A személyi edző és a plasztikai sebész együttműködése

A személyi edző és a plasztikai sebész kooperációja - dr. Bulyovszky István PERFECT YOU Plasztikai Sebészet, Budapest

Személyi edzőként pontosan tudom, hogy bár kőkemény munkával és megfelelő táplálkozással drasztikusan meg lehet változtatni a testösszetételt, mégis sok olyan genetikai tényező van, amibe egy tökéletes edzésterv sem tud „beleszólni”.
A PERFECT YOU Plasztikai Sebészet és Bodymind Intézet orvosával dr. Bulyovszky István plasztikai sebésszel beszélgettem.

Ahol egy edző munkája “véget ér”, ott kezdődhet egy plasztikai sebészé. Mikor érkezik el az a pont, amikor a tökéletes alakhoz már egy plasztikai sebész segítsége szükséges?

Egy fiatal, nem dohányzó, nem szült páciensnél szinte csak a kívánt domborulatok hiánya – mell, popsi, és a mellettük egy-két helyen megmaradó zsírfelesleg okozhat problémát.

Az eleve kicsi mell, vagy az edzés következtében kialakuló kisebb mell szokott lenni a legnagyobb gond.

Ilyenkor az egyetlen lehetőség az implantátum, mivel a zsírfelesleg hiánya kizárja a mellnagyobbítást saját zsírral. Hasonló a helyzet a fenékplasztika esetén is, ha nincs zsírfelesleg, fenékimplantátum beültetés a megoldás.
A másik leggyakoribb probléma a helyi zsírfelesleg, ami célzott edzéssel sem tüntethető el. Úszógumi, derék, bricsesz, stb. Ezeket zsírleszívás, lézeres zsírleszívás, vagy injekciós zsírbontás segítségével lehet eltüntetni.

Mennyire biztonságos beavatkozás a zsírleszívás?

Ma már nagyon biztonságos, és csak apró, nem látható 3-4 mm-es, hajszálvékony hegekkel jár. A lézeres zsírleszívás után gyorsabb a gyógyulás, kevesebb a műtét utáni fájdalom, panasz.
Az injekciós zsírbontás – Aqualyx, vagy Lipolab – egy új eljárás. Előnye, hogy nem igényel műtétet, nincs heg, hátránya, hogy több kezelés szükséges.

Mit tehet az a vendégem, aki az edzés hatására lefogy, és így bőrfeleslege alakul ki?

Fogyás után már az arc is öregebbnek tűnhet. Ennek korrekciójára alkalmazható az arcfiatalítás saját zsírral, zsírátültetéssel, hialuronsav feltöltéssel, vagy thread lifting szálbehúzásokkal.
A mell is megereszkedhet, ez mellimplantátum behelyezéssel, vagy mellfelvarrás segítségével korrigálható.
Integetőizom is kialakulhat, ami karplasztika műtéttel oldható meg.
A mini hasplasztika az alhasat teljesen megfeszíti, és csak egy kis császármetszés-szerű heggel jár. A felhasi bőr lazasága esetén közepes, vagy teljes hasplasztika szükséges. Egy jól megtervezett, kombinált hasplasztikával kifejezetten kockás has, vékony derék alakítható ki.

A klienseimmel sokszor harcolok azért, hogy reális célokat tűzzenek ki maguk elé. A te esetedben hol érkezik el az a pont, amikor már te beszéled le a pácienst az áhított beavatkozásról? Mond nemet egy plasztikai sebész?

Szerintem alapvető fontosságú a páciens igényeinek, elképzeléseinek, vágyainak meghallgatása és a pontos összeállítása, megfogalmazása. Részletesen fel kell mérni a páciens adottságait. E kettő nélkül nem lehet „alkotni”.
Megvizsgáljuk, hogy mennyire egyeznek a szakmai lehetőségek, valamint a vágyak és az alkati adottságok. Ha ezek nem hozhatók közös nevezőre, akkor nem vállalom a műtétet, beavatkozást. A másik nagyon fontos kérdés a nem esztétikus eredmény. Extrém kívánságokat, pl. ami nem a páciens alkatának megfelelő én nem vállalok.

Ha már a megelőzésnél tartunk, van olyan „ütemezési” terve a beavatkozásoknak, amivel folyamatosan karban lehet tartani a testet és az arcot?

Érdemes először hialuronsav és botox injekciókkal kezdeni a „karbantartást”, és később áttérni a következő beavatkozásokra, mint az arcemelés, ill. a teljes testet érintő változtatások, mint pl. mellnagyobbítás, karplasztika, hasplasztika.

Hogyan állapítja meg egy plasztikai sebész, hogy mi a szép? Van erre egy sztenderd (pl. az arc szimmetriájára vonatkozó egzakt mérési értékek), vagy ez pusztán egy szubjektív megállapítás?

A szépségnek vannak a civilizációval egyidejű „alap tézisei”, mint pl. a szimmetria, aranymetszés, arányosság, stb. Ezen kívül kor, kultúra és egyénfüggő, hogy kinek mi a szép. A plasztikai sebész a tanult és a belülről fakadó szép érzését kombinálja a páciens kívánságaival.

Mi manapság a 3 legnépszerűbb műtét Magyarországon. Párhuzamban van ez a nemzetközi trendekkel?

Mellplasztika, zsírleszívás, ránctalanítás (botox és hialuronsav együtt). Nagyjából párhuzamban van a nemzetközi trendekkel, némileg konzervatívabb attitűd és a kisebb fizetőképes kereslet mellett.

Vannak olyan beavatkozások kilátásban, amik forradalmasíthatják a plasztikai sebészetet: új ránctalanítás, zsírleszívás módszerek, amik ezt követően jelennek meg hazánkban?

A forradalmat valószínűleg a fittség örök ellensége, a zsír fogja szolgáltatni.

Manapság két nagy területen folynak kutatások. Az egyik az őssejtes kezelés, aminek alkalmazásával az arcunk, nyakunk, a bőrünk akár véglegesen évtizedekkel fiatalítható majd meg.
A másik a zsírsejtek szaporítása. Ha ma valaki saját zsírátültetéses mellnagyobbítást, vagy fenékfeltöltést szeretne, annyi zsír áll rendelkezésre, amennyit az illetőről le lehet szívni. Ha ezt meg lehetne többszörözni, akkor bárki alkalmassá válna egy ilyen műtétre.
A legfrissebb újdonságok, amiket bárki elérhet ma Magyarországon a kötőszöveti faktorokkal dúsított saját zsírral történő ránctalanítás és feltöltés, valamint a legújabb thread lifting szálbehúzásos technikák, és az injekciós zsírbontás.

Hogyan válasszon az ember sebészt? Mik azok a kritériumok, amiknek meg kell felelnie egy sebésznek ahhoz, hogy a beavatkozás valóban a várt eredményt hozza?

Fontos az ajánlás, referencia és a személyes találkozó.

A legfontosabb a bizalom kialakulása a plasztikai sebész személye iránt.

Egy személyi edzőnek lehetnek preferált gyakorlatai, ha úgy tetszik mániái, mint plasztikai sebésznek, neked is van ilyen? Mi az ars poeticád?

Fontosnak tartom, hogy sokat beszélgessek a páciensekkel, teljes körű felvilágosítást nyújtsak nekik, hogy a lehető legjobb döntést hozzák, és hogy utána se érjék őket meglepetések.

Véleményem szerint mindenkiből ki lehet hozni a legjobbat, de ehhez kellő információn alapuló reális elvárások, és az együtt meghozott döntések tökéletes kivitelezése szükséges.

Visky Boglárka, fittness szakíró, személyi edző
STYLE 2015/05