Panaszok, problémák, szövődmények műtét után

A beavatkozás, műtét után előforduló problémák előzetes, részletes ismerete kiemelkedően fontos mindkét fél számára, mivel segít a döntéshozatalban, és az eljárásokat követő panaszok megelőzésében és elhárításában.

Az általános műtéti szövődményeket és javaslatokat, mint a véraláfutás, bevérzés, gyulladás, láz, jegelés, kímélet stb. az alábbiakban nem jelenítjük meg külön, csak egyes speciális esetekben.

Alábbiakban részletes általános leírást találnak a különféle műtét után észlelhető mellékhatásokról.

A részletes, specifikus tájékoztatókat minden esetben a címekhez kapcsolt kezelés-linkeken keresztül érik el.

Ambuláns műtét után

Botox

 • Az injekciók helyén enyhe pír keletkezhet, de egyéb probléma, véraláfutás, gyulladás extrém ritka. A területet nyomás nélkül jegeljük, hűtjük.

Hialuronsav

 • Az injekciók helyén enyhe pír keletkezik, véraláfutás csak ritkán, az érzékenyebb területeken, pl. szem körül jelentkezhet, és néhány nap alatt elmúlik, míg a gyulladás extrém ritka. A területet nyomás nélkül jegeljük, hűtjük.

Ránctöltés saját zsírral

 • A beinjekciózás enyhe-közepes duzzanatot, ödémát és kipirulást okoz, de bárminemű műtéti probléma, mint gyulladás, bevérzés nagyon ritka. A mimikát, izommozgásokat jelen adatok szerint nem befolyásolja. A zsírszívás területén véraláfutás jelentkezik.

Műtét nélküli arcfiatalítás után a fájdalmat érdemes fájdalomcsillapítóval enyhíteni, ahogyan a klinikai dokumentációban szerepel – szükség esetén 25-50 mg diclofenac (Cataflam, Diclac, stb.) vagy 200-400 mg ibuprofen (Algoflex, Nurofen, stb.) vagy 500 mg metamizol (Algopyrin) tabletta, kivéve Aspirin, mivel ez utóbbi véralvadásgátló hatása miatt, bevérzést okozhat.
Fokozódó szúró, égő fájdalom, gyulladás esetén kontroll javasolt.
Elszíneződést okozó véraláfutás – de nem fájdalmas, duzzadt vérömleny – esetén a fentiek mellett Fekete Nadálytő krém, Lioton gél használata javasolt.
Szigorúan ellenjavallt a kezelt terület masszírozása, dörzsölése 48 óráig, lehajolni, emelni, az arcot erős melegnek kitenni – szauna, főzés, napozás stb., néhány napig ajánlatos sötét szemüveget viselni, és az olvasást, számítógép használatát, TV nézést, 1-2 hétig a kozmetikai kezeléseket mellőzni.

 

Helyi érzéstelenítéses műtét után

Anyajegy eltávolítás

 • Fájdalom csak közvetlenül műtét után jelentkezik. A heg erős rózsaszínű néhány hónapig, intenzív napfénytől fokozottan óvni kell, lehetőleg takarással, ragasztással. A heg a háton és nagyon ritkán más területeken kiszélesedhet, megduzzadhat a későbbiekben.

Arcplasztika

 • Közvetlenül a műtét után a fejre szoros kötést, ill. speciális fejpántot helyezünk egy hétre. A dréneken keresztül enyhe szivárgás előfordulhat, ez normális, ha a kötés nem ázik át. Műtét után az első napon a kötést lecseréljük, a dréneket eltávolítjuk. Véraláfutás néha előfordul, ami sötét elszíneződést okozhat az állíven és alatta. Az arc bőre megduzzad, ami 4-7 nap alatt múlik, nagyon ritkán 2 hétig tarthat. A hegek nagyon ritkán kiszélesedhetnek.
 • Az arc mimika, a beszéd furcsa lesz, mintha nem a páciensé lenne, de néhány hét után teljesen elmúlik ez az érzés.

Szemhéjplasztika

 • Műtét után átmenetileg a szemek nehezebben záródhatnak, a pihentetés, tévé, számítógép stb. mellőzése néhány napig javasolt. Néha a hegben faggyúmirigy okozta, apró fehér csomó előfordulhat, egy mozdulattal megszüntethető. A ritkán jelentkező szem száradás, szúró érzés kezelésére szemcsepp használata javasolt.
 • A heg melletti terület nagyon ritkán besötétül a megváltozott vénás mikrokeringés miatt, ennek elmúlása néhány hónapot igénybe vehet.
 • A szemhéjak, ill. szemöldökök szinte sosem lesznek pontosan egyformák, de egyformábbak, közel teljesen szimmetrikusak igen. 5-10%-on belüli, de nem észrevehető eltérés előfordul.

Silhouette Lift thread lifting

 • A fonalak a műtét után 1-2 hétig átmeneti, és teljesen elmúló behúzódásokat, redőket okozhatnak az arcon. Halvány véraláfutás ritkán előfordul, zavaró lehet, ha az állíven sűrűsödik, de gyorsan múlik, főként megfelelő kezelés hatására. A műtéti terület környékén a hajas fejbőrön, halántékon ödéma, vizenyő néhány napig jelentkezhet.

Zsírleszívás

 • Kisebb zsírleszívás után csak néhány napos feszülés, izomláz-szerű fájdalom jelentkezik, enyhe ödémával és véraláfutással, nagyon ritkán bevérzéssel, amik hajlamosak az alsó területeken besűrűsödni.
  Nagyobb zsírleszívás esetén a fájdalom fokozott, de megfelelő fájdalomcsillapító kezeléssel, rendszeres gyógyszerszedéssel megszüntethető. A véraláfutás ilyenkor az esetek 20-30%-ban jelentkezhet, de megfelelő kompressziós ruhával, fáslizással, jegeléssel kordában tartható. A szúrások helyén váladék szivárgás előfordulhat, amit steril gézzel javasolt szárítani, ill. kötözni. Ödéma szinte mindig jelentkezik a műtét után, egyénenként változóan 1-4 hét alatt múlik el. A kezelt terület kb. ugyanennyi ideig zsibbadt, tompa lesz.
 • Egyenetlenség néha előfordul, de ezek az esetek döntő többségében 2-3 hónap alatt elmúlnak, és szinte kivétel nélkül nem zavaróvá válnak. A kezdeti zsírszövet vastagságától, az eltávolított zsírszövet mennyiségétől és a bőr rugalmasságától függően nem kellően zsugorodó bőrfelesleg, ill. enyhe aszimmetria visszamaradhat, amiket egy év után javasolt megítélni. Az egyenetlenség, bőrfelesleg visszamaradása, ill. minimális, 5-10%-os aszimmetria sosem zárható ki teljesen zsírleszívást követően.
 • Has, comb, kar zsírleszívás műtét után a bevérzések és az ödéma okozta feszülés miatt a mélyvénás vérrögösödés veszélye fokozódik, ezért ilyen esetben javasolt kis molekulasúlyú heparin injekció adása műtét előtt és után, ill. az alvadási laboreredmények – INR – vizsgálata. A mélyvénás trombózis extrém ritka, jele a lábszár, esetleg combra is terjedő duzzanata, feszülése, húzó fájdalom, de nem tévesztendő össze a bőr alatti érzékeny vénákkal, ill. azok okozta csomókkal.

Ilyen panaszok esetén azonnal forduljon orvoshoz!

 • Zsírleszívás esetén a zsírembólia – a zsírcseppek vérkeringésbe jutása, és a kis erek elzárása – a mai modern eljárások mellett irodalmi ritkaság, de mint lehetséges szövődmény meg kell említeni. Ha mégis nehéz légzése, mellkasi fájdalma, általános rosszulléte lenne műtét után, azonnal, sürgősséggel forduljon orvoshoz.

Lézeres zsírleszívás

 • Nagyságrendekkel biztonságosabb a hagyományos zsírszívásnál, de vastag, nagy területeket egyszerre nem javasolt vele kezelni. A fájdalom csak lézer alkalmazása esetén nagyon ritka, és minimális, szívással kombinálva is lényegesen kisebb, mint a hagyományos műtétnél. Az ödéma is ritkább, ha jelentkezik, akkor is lényegesen kisebb, és gyorsabban múlik. Bevérzés a hagyományos eljárásokhoz képest tizedannyi, az esetek 1-2%-ban fordul elő, és akkor is enyhébb.

Mini hasplasztika

 • Műtét után az első napokban a bőr kifejezetten feszül, majd néhány hétig enyhén húzódik. A heg és környéke egyenletesen duzzadt, kiemelkedő lehet, ez néhány hétig normális. Ezalatt az idő alatt kisebb csomók, duzzanatok is kialakulhatnak, amik azonban max. 1 hét alatt elmúlnak. Ha folyamatosan növekvő, érzékeny duzzanatot észlel, jelentkezzen kontrollra. A heg szélein jelentkező kis duzzanatok idővel elsimulnak, ennek pontos megítélése fél-egy év után lehetséges.

Fülplasztika

 • Műtét után a kötést, vagy szorító pántot javasolt egy hétig folyamatosan viselni. A fül bőre további 1-2 hétig még ödémás, duzzadt lehet. A véraláfutás a vékony bőr és a kötőszövet hiánya miatt az egész fülön jelentkezhet, és gyakrabban látható, sötétebb, mint más műtéteknél. A fül mögötti heg néha váladékozik, ezt steril gézzel és fertőtlenítő szerrel javasolt kezelni, ill. tiszta vízzel lemosni. A bőr gyakran redős az elülső oldalon, ez néhány hónap alatt kisimul. Nagyon ritkán előfordulhat bevérzés miatt a fül deformálódása, megvastagodása, rossz keringés miatt a bőr pörkösödése, hegesedése, ill. a porc rugalmasságából kifolyólag a fül műtét utáni alakjának megváltozása. Nehezen észrevehető, minimális aszimmetria itt is előfordulhat. Ezek a problémák is sokat javulnak idővel, az esetleges korrekció elbírálása a hegesedés lezajlását követően, egy év múlva javasolt.

Saját zsírtöltés, zsírátültetés

 • A beinjekciózás enyhe-közepes duzzanatot, ödémát és kipirulást okoz, de bárminemű műtéti probléma, mint gyulladás, bevérzés nagyon ritka. A mimikát, izommozgásokat jelen adatok szerint nem befolyásolja. A zsírleszívás területén véraláfutás jelentkezik.

Intimplasztika

 • Az intimplasztika után jelentkező fájdalom is jól kezelhető a modern fájdalomcsillapító tablettákkal, és szerencsére 1-2 napon belül csillapítás mellett is jelentősen enyhül.
 • Az ödéma kifejezett, bár jelentős egyéni különbségeket mutat. Néhány nap és két hét között alakulhat. Pecsételő vérezgetés is gyakori, akár több nappal a műtét után ismét, a gyógyulási folyamat részeként is észlelhető. Váladékozás is előfordulhat, az általános javasolt műtét utáni kezelés hatására elmúlik. Amennyiben a pecsételő vérezgetésnél erősebb panaszok jelentkeznek, vagy a váladékozás fájdalommal társul jelentkezzen kontrollra.
 • Javasolt laza, jól szellőző és jól mosható, vagy eldobható alsónemű és kímélő, nagy nedvszívó képességű betét használata.

Gynecomastia

 • Gynecomastia műtét után a leggyakrabban jelentkező tünet a duzzanat, ödéma, ill. ennek speciális formája a folyadékgyülem. Az ödémát jegeléssel, krémezéssel javasolt kezelni a szorítóruha mellett. A folyadékgyülem intenzívebb feszülést, esetleg bőrpírt okozhat, ilyen tünetek észlelésekor jelentkezzen vizsgálatra, mert a folyadék egyszerű leszívása gyorsan megoldja a problémát. Véraláfutás esetén jegelés és krémezés javasolt, 1-2 hét alatt elmúlik.
 • A terület zsibbadása, érzéketlensége hetekig, néha pár hónapig eltarthat.
 • Műtéti, nem zsírleszívásos, gynecomastia műtét esetén a hegek kissé gyakrabban problémásak, mint a hölgyeknél, de mind szilikon krémekkel, tapaszokkal, mind egy kis későbbi feszülés mentes varrattal jól kezelhetők.

fájdalmat érdemes fájdalomcsillapítóval enyhíteni, ahogyan a klinikai dokumentációban szerepel – szükség esetén 50-150 mg diclofenac (Cataflam, Diclac, stb.) vagy 400-800 mg ibuprofen (Algoflex, Nurofen, stb.) vagy 500 mg metamizol (Algopyrin) tabletta, kivéve Aspirin, mivel ez utóbbi véralvadásgátló hatása miatt, bevérzést okozhat.
Fokozódó szúró, égő fájdalom, gyulladás esetén kontroll javasolt.
Elszíneződést okozó véraláfutás – de nem fájdalmas, duzzadt vérömleny – esetén a fentiek mellett Fekete Nadálytő krém, Lioton gél használata javasolt.
Már a műtét napján keletkezhet ödéma a szem körül és az arcon, ami néhány napig, de akár egy hétig is eltarthat, kezelésére jegelés, óvatos krémezés – vadgesztenye, árnika, mimóza, 3×2 tabletta 500 mg Detralex szedése, borogatás, Dacrolux, Humalac B stb. szemcsepp használata javasolt.
Műtét utáni első nap a csíkok alatt var képződése, cseppnyi szivárgás előfordulhat, ezt steril gézlappal javasolt letörölni, ezt követően óvatosan mosakodni is lehet, tilos viszont a hajfestés, erős sminkelés a varratszedésig, ami ha vannak varratok a zsírszívás területén, és minden rendben, a 7 napon történik.
Szigorúan ellenjavallt a kezelt terület masszírozása, dörzsölése 48 óráig, lehajolni, emelni, az arcot erős melegnek kitenni – szauna, főzés, napozás stb., néhány napig ajánlatos sötét szemüveget viselni, és az olvasást, számítógép használatát, TV nézést, 1-2 hétig a kozmetikai kezeléseket mellőzni.
A műtét után 2 hétig a fizikai terhelés – sportolás, házimunka, stb. – kerülendő, de utána is fokozatos terhelés emelés javasolt. 2-4 hétig tilos a napozás, szolárium, szauna.

 

Altatásos műtét után

Mellnagyobbítás

Mellfelvarrás

Mellkisebbítés

Arcplasztika, nyakplasztika

Combplasztika, karplasztika

Fenékplasztika

Helyreállító mellplasztika

Orrplasztika

 

Egy hét után már lehet munkaképes, de a biztos és tárgyalásképes állapotot 2 hét után éri el. A műtétet követő 4 hétig a fizikai terhelés – sportolás, házimunka, stb. – kerülendő, de utána is fokozatos terhelés emelés javasolt. 4-6 hétig tilos a napozás, szolárium, szauna.

 

Emelt rizikójú műtét után

Hasplasztika

folyadék vesztés – infúzió, bennfekvés hosszabbodás

vérzés, vérvesztés – infúzió, transzfúzió, intenzív kezelés

 

Jelentős mennyiségű zsírleszívás, 3-5 liter fölött

folyadék vesztés – infúzió, bennfekvés hosszabbodás

vérzés, vérvesztés – infúzió, transzfúzió, intenzív kezelés

 

kombinált műtétek, hosszú altatással

nehéz, hosszú ébredés

hányinger, hányás, rosszullét, gyengeség

szívritmus zavar, szívizom oxigén hiány, szívizom gyengeség