Arcplasztika

Arcplasztika - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

Az arcplasztika egy nagy szakmai kihívást jelentő, mégis biztonságos, a világon széleskörűen alkalmazott beavatkozás. Mivel több különböző eljárástípus között kell megtalálni az Ön igényeinek legalkalmasabbat, javasolt fokozott körültekintéssel kiválasztani a megfelelő eljárást.

A beavatkozást minden esetben jól felszerelt műtőben, intézményben végezzük, ahol a szükséges speciális műszerezettség és a műtét utáni megfigyelés biztosított. A műtét típustól függően 2-4 óra közti időt vesz igénybe.

 

Az arcplasztika műtétekről röviden

 

Vizsgálatok és teendők arcplasztika előtt

  1. Plasztikai sebészeti konzultáció
  2. Műtéthez szükséges – vér laborvizsgálatok
  3. Altatáshoz szükséges – altatóorvosi vizsgálat, vizelet laborvizsgálatok, EKG, mellkas röntgen

A műtét napján

Az otthoni műtéti készülődés után, mint pl. hajmosás, műtéthez szükséges kellékek bekészítése, a klinikára érkezéskor megtörténik az adategyeztetés, a személyre szóló dokumentumok kitöltése, kórterem elfoglalása.

A beleegyező nyilatkozatok aláírását és a részletes fotódokumentációt követően egyeztetjük a műtéti tervet, majd asszisztenseink segédkeznek a szemüveg, kontaktlencse, ékszerek, piercingek, órák levételében és biztonságba helyezésében, és apró copfokba kötik a homlok és halánték fölötti hajat. Ezután sapkát, köpenyt, papucsot adnak a páciensre.

Kezdődik az arcplasztika

Az előkészületek végén nyugtató, fájdalomcsillapító koktélt adunk, és betoljuk a műtőbe. A nyugtató és fájdalomcsillapító gyógyszerek hatására elálmosodik. Az altatáshoz egy arcmaszkból oxigént kap, és elalszik. Helyi érzéstelenítés esetén az orvos az arcot fertőtlenítő oldattal többször lemossa, és ezután steril lepedőkkel körbetakarja úgy, hogy az arc, nyak szabadon marad. Apró érzéstelenítő injekciók következnek, amik picit csípnek. A műtét kezdete előtt mindig ellenőrizzük a terület érzéketlenségét. Ha bármikor a műtét során szúrásszerű fájdalmat érez, kis injekciót adunk ismét.

Az arcplasztika metszés három részből áll

  1. Fül előtti redőben – Első lépésként rövid metszést ejtünk közvetlenül a fül előtti redőben. A metszés szinte észrevehetetlen, viszont minden arcplasztika velejárója (mini arcplasztika).
  2. A halántékban – A heg alig láthatóan gyógyul, a hajhatár mögött 3-4 cm-re. A szem körüli és halánték ráncok kisimításához szükséges (hagyományos arcplasztika).
  3. Fül mögött – A heg rejtett a fül által takarva, ill. a tarkón a hajszélen, vagy a hajban. A toka és a nyak megfeszítésekor alkalmazzuk (teljes arcplasztika).
Arcplasztika tervezés - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

Az arcplasztika pontos műtét előtti tervezést igényel – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

A bőrt felemeljük az alatta fekvő erős hártyáról, a SMAS-ről. Ezt követően az arcplasztika kétféleképpen folytatható.

Az arcplasztika két fő típusa

  1. Arclemez felhúzás – a SMAS lemezt elválasztjuk a mélyebb rétegektől, és felhúzzuk – SMAS lift, kompozit arcplasztika
  2. Arclemez felvarrás – a SMAS lemezt a nem választjuk el az izmoktól, hanem a felszínén varrással szűkítve felhúzzuk – MACS lift, felületes arcplasztika
Arcplasztika - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

Az arcplasztika típusának kiválasztását az egyéni adottságok befolyásolják – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

Az arclemez elválasztása, és felhúzása időigényes, nagy precizitást és odafigyelést igénylő műtét. Ezáltal azonban lehetővé válik a középarc és zsírszöveteinek precíz, különálló felvarrása. A szabad arclemezt felfelé húzva az állív, toka, nyak rész is látványosan feszesíthető.

Arclemez felvarrás, MACS-lift esetén a bőr alatt megvarrjuk a SMAS-t a középarc, az állív és a nyak irányába behelyezett egy-egy erős öltéssorral. A fonalakat meghúzva a régió összehúzódik, majd az egészet felvarrjuk a fül előtti erős lemezhez.

A választás mindig egyedi elbírálást igényel. A SMAS felhúzása mindkét esetben megadja a bőrfelesleg nagyságát, amit végül eltávolítunk.

Arcplasztika kiterjesztése – nyakplasztika és halántékplasztika

Szükség esetén az arcplasztika metszése meghosszabbítható, így a szemkörnyék-halánték és a nyak is látványosan kisimítható. A lazaság eltüntethető a nyakizom megvarrásával. A toka, ill. állív zsírfeleslegeinek eltávolítására PAL zsírleszívás alkalmazható, vagy zsírleszívás lézerrel. Ezután a nyak bőrfelesleget is eltávolítjuk.

Halántékplasztika, nyakplasztika - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

Az arcplasztika mellett nyakplasztika, halántékplasztika is szükséges lehet – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

A bőrsebet az arcon „láthatatlan” plasztikai varrattal zárjuk egy vékony dréncsík behelyezését követően, a hajas fejbőrön pedig finom csomós varratokat alkalmazunk.

Az arcplasztika fontos kiegészítő beavatkozásai

Az arcplasztika és MACS-lift esetén gyakran javasolt kiegészítő beavatkozás az alsó szemhéjplasztika, mivel a középarc emelésekor a szem alatti bőrfelesleg kifejezettebbé válhat. Ugyanígy alkalmazható mindkét eljárásnál homlokplasztika, felső szemhéjplasztika, toka zsírleszívás, tokaplasztika kiegészítésként. Az arc teltségének fokozására saját zsírtöltés, hialuronsav injekció javasolt, pl. halánték fiatalításra, orca feltöltésre, szem alatti könnyárok feltöltésre, vagy ajakvastagításra.

Arcplasztika után

A sebzárást követően felhelyezzük a ragasztókat, a speciális kötést és esetleg szorítópántot. A kívánt eredmény eléréséhez, a speciális szorító pánt viselése 1-3 hétig ajánlott. Visszahelyezzük kórtermébe. Közvetlenül az arcplasztika után 3-24 órás megfigyelésen a klinikánkon tartózkodik. Ezt követően panaszmentesség esetén kísérővel távozhat. A beavatkozás utáni teendőkről és mellékhatásokról tájékoztatjuk.

Az arcplasztika titkai

Az arcplasztika a plasztikai sebészet egyik legnagyobb kihívást jelentő beavatkozása, ezért az operatőr részéről fokozott odafigyelést, képzettséget, technikai tudást igényel, így a kockázatok elkerülhetők, és az eredmény is a legkiválóbb lesz.

A SMAS (sub-muscular aponeurotic system) egy az arcizmokból kiinduló, és azokat összekötő ínhártya szerű vékony, de erős lemez. Az arc mélyebb egységeit a bőr alatt önállóan magába foglaló izompólya. Így a SMAS lift ennek az arcbőr alatti lemeznek a műtétjét jelenti, aminek típusai a páciens számára két különböző lehetőséget kínál.

SMAS lift, teljes arcplasztika - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

A teljes arcplasztika és a SMAS lift amivel évtizedeket fiatalodhat – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

A bármire képes SMAS lift technika – kompozit arcplasztika

Ha a bőrt felemeljük a SMAS archártyáról, majd a hártyát is felemeljük a mély rétegekről, akkor a középarc zsírpárnáit szabadon és látványosan felvarrhatjuk vissza, eredeti helyükre. A lemez teljes újravarrásával biztosabb, hosszabb távú hatás érhető el. A beavatkozás veszélye az arcizom mozgató idegek átmeneti, vagy tartós sérülése, ami megfelelő előképzettséggel, gondossággal elkerülhető, de sosem zárható ki teljesen. A kompozit arcplasztika utáni kényelmetlenségek gyakoribbak és erőteljesebbek lehetnek, mint a duzzanat, feszülés és bevérzés a műtéti területen, és gyakran tovább tartanak.

A kiterjesztett arcplasztika során végzett SMAS lift azon pácienseinknek ajánlott, akiknek jelentősen megereszkedtek az arc szövetei, és aki drasztikus, de természetes és tartós eredményt óhajt.

A biztonságos MACS lift technika – felületes arcplasztika

A legfőbb különbség, hogy a SMAS arclemezt a mélyrétegekkel együtt, a felületén varrjuk meg. A bőrt, a lemezt és a zsírpárnákat a szem alatt, az arcközépen és a nyak irányába vezetett 3 öltéssel varrjuk fel a fül előtti erős réteghez. Általában csak a fül előtti metszés szükséges hozzá, innen származik a neve, rövid metszésből történő függőleges irányú arc emelés, MACS lift (minimal access cranial suspension). Jelentős bőrfelesleg esetén a halánték és fül mögötti területeken rövid segédmetszésekre lehet szükség. A MACS lift is jelentős fokú, látványos, mégis természetes és tartós hatást ér el. Előnye, hogy kisebb a duzzanat és a bevérzés esélye műtét után, és az arcidegek sérülésének veszélye is minimális.