Ajak-, ránc-, mellfeltöltés saját zsírral

Őssejt, őssejt levétel és dúsítás - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

A saját zsír átültetéses műtét egy, az utóbbi évtizedben elfogadottá vált beavatkozás. Fantasztikus új lehetőségeket rejt az arcfiatalítás, mellnagyobbítás, fenékplasztika területén. Biztonságos, de az implantátumos mellnagyobbítástól, fenékplasztikától és hasonló beavatkozásoktól jelentősen eltérő műtét.

Alapja egyrészt, hogy a testen mindenhol megtalálható a bőr alatti zsírszövet, ill. hogy egyes részeiről – has, derék, bricsesz stb. – zsírleszívással eltávolított zsírsejteket, a megfelelő finom technikával és műszerekkel, vissza lehet injekciózni a bőr alá, át lehet ültetni egyik testtájékról a másikra.

Alábbiakban a saját zsírátültetés általános, ill. fenékplasztikában alkalmazott leírását találja. A mellfeltöltés saját zsírral dokumentációja, ill. a ráncfeltöltés és ajakfeltöltés saját zsírral külön is elérhető.

A beavatkozást minden esetben jól felszerelt műtőben, intézményben végezzük, ahol a szükséges speciális műszerezettség és a műtét utáni megfigyelés biztosított. A műtét típustól függően 1-3 óra közti időt vesz igénybe.

 

A beavatkozásokról röviden, tömören

 

Vizsgálatok és teendők a műtét előtt

  1. Plasztikai sebészeti konzultáció
  2. Műtéthez szükséges – vér laborvizsgálatok
  3. Mellkivizsgálás  35 év alatt mell ultrahang, 35 év felett mammográfia, mindenképp mell MR
  4. Altatáshoz szükséges – altatóorvosi vizsgálat, laborvizsgálatok, vizelet, EKG, mellkas röntgen

A mellfeltöltés saját zsírral napján

Az otthoni műtéti készülődés után, mint pl. hajmosás, műtéthez szükséges kellékek bekészítése, a klinikára érkezéskor megtörténik az adategyeztetés, a személyre szóló dokumentumok kitöltése, kórterem elfoglalása.

A beleegyező nyilatkozatok aláírását és a részletes fotódokumentációt követően, berajzoljuk a műtéti tervet, kijelöljük a leszívandó területeket, mennyiségeket, majd asszisztenseink segédkeznek a szemüveg, kontaktlencse, ékszerek, piercingek, órák levételében és biztonságba helyezésében. Ezután sapkát, köpenyt, papucsot adnak a páciensre.

Az előkészületek végén, nyugtató, fájdalomcsillapító koktélt adunk, és betoljuk a műtőbe. A nyugtató és fájdalomcsillapító gyógyszerek hatására elálmosodik. Az altatáshoz egy arcmaszkból oxigént kap, és elalszik. Helyi érzéstelenítés esetén az orvos a műtéti területet fertőtlenítő oldattal többször lemossa, és ezután steril lepedőkkel letakarja. Ezzel együtt Öntől is eltakarja a műtétet, nem látja a lépéseket. Apró érzéstelenítő injekciók következnek, amik picit csípnek. A műtét kezdete előtt mindig ellenőrizzük a terület érzéketlenségét. Vannak területek, melyek teljesen nem érzésteleníthetők el, ezért a műtét során néhány szúrásszerű fájdalmat érezhet.

Zsírleszívással kezdetét veszi a műtét

Első lépésként a zsírszövet finom, kíméletes leszívását végezzük, a konzultáció során előre, pontosan tisztázott terültekről; alhas, derék, belső comb stb. A zsírleszívás előtt a szöveteket 2-3 mm-s szúrásokon keresztül feltöltjük érzéstelenítő, vérzéscsökkentő folyadékkal, majd ezeken keresztül szívjuk le Tulip CellFriendly™ kanülökkel a szükséges zsírmennyiséget.

Nagyon fontos, hogy a zsírleszívásokhoz nem szükséges metszés, ezért nincs műtéti heg. Természetesen igény esetén a zsírleszívást kibővíthetjük, több területen elvégezhető alakformálási céllal.

Zsírleszívás zsírátültetéshez - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

A zsírátültetés első lépése az alakformáló zsírleszívás – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

Ha valakinek nincs felesleges zsírszövete, számára a saját zsír átültetéses fenékplasztika, mellnagyobbítás nem lehetséges. Arcfiatalításhoz, ránctalanító bőrfiatalításhoz szükséges mennyiségű zsírsejttel mindenki rendelkezik.

A saját zsír tisztítása, különválasztása

A zsírszövetet megfelelő lépések során elválasztjuk a többi leszívott sejttől, megtisztítjuk a sérült zsírsejtektől, és kíméletesen kis fecskendőkbe, vagy injekciós pisztolyba töltjük.

A tisztítás hatékonyságát növelhetjük a LipoFilter , vagy a Puregraft technikák alkalmazásával. Ezek az eljárások bár költségesek, de biztosítják a tökéletes szűrést, garantálva a befecskendezett zsírszövet életképességét.

A mellfeltöltés saját zsírral, vagy fenékplasztika saját zsírral műtéteknél az ép zsírsejteket injekciózzuk be. Ilyen beavatkozásoknál javasolt mérlegelni az őssejtdúsítást, a nagy mennyiségű zsírszövet minél tökéletesebb megtapadásához. A StromaCell™ és a Cytori Celution 800™ készülékek alkalmazza, bár nagyon költséges, növeli a befecskendezett zsírszövet felnőtt őssejt tartalmát, így biztosítva közel teljes beépülést.

Ráncfeltöltés, ajakfeltöltés saját zsírral esetén szintén a zsírsejteket ültetjük át, de a kisebb mennyiség miatt a megtapadás aránya kevésbé lényeges.

ráncfeltöltés saját zsírral, ajakfeltöltés saját zsírral - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

Ráncfeltöltés, ajakfeltöltés saját zsírral – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

Arc-, nyak-, és dekoltázs ránctalanító bőrfiatalítás esetén viszont csak a felnőtt őssejteket használjuk, ezért ilyenkor a zsírsejteket is eltávolítjuk az injekciókból, és az érett, kötőszöveti őssejtben dús folyadékot fecskendezzük be a legkisebb tűvel, közvetlenül a bőrbe. Ezzel érjük el a legnagyobb hatékonyságot, ami jobb, mint a Drakula terápia esetén.

Befecskendezés

A kívánt testtájakat metszés és hegek nélkül, szúrásokon keresztül töltjük fel, a leszívott és tisztított zsírsejtekkel. A zsírt, a bőr alatti részbe, az izom fölé és részben az izomba injekciózzuk be fenékplasztika és mellnagyobbítás esetén. Ráncfeltöltésnél a bőr alá juttatjuk a sejteket, míg a felnőtt őssejt kezelésnél a legkisebb tűvel közvetlenül a bőrbe. Az átültetés mértékét az egyéni kívánalmak határozzák meg. A nagy mennyiségeknél ezt azonban befolyásolja, hogy mennyit tudunk leszívni, és hogy a tisztítás során mennyi értékes szövet marad. A feltöltött területet elsimítjuk, határait elegyengetjük, a leszívott részek ellapulását, egyenletességét és a körfogat csökkenését körültekintően ellenőrizzük.

A beavatkozás után

A sebzárást követően felhelyezzük a ragasztókat, kötéseket, a speciális szorító ruhákat. A kívánt eredmény eléréséhez a szorító ruhát, haskötőt 4-6 hétig kell viselni.

Visszahelyezzük kórtermébe, pihenőbe. Közvetlenül a műtét után 1-2 órás, altatás esetén 24 órás megfigyelésen a klinikánkon tartózkodik. Ezt követően kísérővel távozhat, amennyiben csak a beavatkozás minimális mellékhatásai észlelhetők. A beinjekciózás az arcon is duzzanatot, ödémát és enyhe kipirulást okoz. Ezek a tünetek gyorsan múlnak.

Mellfeltöltés saját zsírral műtét után - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

Mellfeltöltés saját zsírral műtét után különösen fontos az ápolás – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

A feltöltés saját zsírral műtét hatása azonnal látható, de a végleges eredmény kialakulásához 1-6 hónap szükséges.
A megfelelő zsírszövet helyes technikával bejuttatva stabilan beépül a feltöltés helyén, tehát végleges megoldást nyújt, és csak kis része szívódik fel az első hetekben, hónapokban.

A ráncfeltöltés saját zsírral kiegészíthető alsó-, felső szemhéjplasztikával, tokaplasztikával, toka lézeres, vagy PAL zsírszívással, hialuronsav ráncfeltöltéssel, botox ránctalanítással.

Kombinált fenékplasztika

A saját zsír feltöltéses fenékplasztika kombinálható a szilikon implantátumos eljárással. Például, ha természetesebb popsikat szeretne, vagy az átültetendő saját zsírszövet mennyisége várhatóan kevés.

Fenékplasztika - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

Fenékplasztika saját zsírral a kerek, feszes popsi titka – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

A speciális körülmények miatt, ez mindig egyedi elbírálást igényel.

Érdekességek, a zsírátültetés eredményessége

Nem ültethető át egyszerre tetszőleges mennyiségű zsírsejt, csak annyi, amennyi a környezetéből megfelelő oxigént és tápanyagot kap. A zsírsejtek túlélése az új tápláló erek kialakulása és teljes beépülés után biztossá válik. Ezt számos tényező, mint a sport, őssejt dúsítás, stb. pozitívan befolyásolja. Az ismételt zsírfeltöltés ugyanazon a területen, csak az átültetett zsírsejtek teljes megtapadása után végezhető, vagyis 3-6 hónap után. A bejuttatott zsírsejtek 50-98 %-a teljesen beépül. A megtapadt szövet teljesen úgy viselkedik, mint minden más zsírsejt a testben, nem szívódik fel hosszútávon sem.

A biztonságról

A saját zsírátültetés (autologous fat transfer – AFT, adipose-derived regenerative cell – ADRC AFT) először a helyreállító plasztikai sebészetben terjedt el. Az emlődaganat utáni mell helyreállításban, baleseti-, égési sérülések, hegek regenerációjára alkalmazták nagyon nagy sikerrel.

Melleltöltés saját zsírral biztonságos - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

A fenékplasztika és mellfeltöltés saját zsírral is biztonságos – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

A biztonságosságát az utóbbi 10-15 évben, több ezer páciens adatainak felhasználásával bizonyították, nem okoz szöveti elváltozást az átültetés területén. A felnőtt őssejtekkel való dúsítással kapcsolatban az USA-ban egyelőre további vizsgálatokat várnak. A világ többi részén az egészségügyi hatóságok engedélyezték, mivel itt nem szabályozatlan – embrionális, hanem felnőtt – kötőszöveti őssejtekről van szó, így CE minősítést is kapott.

Az esztétikai alkalmazást – főleg a mellnagyobbítás esetén, arc szépítésnél kevésbé – egy ideig nem javasolták az Egyesült Államokban, de az elmúlt évtizedben a nagyszámú kontroll vizsgálat által bizonyított szövődménymentesség miatt világszerte elfogadottá, sőt egyre népszerűbbé vált.

Az esetleg fennmaradó zsírszövet a köldökzsinór vérhez hasonlóan sejtbankban hosszú évekig tárolható.