Nyakplasztika és tokaplasztika

no_arc_bal_oldalrol

A nyakplasztika és a tokaplasztika nagy körültekintést igénylő, de biztonságos, a világon széleskörűen alkalmazott beavatkozások. Mivel több különböző eljárástípus között kell megtalálni az Ön igényeinek legalkalmasabbat, javasolt fokozott körültekintéssel kiválasztani a megfelelő eljárást.

A beavatkozást minden esetben jól felszerelt műtőben, intézményben végezzük, ahol a szükséges speciális műszerezettség és a műtét utáni megfigyelés biztosított. A műtét típustól függően 1-2 órát vesz igénybe.

 

A műtétekről röviden, tömören

 

Vizsgálatok és teendők a műtét előtt

  1. Plasztikai sebészeti konzultáció
  2. Műtéthez szükséges – vér laborvizsgálatok
  3. Altatáshoz szükséges – altatóorvosi vizsgálat, vizelet laborvizsgálatok, EKG, mellkas röntgen

A műtét napján

Az otthoni műtéti készülődés után, mint pl. hajmosás, műtéthez szükséges kellékek bekészítése, a klinikára érkezéskor megtörténik az adategyeztetés, a személyre szóló dokumentumok kitöltése, kórterem elfoglalása.

A beleegyező nyilatkozatok aláírását és a részletes fotódokumentációt követően egyeztetjük a műtéti tervet, majd asszisztenseink segédkeznek a szemüveg, kontaktlencse, ékszerek, piercingek, órák levételében és biztonságba helyezésében, amennyiben szükséges copfba kötik a hajat. Ezután sapkát, köpenyt, papucsot adnak a páciensre.

Kezdődik a műtét

Az előkészületek végén nyugtató, fájdalomcsillapító koktélt adunk, és betoljuk a műtőbe. A nyugtató és fájdalomcsillapító gyógyszerek hatására elálmosodik. Az altatáshoz egy arcmaszkból oxigént kap, és elalszik. Helyi érzéstelenítés esetén az orvos az arcot fertőtlenítő oldattal többször lemossa, és ezután steril lepedőkkel körbetakarja úgy, hogy az arc, nyak és a toka szabadon marad. Apró érzéstelenítő injekciók következnek, amik picit csípnek. A műtét kezdete előtt mindig ellenőrizzük a terület érzéketlenségét. Ha bármikor a műtét során szúrásszerű fájdalmat érez, kis injekciót adunk ismét.

A tokaplasztika és a nyakplasztika fő típusai

  1. Nyakbőr felhúzás – a nyak bőrét elválasztjuk a mélyebb rétegektől, és felhúzzuk a fül mögé, hogy feszes legyen, és eltűnjenek a nyaki ráncok, redők
  2. Toka bőrfelesleg eltávolítás – a toka bőrét választjuk el az izmoktól, és a felesleget az áll alatt kimetszük
  3. Nyakizomplasztika – a bőrfelesleg eltávolítása, bőr feszesítés előtt a feszülő izmot átvágjuk, a laza izmot megvarrjuk
tokaplasztika

A tokaplasztika megszünteti az áll alatti táskákat – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

A metszés két fő helye

  1. Fül mögötti redőben – első lépésként rövid metszést ejtünk közvetlenül a fül mögötti redőben
  2. Az áll alatt – A heg alig láthatóan gyógyul az áll-toka határ mögött 1 cm-re. A toka bőr felesleg, zsír felesleg

A toka és nyakplasztikát nem lehet bármikor egy kalap alá venni, de leggyakrabban azonos, vagy nagyon közeli területet érintenek, és megoldásuk is közös, vagy nagyon hasonló.

A fül mögötti metszésből a nyak bőrét felemeljük az izmokról, majd felfelé húzzuk eredeti helyére. Megfeszítjük, a felesleget eltávolítjuk, és visszavarrjuk. Ha van zsírfelesleg a műtéti területen, azt zsírleszívással eltávolítjuk. Ha a nyakizom lazább, varratokkal feszesebbre korrigáljuk. Ha az áll alatt is van bőr felesleg, ez a metszés kiegészíthető az áll alatti metszéssel. Ha ott csak zsírpárna megnagyobbodás észlelhető, ott csak zsírleszívás végzendő. Ha a nyakizom a középvonal mentén feszes húrokat képez, ill. lazaságával fokozza a nyak megereszkedését, az izmot az áll alatti metszésből feltárjuk, és a húrokat átmetszük, az izmot új, kontúrosabb formában varrjuk meg. Nagyritkán szükség lehet az állív alatt, oldalt táskásodást okozó nyálmirigyek eltávolítására, amit szintén ebből a jól rejthető metszésből oldunk meg. Ha szükséges, apró dréncsövet hagyunk bent, a bőrt lehetőleg láthatatlan varrattal varrjuk össze. A mély ráncok a bőr feszesítésével sem tüntethetők el, ezért ilyen esetben saját zsírtöltést, vagy hialuronsav feltöltést javaslunk.

Fontos kiegészítő beavatkozások – kiterjesztés arcplasztikával, MACS-lifttel

A nyakplasztika és a tokaplasztika gyakori kiegészítő beavatkozásai az arcplasztika, vagy a MACS-lift. Szükség esetén a metszés fül előtti meghosszabbításával ez megoldható. A hegnek ez a része kifejezetten vékonyan, halványan gyógyul. A kiterjesztéssel azonban az oldalsó állív táskák, az áll melletti mély redők is látványosan kisimíthatók. A toka és nyak feszessége tovább fokozható a középarc megemelésével. Esztétikailag megfontolandó a műtét kiegészítése – hogy a nyak új, évekkel fiatalabb megjelenése harmonizáljon az arccal – alsó-, ill. felső szemhéjplasztikával, az arc teltségét fokozó saját zsírtöltéssel, hialuronsav injekcióval, pl. orca feltöltésre, szem alatti könnyárok feltöltésre, vagy ajak vastagításra.

A tokaplasztika, nyakplasztika után

A sebzárást követően felhelyezzük a ragasztókat, a speciális kötést és esetleg szorítópántot. A kívánt eredmény eléréséhez, a speciális szorító pánt viselése 1-3 hétig ajánlott. Visszahelyezzük kórtermébe. Közvetlenül a műtét után 3-24 órás megfigyelésen a klinikánkon tartózkodik. Ezt követően panaszmentesség esetén kísérővel távozhat. A beavatkozás utáni teendőkről és mellékhatásokról tájékoztatjuk.