 • seb-, heggyógyulási zavar (keloidos hegképződés, stb.)
 • műtéti terület átmeneti érzéketlensége, fokozott érzékenysége
 • bőrkeringési zavar, részleges bőrelhalás, porckeringési zavar, részleges porcelhalás
 • későbbiekben – 3 hónap után – a porcok deformálódása, a fül deformálódása
 • arczsibbadás, -fájdalom, nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás