Mellnagyobbítás saját zsírral

Sajár zsírátültetéses mellnagyobbítás

A saját zsírátültetéses mellnagyobbítás egy, az utóbbi évtizedben elfogadottá vált beavatkozás. Fantasztikus új lehetőségeket rejt, biztonságos, de az implantátumos mellnagyobbítástól jelentősen eltérő műtét.

Alapja egyrészt, hogy a mell nagy része is zsírszövet, ill. hogy a test egyes részeiről – has, derék, bricsesz stb. – zsírleszívással eltávolított zsírsejteket, a speciális, finom technikával és műszerekkel vissza lehet injekciózni a bőr alá, át lehet ültetni egyik testtájékról a másikra.

A zsírátültetéses mellnagyobbítást minden esetben jól felszerelt műtőben, intézményben végezzük, ahol a szükséges speciális műszerezettség és a műtét utáni megfigyelés biztosított. A műtét típustól függően 1-3 óra közti időt vesz igénybe.

 

A mellnagyobbítás saját zsírral műtétről röviden, tömören

 

Vizsgálatok és teendők a zsírátültetéses mellnagyobbítás előtt

  • Plasztikai sebészeti konzultáció
  • Mellkivizsgálás  35 év alatt mell ultrahang, 35 év felett mammográfia, mindenképp mell MR
  • Műtéthez szükséges – altatóorvosi vizsgálat, laborvizsgálatok, vér, vizelet, EKG, mellkas röntgen

A műtét napján

Az otthoni műtéti készülődés után, mint pl. hajmosás, műtéthez szükséges kellékek bekészítése, a klinikára érkezéskor megtörténik az adategyeztetés, a személyre szóló dokumentumok kitöltése, kórterem elfoglalása.

A beleegyező nyilatkozatok aláírását és a részletes fotó dokumentációt követően, asszisztenseink segédkeznek a szemüveg, kontaktlencse, ékszerek, piercingek, órák levételében és biztonságba helyezésében. Ezután sapkát, köpenyt, papucsot adnak a páciensre.

Az előkészületek végén, nyugtató, fájdalomcsillapító koktélt adunk, és betoljuk a műtőbe. A nyugtató és fájdalomcsillapító gyógyszerek hatására elálmosodik. Az altatáshoz egy arcmaszkból oxigént kap, és elalszik.

Zsírleszívással kezdetét veszi a mellnagyobbítás saját zsírral

Első lépésként elvégezzük a zsírszövet kíméletes eltávolítását, a has, derék, belső comb stb. zsírleszívást, a konzultáció során előre, pontosan tisztázott terültekről. A leszívás előtt a szöveteket 2-3 mm-s szúrásokon keresztül feltöltjük érzéstelenítő, vérzéscsökkentő folyadékkal, majd ezeken keresztül szívjuk le Tulip CellFriendly™ kanülökkel a szükséges zsírmennyiséget.

Zsírleszívás - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

Mellnagyobbítás saját zsírral a has, derék, belső comb zsírleszívásával – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

Nagyon fontos, hogy a leszívásokhoz nem szükséges metszés, ezért nincs műtéti heg. Természetesen igény esetén a zsírleszívást kibővíthetjük, több területen elvégezhető alakformálási céllal.

Ha valakinek nincs felesleges zsírszövete, számára a saját zsírátültetéses mellnagyobbítás nem lehetséges.

A sajátzsír tisztítása, különválasztása

A zsírszövetet megfelelő lépések során elválasztjuk a többi leszívott sejttől, megtisztítjuk a sérült zsírsejtektől, és kíméletesen kis fecskendőkbe, vagy injekciós pisztolyba töltjük.

A tisztítás hatékonyságát növelhetjük a LipoFilter , vagy a Puregraft technikák alkalmazásával. Ezek az eljárások bár költségesek, de biztosítják a tökéletes szűrést, garantálva a befecskendezett zsírszövet életképességét.

Őssejt dúsítás

A zsírsejtek beépülését és megtapadását nagymértékben javíthatjuk a StromaCell™ , vagy a Cytori Celution 800™ készülékek alkalmazásával. Ezek az eljárások bár nagyon költségesek, növelik a befecskendezett zsírszövet kötőszöveti őssejt tartalmát, így biztosítva közel teljes megtapadást.

Őssejt, őssejt levétel és dúsítás - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

Mellnagyobbítás saját zsírral őssejt dúsítás után – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

Befecskendezés mellimplantátum helyett

A melleket, metszés és hegek nélkül, szúrásokon keresztül töltjük fel, a leszívott és tisztított zsírsejtekkel. A zsírt, a bőr alatti részbe, az izom fölé és részben az izomba injekciózzuk be. Az átültetés mértékét az egyéni kívánalmak határozzák meg. Ezt azonban befolyásolja, hogy mennyit tudunk leszívni, és hogy a tisztítás során mennyi értékes szövet marad.

Az injekciózás kifejezett duzzanatot, ödémát és kipirulást okoz, de bárminemű műtéti probléma, mint gyulladás, bevérzés extrém ritka ennél a műtét típusnál.

A saját zsírral végzett mellnagyobbítás után

A sebzárást követően felhelyezzük a ragasztókat, kötéseket, a speciális melltartót. A kívánt eredmény eléréséhez a melltartót 4-6 hétig kell viselni. A nyomástól óvni kell a melleket, ezért a melltartót úgy kell beállítani, hogy ne szorítsa le, csak tartsa a melleket.

Visszahelyezzük kórtermébe. Közvetlenül a műtét után 24 órás megfigyelésen a klinikánkon tartózkodik. Ezt követően kísérővel távozhat, amennyiben csak a beavatkozás minimális mellékhatásai észlelhetők.

Kombinált műtét – mellnagyobbítás saját zsírral és mellimplantátummal

A saját zsírfeltöltéses, zsírátültetéses mellnagyobbítás kombinálható a szilikon mellimplantátumos eljárással. Például, ha nem szeretne nagy mellimplantátumot, ha természetesebb melleket szeretne, vagy az átültetendő saját zsírszövet mennyisége várhatóan kevés. A speciális körülmények miatt, ez mindig egyedi elbírálást igényel.

A biztonságról

A saját zsírátültetés (autologous fat transfer – AFT, adipose-derived regenerative cell – ADRC AFT) először a helyreállító plasztikai sebészetben terjedt el. Az emlődaganat utáni mell helyreállításban, baleseti-, égési sérülések, hegek regenerációjára alkalmazták nagyon nagy sikerrel.

Az esztétikai alkalmazást egy ideig nem javasolták az Egyesült Államokban – főleg a mellnagyobbítás esetén, de az elmúlt évtizedben a nagyszámú kontroll vizsgálat által bizonyított szövődménymentesség miatt világszerte elfogadottá, sőt egyre népszerűbbé vált a mellnagyobbítás saját zsírral.

Mellnagyobbítás saját zsírral - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

Mellnagyobbítás saját zsírral biztonságos, végleges megoldást nyújt – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

A biztonságosságát az utóbbi 10-15 évben több ezer páciens adatainak felhasználásával bizonyították, nem okoz emlődaganatot, vagy más szöveti elváltozást az átültetés területén, és évek után sem okoz kimetszést igénylő mikromeszesedést. A felnőtt őssejtekkel való dúsítással kapcsolatban az USA-ban egyelőre további vizsgálatokat várnak, de a világ többi részén az egészségügyi hatóságok engedélyezték, így CE minősítést is kapott.

A terhességet és a szoptatási képességet a mellnagyobbítás saját zsírral jelen adatok szerint nem befolyásolja. A terhességet, szoptatást követően az emlők mérete, formája, állaga megváltozhat, amit előre kiszámítani nem lehet. Mindig szimmetriára törekszünk, de tökéletes egyformaság senkinél sem garantálható.