Botox, hialuronsav, ráncfeltöltés saját zsírral

Botox, hialuronsav - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

A botox kezelés, a hialuronsavas ráncfeltöltés és a ráncfeltöltés saját zsírral biztonságos, a plasztikai sebészek által a világon a legnagyobb számban végzett kezelések. Mivel több különböző eljárástípus közül kell kiválasztani az Ön igényeinek legalkalmasabbat, javasolt fokozott körültekintéssel kiválasztani a megfelelő beavatkozást.

A ráncfeltöltés saját zsírral nagyon biztonságos műtét, amiről részletesen lejjebb tájékozódhat.

 

A botox, hialuronsav kezelésekről röviden

 

Teendők, tudnivalók Botox és hialuronsav ráncfeltöltés előtt

  • Plasztikai sebészeti konzultáció
  • Beavatkozás előtt közvetlenül – alapos fertőtlenítő arcmosás

A botox ránctalanítást és a hialuronsavas ráncfeltöltést kiemelt kezelőben végezzük. A kezelés az alkalmazott anyag mennyiségétől, a kezelendő területek számától függően 30-60 perc közti időt vesz igénybe.

A klinikára érkezéskor megtörténik az adategyeztetés, a személyre szóló dokumentumok kitöltése, a beleegyező nyilatkozat aláírása és a részletes fotódokumentáció. Igény szerint nyugtató, fájdalomcsillapító előkészítés kérhető. Elfoglalja kényelmes helyét a kezelőszékben, majd arcát fertőtlenítő oldattal lemossuk.

Botox - - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

A Botox kezelést szinte fájdalmatlan tűszúrásokkal végezzük – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

A Botox kezelés gyors, egyszerű

Botox ránctalanítás a létező legvékonyabb tűvel, apró szúrásokból, szinte fájdalommentesen történik. Jegelést, érzéstelenítő krémezést igény esetén alkalmazunk. Az anyagot a bőrbe, vagy az izomba juttatjuk be.

A homlokráncokat oldalanként 3-6 szúrásból a teljes homlokizom ellazításával simítjuk ki úgy, hogy a természetes szemöldök emelés megmaradjon.

A szemöldök közti redőket a szemöldökök belső oldala mögött fekvő izmokba juttatott botox-szal gyengítjük.

A szarkalábakat a szem külső ívén adott felületes, apró szúrásokkal simítjuk ki, csakúgy mint a nyakon.

A túlzott izzadás gátlására is alkalmas a botox kezelés. Leggyakrabban a hónalj izzadás fordul elő, ami teljesen megszüntethető.

A botox injekciók helye tünetmentes, az enyhe pír, véraláfutás, gyulladás is extrém ritka, a lehetséges kellemetlenségekről a kezelés előtt részletesen tájékoztatjuk. A területet nyomás nélkül jegeljük, hűtjük, hogy a vérkeringés ne tudja kimosni a botoxot a megcélzott helyről. Pihenést követően önállóan távozhat.

Hogy működik, meddig tart a Botox?

A botox kezelés ránctalanító hatásának alapja a botulinum toxin. Ez az idegméreg megakadályozza, hogy az idegszálak összehúzódásra késztessék az izmokat. Így megszűnnek az akaratlagos izommozgások, pl. mérges szemöldök ráncolás, a stressz miatti homlokráncolás, vagy a monitor miatti hunyorgás. Gátoljuk a nem akaratlagos izommozgások okozta ráncokat a homlokon, szemek körül. A botox kezelés hatásának kialakulása néhány napot is igénybe vehet. Ritkán a végleges eredmény kialakulásához 1-2 hét szükséges. Az első botox kezelés bárkinél lehet gyengébb az elvártnál.

Botox - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

A botox kezelés biztonságos – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

A tévhitekkel ellentétben a botox előírás szerinti orvosi alkalmazása teljesen biztonságos. Az botox anyaga csak a beadás közvetlen környékén hat, más izmokra, távoli szervekre nincs hatással. Az idegen anyagot a szervezet lassan bontani kezdi, ezért hatása egyénfüggően 4-6 hónap után elmúlik. Extrém ritkán a szervezet védekezik a botox anyaga ellen, mint egy influenza ellen, ilyenkor a hatás már ki sem alakul. Szintén nagyon ritkán a már bekötődött botoxot bontja le hamarabb az immunrendszer, így rövidül a kezelés hatástartama 2-3 hónapra.

A botox hatásának elmúlásával a kezelt terület nem kerülhet rosszabb állapotba, mint eredetileg.

A hialuronsav feltöltés gyors, látványos

A hialuronsavas ráncfeltöltéshez érzéstelenítő injekció általában nem szükséges, de érzékeny területeken fogászati jellegű érzéstelenítést szoktunk alkalmazni. A kezelést nagyon vékony tűvel végezzük.

gélszerű anyagot apró injekciószúrásokkal juttatjuk be a bőr ráncaiba kitöltve, szétterítve azokat, pl. a szarkalábakat, cigiráncokat. A szemöldök közti és az orr-száj redők feltöltéséhez a hialuronsavat a bőr alá adjuk. A szúrásnál pár másodpercig feszítést érez a befecskendezés alatt. A szem alatti könnyárok, vagy az orca feltöltésnél ma már nem tűvel, hanem tompa végű csövecskével, kanüllel juttatjuk be a hialuronsavat. Így elkerülhető a bevérzés, ill. több apró szúrás.

Mellnagyobbításra, és fenékfeltöltésre is alkalmas a hialuronsav. Ilyenkor speciálisan ezekre a területekre kifejlesztett hyaluront – Macrolane ™ – juttatunk be nagy mennyiségben. A Macrolane ™ 1-2 évig feszesen, természetes hatásúan tölti ki a testrészeket.

Hyaluronsavas ajakfeltöltés esetén az ajkak néhány napig jelentősen duzzadtak lesznek.

Hialuronsav, hyaluronsavas ráncfeltöltés - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

A hialuronsav feltöltés gyors, természetes, eredményes – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

A hyaluron injekciók helyén enyhe pír keletkezik, véraláfutás csak ritkán, pl. szem körül jelentkezhet, és néhány nap alatt elmúlik. A gyulladás extrém ritka. A lehetséges kellemetlenségekről részletesen tájékoztatjuk. A területet nyomás nélkül jegeljük, hűtjük, hogy a vérkeringés ne tudja kimosni a hialuronsavat. Pihenést követően önállóan távozhat.

Hogy működik, meddig tart a hyaluronsavas ráncfeltöltés?

A hialuronsav (HA) ráncfeltöltés alapja, hogy a hialuronsavból előállított gél egy természetes, a szervezetünkben is megtalálható anyag. A bőrhöz, kötőszövethez nagyon hasonló állagú, a kollagénnek is fontos építőeleme. Sok vizet szív magába, és nagyon lassan bomlik le. Természetes mivoltának köszönhetően nem okoz allergiás reakciót. A hialuronsavból az arc, a test (mell, fenék) különböző területeinek megfelelő típusú gélt is gyártanak, így lehet a finom ráncokat, vagy a mély redőket speciálisan kezelni.

A hialuronsav injekció hatása azonnal látható, de a végleges eredmény kialakulásához 1-2 hét szükséges.

A hialuronsav hatása fokozatosan szűnik meg 9-24 hónap után, így szükség esetén újra ismételni kell. Hyaluronsavas ráncfeltöltés esetén akár 3 évig is tarthat a hatás, míg a legrövidebb ideig a hyaluronsavas ajakfeltöltés esetén

Ráncfeltöltés saját zsírral, fantasztikus, új lehetőség

A ráncfeltöltés saját zsírral műtét egy, az utóbbi évtizedben elfogadottá vált beavatkozás. Egyedülállóan új, és biztonságos lehetőségeket rejt az arcfiatalítás, ajakfeltöltés területén.

A saját zsírral történő ráncfeltöltés alapja egyrészt, hogy a testen mindenhol megtalálható a bőr alatti zsírszövet, ill. hogy egyes részeiről – has, derék, bricsesz stb. – zsírleszívással eltávolított zsírsejteket, a megfelelő finom technikával és műszerekkel vissza lehet injekciózni a bőr alá, át lehet ültetni egyik testtájékról a másikra.

ráncfeltöltés saját zsírral, ajakfeltöltés saját zsírral - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

Végleges ráncfeltöltés, ajakfeltöltés saját zsírral – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

 

Alábbiakban a ráncfeltöltés saját zsírral és ajakfeltöltés saját zsírral műtétek leírását találja. A általános zsírátültetés, és a fenékplasztika saját zsírral beavatkozásra vonatkozó, ill. a mellnagyobbítás saját zsírral dokumentációja külön is elérhető.

A beavatkozást minden esetben jól felszerelt műtőben, intézményben végezzük, ahol a szükséges speciális műszerezettség és a műtét utáni megfigyelés biztosított. A műtét típustól függően 1-1,5 óra közti időt vesz igénybe.

Vizsgálatok, tudnivalók a műtét előtt

  • Plasztikai sebészeti konzultáció
  • Műtéthez szükséges – vér laborvizsgálatok
  • Altatáshoz szükséges – altatóorvosi vizsgálat, EKG, mellkas röntgen
  • Műtét előtt közvetlenül – alapos fertőtlenítő arc és hajmosás

A ráncfeltöltés saját zsírral műtét napján

Az otthoni műtéti készülődés után, mint pl. hajmosás, műtéthez szükséges kellékek bekészítése, a klinikára érkezéskor megtörténik az adategyeztetés, a személyre szóló dokumentumok kitöltése, kórterem elfoglalása.

A beleegyező nyilatkozatok aláírását és a részletes fotódokumentációt követően, berajzoljuk a műtéti tervet, kijelöljük a leszívandó területeket, mennyiségeket, majd asszisztenseink segédkeznek a szemüveg, kontaktlencse, ékszerek, piercingek, órák levételében és biztonságba helyezésében. Ezután sapkát, köpenyt, papucsot adnak a páciensre.

Az előkészületek végén, nyugtató, fájdalomcsillapító koktélt adunk, és betoljuk a műtőbe. A nyugtató és fájdalomcsillapító gyógyszerek hatására elálmosodik. Az altatáshoz egy arcmaszkból oxigént kap, és elalszik. Helyi érzéstelenítés esetén az orvos a műtéti területet fertőtlenítő oldattal többször lemossa, és ezután steril lepedőkkel letakarja. Ezzel együtt Öntől is eltakarja a műtétet, nem látja a lépéseket. Apró érzéstelenítő injekciók következnek, amik picit csípnek. A műtét kezdete előtt mindig ellenőrizzük a terület érzéketlenségét. Vannak területek, melyek teljesen nem érzésteleníthetők el, ezért a műtét során néhány szúrásszerű fájdalmat érezhet.

Zsírleszívással kezdetét veszi a műtét

Első lépésként finom, kíméletes zsírleszívást végzünk a konzultáció során előre, pontosan tisztázott terültekről; alhas, derék, belső comb stb. A zsírleszívás előtt a szöveteket 2-3 mm-s szúrásokon keresztül feltöltjük érzéstelenítő, vérzéscsökkentő folyadékkal, majd ezeken keresztül történik a szükséges zsírleszívás Tulip CellFriendly™ kanülökkel. Arcfiatalításhoz, ajakfeltöltéshez, ránctalanító bőrfiatalításhoz szükséges mennyiségű zsírsejttel mindenki rendelkezik.

Ráncfeltöltés saját zsírral - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

Zsírleszívás a ráncfeltöltés saját zsírral műtét elején – – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

Nagyon fontos, hogy a zsírleszíváshoz nem szükséges metszés, ezért nincs műtéti heg. Természetesen igény esetén a zsírleszívást kibővíthetjük, több területen elvégezhető alakformálási céllal.

A saját zsír tisztítása, különválasztása

A zsírszövetet megfelelő lépések során elválasztjuk a többi leszívott sejttől, megtisztítjuk a sérült zsírsejtektől, és kíméletesen kis fecskendőkbe, vagy injekciós pisztolyba töltjük.

Arcfiatalítás, ajakfeltöltés esetén a zsírsejteket ültetjük át.

Arc-, nyak-, és dekoltázs ránctalanító bőrfiatalítás esetén viszont csak a felnőtt őssejteket használjuk, ezért ilyenkor a zsírsejteket is eltávolítjuk az injekciókból, és a felnőtt őssejtben dús folyadékot fecskendezzük be. Ezzel érjük el a nagyobb hatékonyságot, mint a Drakula terápia esetén.

Befecskendezés

Az arc ráncfeltöltést, az ajakfeltöltést metszés és hegek nélkül, apró szúrásokon keresztül végezzük a leszívott és tisztított zsírsejtekkel. Arcfiatalításnál a bőr alá juttatjuk a sejteket, hogy a környező zsírszövetben megtapadva feltöltsék az árkokat, dúsítsák az ajkakat. Őssejt kezelésnél a lehető legkisebb tűvel közvetlenül a bőrbe injekciózzuk a folyadékot. Vastagítás helyett itt látványos bőrmegújulást tapasztalunk. Az átültetés mértékét az egyéni kívánalmak határozzák meg. A feltöltött területet elsimítjuk, határait elegyengetjük, a leszívott részek ellapulását, egyenletességét körültekintően ellenőrizzük.

Ráncfeltöltés saját zsírral - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

Ráncfeltöltés saját zsírral tompa végű kanüllel – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

A ráncfeltöltés saját zsírral műtét után

A zsírleszívás területére felhelyezzük a kötéseket, és ha szükséges a speciális szorító ruhát. A kívánt eredmény eléréséhez a szorítóruhát, haskötőt 1-3 hétig kell viselni.

Visszahelyezzük kórtermébe, pihenőbe. Közvetlenül a műtét után 30-60 perces megfigyelésen a klinikánkon tartózkodik. Altatás, il. több terület kezelése esetén 24 órás elhelyezést is biztosítunk. Ezt követően kísérővel távozhat, amennyiben csak a beavatkozás minimális mellékhatásai észlelhetők. A beinjekciózás az arcon is duzzanatot, ödémát és enyhe kipirulást okoz. Ezek a tünetek gyorsan múlnak.

A műtét hatása azonnal látható, de a végleges eredmény kialakulásához 1-2 hónap szükséges.
A megfelelő zsírszövet helyes technikával bejuttatva stabilan beépül a feltöltés helyén, tehát végleges megoldást nyújt, és csak kis része szívódik fel az első hetekben, hónapokban.

A saját zsírátültetéses arcfiatalítás kiegészíthető alsó-, felső szemhéjplasztikával, tokaplasztikával, toka lézeres, vagy PAL zsírleszívással, hyaluronsavas ráncfeltöltéssel, botox ránctalanítással.

Érdekességek, a zsírátültetés eredményessége

Nem ültethető át egyszerre tetszőleges mennyiségű zsírsejt, csak annyi, amennyi a környezetéből megfelelő oxigént és tápanyagot kap. A zsírsejtek túlélése az új tápláló erek kialakulása és teljes beépülés után biztossá válik. Ezt számos tényező, mint a sport, őssejt dúsítás, stb. pozitívan befolyásolja. Az ismételt zsírfeltöltés ugyanazon a területen, csak az átültetett zsírsejtek teljes megtapadása után végezhető, vagyis 3-6 hónap után. A bejuttatott zsírsejtek 50-98 %-a teljesen beépül. A megtapadt szövet teljesen úgy viselkedik, mint minden más zsírsejt a testben, nem szívódik fel hosszútávon sem.

Ráncfeltöltés saját zsírral hatása - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

A ráncfeltöltés saját zsírral hatása azonnal látható – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

A biztonságról

A saját zsírátültetés (autologous fat transfer – AFT, adipose-derived regenerative cell – ADRC AFT) először a helyreállító plasztikai sebészetben terjedt el. Az emlődaganat utáni mell helyreállításban, baleseti-, égési sérülések, hegek regenerációjára alkalmazták nagyon nagy sikerrel.

A biztonságosságát az utóbbi 10-15 évben, több ezer páciens adatainak felhasználásával bizonyították, nem okoz szöveti elváltozást az átültetés területén. A felnőtt őssejtekkel való dúsítással kapcsolatban az USA-ban egyelőre további vizsgálatokat várnak. A világ többi részén az egészségügyi hatóságok engedélyezték, mivel itt nem szabályozatlan – embrionális, hanem felnőtt – kötőszöveti őssejtekről van szó, így CE minősítést is kapott.

Az esztétikai alkalmazást – főleg a mellnagyobbítás esetén, arc szépítésnél kevésbé – egy ideig nem javasolták az Egyesült Államokban, de az elmúlt évtizedben a nagyszámú kontroll vizsgálat által bizonyított szövődménymentesség miatt világszerte elfogadottá, sőt egyre népszerűbbé vált.

Az esetleg fennmaradó zsírszövet a köldökzsinór vérhez hasonlóan sejtbankban hosszú évekig tárolható.