Orrplasztika

Az orrplasztika egy több szakterületet érintő, és látványos eredményt adó, a világon széleskörűen alkalmazott beavatkozás. Mivel a különböző problémákra alkalmas eltérő eljárástípusok között kell megtalálni az Ön igényeinek legalkalmasabbat, javasolt fokozott körültekintéssel kiválasztani a megfelelő műtétet.

A beavatkozást minden esetben jól felszerelt műtőben, intézményben végezzük, ahol a szükséges speciális műszerezettség és a műtét utáni megfigyelés biztosított. A műtét típustól függően 2-4 óra közti időt vesz igénybe.

 

Az orrplasztika műtétről röviden

 

Vizsgálatok és teendők orrplasztika előtt

 1. Plasztikai sebészeti konzultáció
 2. Műtéthez szükséges – vér laborvizsgálatok
 3. Altatáshoz szükséges – altatóorvosi vizsgálat, vizelet laborvizsgálatok, EKG, mellkas röntgen
 4. Szükség esetén – konzultáció fül-orr-gégésszel, arckoponya-, orr melléküreg röntgen, MR

Az orrplasztika napján

Az otthoni műtéti készülődés után, mint pl. hajmosás, műtéthez szükséges kellékek bekészítése, a klinikára érkezéskor megtörténik az adategyeztetés, a személyre szóló dokumentumok kitöltése, kórterem elfoglalása.

A beleegyező nyilatkozatok aláírását és a részletes fotódokumentációt követően egyeztetjük a műtéti tervet, majd asszisztenseink segédkeznek a szemüveg, kontaktlencse, ékszerek, piercingek, órák levételében és biztonságba helyezésében, amennyiben szükséges copfba kötik a hajat. Ezután sapkát, köpenyt, papucsot adnak a páciensre.

Kezdődik az orrplasztika

Az előkészületek végén nyugtató, fájdalomcsillapító koktélt adunk, és betoljuk a műtőbe. A nyugtató és fájdalomcsillapító gyógyszerek hatására elálmosodik. Az altatáshoz egy arcmaszkból oxigént kap, és elalszik. Helyi érzéstelenítés esetén az orvos az arcot fertőtlenítő oldattal többször lemossa, és ezután steril lepedőkkel körbetakarja úgy, hogy az arc szabadon marad. Apró érzéstelenítő injekciók következnek, amik picit csípnek. A műtét kezdete előtt mindig ellenőrizzük a terület érzéketlenségét. Ha bármikor a műtét során szúrásszerű fájdalmat érez, kis injekciót adunk ismét.

Az orrplasztika metszése két helyen ejthető

 1. Az orrnyílásokon belül – Első lépésként rövid ívelt metszést ejtünk közvetlenül az orrnyílás széle mögött. Kívülről nem látható, szinte észrevehetetlenül gyógyuló heg. Minden orrplasztika velejárója.
 2. Az orrsövény alsó részén – A heg alig láthatóan gyógyul, az orrcsúcs mögött fél cm-re, az alsó részen. Szükséges lehet korábban már operált orr műtétjéhez, az orrcsúcs emeléséhez, leengedéséhez, az orr kiegyenesítéséhez – nyitott orrplasztika.
orrplasztika

Orrplasztika az esztétikus és egészséges orrért – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

Az orrplasztika leggyakoribb céljai, típusai

 1. Púpos orr kiegyenesítés – Az orrháton púpot okozó csont és porc kiemelkedést eltávolítjuk.
 2. Orrcsúcs keskenyítés – A vastag orrcsúcs széles porcait keskenyebbre vágjuk, és összevarrjuk.
 3. Orrcsúcs lógás megszüntetés – A lógó, mélyre nyúló orrsövény porc alsó részét lemetsszük, és az orrcsúcs porcait feljebb varrjuk.
 4. Orrcsúcs lapítás – Az előre álló, vagy felfelé hajló orrcsúcs porcait lejjebb varrjuk.
 5. Orr keskenyítés – Az orr széles testét alkotó oldalsó csontot és porcot közelítjük egymáshoz.
 6. Orrlégzés javítás – A leggyakrabban orrsövényferdülés miatt beszűkült orrjáratokat a sövényporc kiegyenesítésével, kisebbítésével kitágítjuk.
  leggyakoribb orrplasztika

  A leggyakoribb orrplasztika típusok – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

Fontos orrplasztika kiegészítő beavatkozások

Az orrplasztikát általában önállóan végezzük, de néha szükséges, ill. javasolt kiegészíteni más beavatkozással. Az aszimmetrikus, vagy lapos orrcsúcs megemelhető, az egyenetlenségek eltüntethetők saját zsírátültetéssel. Néha az orr keskenyítésekor a szem alatti bőrfelesleg kifejezettebbé válhat, ezért ésszerű összekötni alsó szemhéjplasztikával. Az arc fiatalítható, teltsége fokozható saját zsírtöltéssel, hialuronsav injekcióval.

Az orrplasztika titkai

Az orrplasztika a plasztikai sebészet nagy precizitást, finom technikát igénylő beavatkozása, ezért az operatőr részéről fokozott türelmet, képzettséget, technikai tudást igényel, az eredmény így lehet kiváló.

Láthatatlan hegek – a zárt orrplasztika

Amikor pl. csak a porcos orrcsúcsot korrigáljuk, a belső hegekből az orrcsúcsot feltárjuk, a porcokat keskenyítjük, a porcokat a kívánt alakúra formázzuk.

Amivel minden megoldható – a nyitott orrplasztika

Ha az orrsövényt, vagy az orrcsontot is operáljuk, az orr tövében ejtett 2-3 mm-es, apró, rejtett metszésből az orr teljes hosszát, mélységét feltárjuk. Szükség esetén az orrsövényt kiemeljük, annak feleslegét eltávolítjuk, majd kiegyenesítjük, és ha szükséges porc lécekkel megtámasztjuk. Ebből a metszésből az orrpúpot okozó, kiálló orrcsont tetejét is eltávolíthatjuk, és az orr keskenyítéséhez az orrcsont oldalait bedöntjük.

Az orr felépítése – ami mindent megmagyaráz

orrplasztika alapja

Az orr „piramis” az orrplasztika alapja – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

A két rész, a csontos és a porcos szorosan illeszkedik egymáshoz, és kölcsönösen rögzítik is a másikat. A fölső rész, az orrnyereg, egy csontos „kinövés” az arcon. Az orrgyök és az egész orr keskenyítéséhez ennek a tetőszerű képződménynek a két oldalát kell az arcról leválasztani, és közelíteni egymáshoz, „bedönteni”.

Fontos megjegyezni, hogy az orr és a fül porcai bármilyen külső hatásra deformálódhatnak a bennük lévő feszülés miatt. Ez azt is jelenti, hogy a műtéti metszések, öltések hatására, bár nagyon ritkán, de a műtét után több hónappal is előfordulhat nem várt alakváltozás.

Az orrplasztika végén

A belső sebet felszívódó varratokkal zárjuk, a bőrsebet pedig hajszálvékony öltésekkel. Ezt követően bőrszínű, alig észrevehető ragasztócsíkokat ragasztunk fel. Csontműtét esetén hagyományos gipszet, vagy műgyanta sínt helyezünk fel egy hétre. A műtétet követően, helyi érzéstelenítés után rövid megfigyelés javasolt a rendelőben, altatás esetén egy éjszakát a klinikán kell tölteni.

Orrplasztika után

Bár az orrplasztika nagyon biztonságos műtét, a legjobb szaktudás és a legjobb higiénés körülmények ellenére is előfordulhatnak kellemetlenségek. Minden esetben arra törekszünk, hogy Ön ne csak a legkényelmesebben, de professzionális körülmények közt, a legnagyobb biztonságban érezze magát.

 

Kellemetlenségek az orrplasztika után

 • Speciális – Az orrba egy napra bevonatos tamponcsíkokat, vagy ballon tampont helyezünk, ezért csak szájon keresztül tud levegőt venni. Az orra, homlokra 1 hétig hagyományos gipsz, vagy műgyanta sín kerül.
 • Fájdalom – Közvetlenül az orrplasztika után a fájdalmat érdemes fájdalomcsillapítóval enyhíteni, ahogyan a klinikai dokumentációban szerepel, kivéve Aspirin. Fokozódó szúró, égő fájdalom, gyulladás esetén kontroll javasolt!
 • Ödéma –  Már a műtét napján keletkezhet ödéma a szem körül, ami néhány napig, de akár egy hétig is eltarthat, kezelésére jegelés, óvatos krémezés, borogatás javasolt. Maga az orr is megduzzad, főleg csontot is érintő műtét után. Ez az ödéma 3-6 hét alatt múlik el fokozatosan.
 • Véraláfutás – Elszíneződést okozó véraláfutás – de nem fájdalmas, duzzadt vérömleny – esetén a fentiek mellett Fekete Nadálytő krém, Lioton gél óvatos, szemet kímélő használata mérlegelendő.
 • Váladékozás, sebszivárgás – Orrplasztika után otthon az első napon a csíkok alatt var képződése, cseppnyi szivárgás előfordulhat, ezt steril gézlappal javasolt letörölni, ezt követően óvatosan mosakodni is lehet, a sebet a 4. naptól tiszta, folyó víz érheti és krémezni is szabad.

Amire ügyelni kell orrplasztika után

 • Életmód, életvitel: Orrplasztika után 1 hétig fizikai kímélet javasolt. Szigorúan ellenjavallt orrot fújni, lehajolni, emelni, a műtéti területet erős melegnek kitenni. 1-2 hétig tilos minden olyan tevékenység, ami a fej vérbőségét okozhatja! 4-6 hétig tilos a napozás, szolárium, szauna. 1 hétig javasolt pépes, könnyen rágható ételeket fogyasztani.
 • Tisztálkodás: Arcmosás már a 3. naptól megengedett.
 • Gyógyszer: A duzzadt nyálkahártya csillapítására orrspray, orrcsepp óvatos használata javasolt 1-2 hétig, pl. Coldastop.
 • Alvás: Néhány napig célszerű felpolcolt felsőtesttel aludni.
 • Kontroll, varratszedés: Az orrplasztika után is rendszeres kontrollvizsgálatokon kell részt venni, mely gyakorisága függ a beavatkozás jellegétől és a páciens egyéb alkati tényezőitől. Varratszedés 7 nap múlva esedékes, a belső varratok maguktól kiesnek.
 • Munkaképesség: Munkaképes már egy hét után lehet, de a biztosan tárgyalásképes állapotot 2 hét után éri el.
 • Sportolás, fizikai terhelés: Az orrplasztika után 4 hétig a fizikai terhelés – sportolás, házimunka, stb. – kerülendő, de utána is fokozatos terhelés emelés javasolt.  A kontakt sportok és minden olyan tevékenység, ahol a sérülés nem zárható ki, 6-8 kihagyás szükséges.
 • Heggyógyulás: A műtéti hegek maradandóak, 3-4 hónap elteltével szinte észrevétlenné válnak. Speciális, az orvos által ajánlott krémmel kezelve gyorsabban elhalványulnak.

Az orrplasztika eredményének kialakulása

A műtét hatása azonnal látható, de a végleges eredmény kialakulásához 2-3 hónap szükséges.

Orrplasztika után előforduló mellékhatások

Orrműtétek után is átmeneti kellemetlenségekről, korrigálható problémákról, és hosszútávú szövődményekről beszélhetünk. Szerencsére ez utóbbiak extrém ritkák.

Általános problémák:

 • duzzanat, savógyülem, szivárgás, véraláfutás, bevérzés, vérveszteség
 • gyulladás, váladékozás, viszketés, gyógyszerallergia, altatószerrel szembeni túlérzékenység
 • felületi egyenetlenség, bőrszín elváltozás, aszimmetria, nehezített orrlégzés
 • seb-, heggyógyulási zavar (keloidos hegképződés, stb.)
 • műtéti terület átmeneti érzéketlensége, fokozott érzékenysége
 • bőrkeringési zavar, részleges bőrelhalás, porckeringési zavar, részleges porcelhalás
 • későbbiekben – 3 hónap után – a porcok deformálódása, a csonthegek megvastagodása

Orrcsúcs műtétek utáni speciális problémák:

 • orrcsúcs aszimmetria, aszimmetrikus ellapulás
 • megereszkedés, megdőlés, megvastagodás, középvonal behúzódás, orrcsúcs fölötti behúzódás

Teljes orrplasztika után jellemző problémák:

 • elhúzódó duzzanat, ödéma, késői orrnyereg megvastagodás
 • arczsibbadás, -fájdalom, nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás