Hasplasztika

Hasplasztika, zsírleszívás - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

A hasplasztika nagy számban végzett, ma már biztonságos plasztikai sebészeti műtét. A páciens részéről is nagy energiabefektetést, fokozott odafigyelést és türelmet igényel, ezért fokozott körültekintéssel javasolt kiválasztani a megfelelő eljárást.

A beavatkozást minden esetben jól felszerelt műtőben, intézményben végezzük, ahol a szükséges speciális műszerezettség és a műtét utáni megfigyelés biztosított. A műtét típustól függően 2-3 órát vesz igénybe.

 

A hasplasztika műtétekről röviden

 

Vizsgálatok és teendők hasplasztika előtt

  • Plasztikai sebészeti konzultáció
  • Has kivizsgálás – hasi ultrahang
  • Műtéthez szükséges – altatóorvosi vizsgálat, laborvizsgálatok vér, vizelet, EKG, mellkas röntgen
  • Otthoni teendő – Hasplasztika esetén javasolt előző este 18:00-kor véralvadásgátló injekció beadása.

A műtét napján

Az otthoni műtéti készülődés után, mint pl. hajmosás, intim tisztálkodás, műtéthez szükséges kellékek bekészítése, a klinikára érkezéskor megtörténik az adategyeztetés, a személyre szóló dokumentumok kitöltése, kórterem elfoglalása.

A beleegyező nyilatkozatok aláírását, és a részletes fotó dokumentációt követően, az előkészítés során asszisztenseink segédkeznek a szemüveg, kontaktlencse, ékszerek, piercingek, órák levételében és biztonságba helyezésében, majd sapkát, köpenyt, papucsot adnak a páciensre.  A hasra berajzoljuk a műtéti tervet.

Kezdődik a hasplasztika

Az előkészületek után nyugtató, fájdalomcsillapító koktélt adunk, és betoljuk a műtőbe. A műtét kezdetén a gyógyszerek miatt álmosság keríti hatalmába. Az altatáshoz egy arcmaszkból oxigént kap, és elalszik. Helyi érzéstelenítés esetén az orvos a hasat fertőtlenítő oldattal többször lemossa, és ezután steril lepedőkkel körbetakarja úgy, hogy Öntől eltakarja. Apró érzéstelenítő injekciók következnek, amik picit csípnek. A műtét kezdete előtt mindig ellenőrizzük a terület érzéketlenségét. Ha bármikor a műtét során szúrásszerű fájdalmat érez, kis injekciót adunk ismét.

A metszés minden esetben rejtett a fanszőrzet szélén, és takart az alsónemű által. A heg hosszát a páciens alkata, a has-derék formája és az egyéni kívánalmak alapján kiválasztott műtét típus határozza meg.

Hasplasztika - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

A hasplasztika eltünteti a lógó hasat – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

A hasplasztika három fő típusa

  1. Alhas feszesítés – Ha csak alhasi bőrfelesleg van, annak eltávolításához elegendő egy rövid, császármetszésszerű heg. A műtét akár helyi érzéstelenítésben is elvégezhető. Ez a mini hasplasztika.
  2. Teljes has feszesítés köldök lehúzással – Akinél a felhasban megereszkedett bőrt is szükséges megfeszíteni, szélesebb heg szükséges a két csípőtövis közt. Ha nem nagy a bőrfelesleg, és relatíve magasan helyezkedik el a köldök, azt néhány centiméterrel lejjebb húzzuk heg nélkül – midi hasplasztika.
  3. Teljes has feszesítés köldök körülmetszéssel – Ha valakinek jelentős bőrfeleslege van a teljes hason, akkor a szükségesen hosszú kimetszéssel, és a köldök körülmetszésével is elérhető a lehető legszebb eredmény. Teljes hasplasztika.

Mini hasplasztika

Mini hasplasztika során egyenes metszést ejtünk a szeméremdomb fölött. A köldök alatti bőrfelesleget eltávolítjuk. Ha szükséges zsírleszívást végzünk, vagy elvékonyítjuk az alhasi zsíros kötőszövetet. A sebszéleket „láthatatlan” plasztikai varrattal összevarrjuk.

Hasplasztika - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

Mini hasplasztikával eltüntetjük az úszógumit – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

Midi hasplasztika

Az alhasi heget meghosszabbítjuk a két lágyékhajlat közt, jelentős bőrfelesleg esetén egészen a csípőtövisekig. Ha zsírleszívás is történik a műtét alatt, már ilyenkor beadjuk a fájdalom és vérzéscsillapító folyadékot a zsírszövetbe, majd leszívjuk a kívánt mennyiséget a has teljes területéről, a derekakról és a szeméremdombról. A bőrt felemeljük az alhasról. A köldököt felválasztjuk a hasfalról a felhasi bőrrel együtt. Megállapítjuk, és eltávolítjuk a felesleges szövetmennyiséget. A köldököt néhány centiméterrel lejjebb levarrjuk a hasfalra. Dréncsöveket fektetünk a hasfalra, a bőrszéleket egymáshoz varrjuk plasztikai varrattal. A hasra nyomókötést és szorítóruhát, ill. haskötőt helyezünk fel.

Teljes hasplasztika

A fentiekhez képest a különbség, hogy a köldököt körbemetszük, majd a felhas bőrét szintén felemeljük a hasfalról. A köldök a helyén marad, ezért a fölötte lehúzott felhasi bőrben kis nyílást készítünk neki, amibe kivarrjuk.

Karcsúsítás, kockásítás

Ha szükséges a laza hasfal miatt megvarrjuk a középvonalat, így megszüntetjük a has elődomborodását, és karcsúsítjuk a derekat, és ilyenkor zárjuk a sérveket is, szükség esetén háló beültetéssel.

Ha zsírfelesleg is jelen van, zsírleszívást végzünk, amivel elvékonyítjuk a teljes hasi zsíros kötőszövetet. Ezzel kockásítjuk a hasfalat, vagy még karcsúbb derék, csípő kontúrt alakítunk ki.

Hasplasztika - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

Hasplasztika során hasizom feszesítésre, derék karcsúsításra is lehetőség van – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

Ugyancsak a vékony derék elérését szolgálja, az ún. magas oldalirányú húzás, a HLT technika, ami teljes hasplasztika esetén hozzájárulhat az ideális forma kialakításához.

Köldöksérv, hasi sérvműtét, rectus diastasis varrat hasplasztika során

A hasi sérv tünetei pl., ha haspréskor – torna, felkelés esetén – a felhasban, vagy a köldök körül duzzanatot, kidomborodást észlel, esetleg ez fájdalmas panaszokat is okoz. Ilyen esetben hasfal széthúzódásról – rectus diastasis, vagy szétnyílásról – hasi sérv, hernia – beszélünk. Ez hölgyeknél leggyakrabban rectus diastasis, uraknál köldöksérv formájában jelentkezik. Ezek megoldása a hasfal varrat, ill. hasfal zárás, szükség esetén háló beültetéssel. Ezzel nemcsak az esztétikai problémát oldjuk meg, de megszüntetjük a fájdalmat és a sérvvel járó veszélyeket is.

A hasplasztika után

A sebzárást követően felhelyezzük a ragasztócsíkokat, kötéseket, a speciális haskötőt és esetleg szorítóruhát. A kívánt eredmény eléréséhez, a haskötő viselése 6-8 hétig ajánlott. Visszahelyezzük kórtermébe. Közvetlenül a hasplasztika után 24-48 órás megfigyelésen a klinikánkon tartózkodik. Ezt követően panaszmentesség esetén kísérővel távozhat. A hasplasztika utáni teendőkről és mellékhatásokról tájékoztatjuk.