10 dolog amit kell, hogy tudjon rólad a plasztikai sebész

10 dolog, amit kell, hogy tudjon rólad a plasztikai sebész - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet, Budapest

Ez a legfontosabb 10 dolog, amit őszintén mondj el műtét előtt a plasztikai sebészednek!

1. Diétázom

A médiában rengeteg diéta, tisztítókúra, „egészséges táplálkozási irányzat” kering, melyeket az áhított tökéletes külső elérése érdekében kipróbálunk.

Létezik olyan szélsőséges tisztítókúra és diéta, ami megzavarhatja a vese működését, és az általuk okozott veszélyesen alacsony fehérje szint, ingadozó vércukor rontja a gyógyulást a műtét után.  A kialakuló vitaminhiány és kiszáradás következtében legyengült szervezet nehezebben viseli a műtétet.

Mondd el nyugodtan, ha diétázol!

2. Dohányzom

Sokszor azt gondoljuk, hogy ha napi 2-3 szál cigarettát szívunk csak el, azt is alkalomszerűen, az „nem dohányzásnak” minősül. Tévedés!

Nincs biztonságos szintje a dohányzásnak!

A dohányzás és annak mértéke növeli a szövődmények kockázatát a műtét alatt és műtét után.

Mondd el nyugodtan, ha dohányzol!

3. Néha iszom alkoholt

Gyakran élvezzük a vacsorát 1-2 pohár bor, pezsgő kíséretében, vagy koccintunk a „boldog pillanatokra”.

Az alkoholfogyasztás a véralvadásra van rossz hatással, fokozódik a vérzékenység, ill. bizonyos gyógyszerekkel, antibiotikumokkal keveredve ijesztő mellékhatásokhoz vezethet, mint a szédülés és szapora szívverés.

Mondd el őszintén, ha néha iszol alkoholt!

4. Elképzelhető, hogy várandós vagyok

Az áldott állapot ténye kizárja a plasztikai műtét elvégzését!

Ha a bármi jelét, esélyét érezzük a várandósságnak, feltétlenül csináljunk terhességi tesztet.

Mondd el őszintén, ha várandós lennél!

5. Menstruálok

Szerencsés, ha menstruációnk nem esik egybe a műtét napjával, de nem kizáró ok. Ebben az esetben a műtét elvégzéséről a plasztikai sebész dönt.

Menstruációkor a szervezet 1-2 napra olyan vérzékeny állapotba kerül, ami megnöveli a plasztikai műtét alatti vérzés, és a műtét utáni bevérzések veszélyét.

Beszélj őszintén a menstruációs ciklusodról!

6. Fogamzásgátló tablettát szedek

A fogamzásgátló tabletta szedése növelheti a műtét alatti vérrögösödés, trombózis veszélyét, melyre megoldás lehet a tabletta szedésének felfüggesztése, vagy vérrögösödés gátló gyógyszer alkalmazása.

Mondd el őszintén, ha fogamzásgátlót szedsz!

7. Vitaminokat, táplálék-kiegészítőket és gyógynövényeket szedek

Egyes gyógynövények, vitaminok, táplálék-kiegészítők, melyeket szedünk, gyógyszeres kezeléssel alkalmazva gyengíthetik, vagy felerősíthetik a gyógyszerek hatását.

Például az orbáncfű együttes alkalmazása antidepresszánsokkal erősíti a gyógyszerek hatását, míg a multivitaminokban lévő K-vitamin fokozza a véralvadást, és ez ronthatja a vérhígítók hatását.

Mondd el őszintén, ha ilyen termékeket szedsz!

8. Nem vagyok még 18 éves

A média, a barátok, illetve a társadalmi elvárások hatásra egyre több 18 év alatti lány keres fel plasztikai sebészt. Az érdeklődés és a kíváncsiság teljesen természetes.

A 18. év alatti életkor kizárja a plasztikai műtéti beavatkozást!

Mondd el őszintén az életkorodat!

9. Megbetegedtem

Ne titkoljuk el, ha a várva várt műtét napjára megbetegedtünk! A legkisebb betegséget, torokfájást, lázat is jelezzük plasztikai sebészünknek!

Ebben az esetben módosítani kell a műtéti időpontot! Semmiképpen sem szabad mélyaltatást vállalni, ha gyulladás van a szervezetben!

Mondd el őszintén, ha megbetegedtél!

10. Pánikbeteg vagyok

Nehéz beismerni, és kizáró oka lehet a műtétnek, a pánikbetegség és a labilis mentális állapot. Ennek kiszűrésében segíthet az esztétikai tanácsadónő.

Fontos, hogy pontosan fel tudjuk mérni, mire vállalkozunk, mit szeretnénk, és hogy a műtét után képesek legyünk érzelmileg is feldolgozni a változásokat.

Merj beszélni az aggodalmaidról!

 

Még 10 dolog:

10 dolog, amit bárcsak elmondana neked a plasztikai sebész

 

Kapcsolódó beavatkozások és műtétek