Zsírleszívás

zsirszivas

A PAL vibrációs és a lézeres zsírleszívás is biztonságos, a világon széleskörűen alkalmazott beavatkozások, de a lényeges különbségek miatt érdemes informálódni műtét előtt az Önnek megfelelő típusról, a várható eredményekről, ill. mellékhatásokról.

A beavatkozást minden esetben jól felszerelt műtőben, intézményben végezzük, ahol a szükséges speciális műszerezettség és a műtét utáni megfigyelés biztosított. A műtét típustól függően 1-3 óra közti időt vesz igénybe.

 

A zsírleszívás műtétekről röviden

 

Vizsgálatok és teendők zsírleszívás előtt

  • Plasztikai sebészeti konzultáció
  • Kivizsgálás – szükség esetén hasi ultrahang, lágyrész ultrahang, mell ultrahang
  • Műtéthez szükséges – laborvizsgálatok: vérvétel
  • Altatáshoz szükséges – laborvizsgálatok: vérvétel, vizelet, EKG, mellkas röntgen, altatóorvosi vizsgálat

A műtét napján

Az otthoni műtéti készülődés után, mint pl. hajmosás, intim tisztálkodás, műtéthez szükséges kellékek bekészítése, a klinikára érkezéskor megtörténik az adategyeztetés, a személyre szóló dokumentumok kitöltése, kórterem elfoglalása.

A beleegyező nyilatkozatok aláírását, és a részletes fotó dokumentációt követően, az előkészítés során asszisztenseink segédkeznek a szemüveg, kontaktlencse, ékszerek, piercingek, órák levételében és biztonságba helyezésében, majd sapkát, köpenyt, papucsot adnak a páciensre. A műtéti területre berajzoljuk a műtéti tervet.

Kezdődik a zsírleszívás

Az előkészületek után nyugtató, fájdalomcsillapító koktélt adunk, és bekísérjük, vagy fekvőkocsin betoljuk a műtőbe. A műtét kezdetén a gyógyszerek miatt álmosság keríti hatalmába. Az altatáshoz egy arcmaszkból oxigént kap, és elalszik. Helyi érzéstelenítés esetén az orvos a műtéti területet fertőtlenítő oldattal többször lemossa, és ezután steril lepedőkkel körbetakarja úgy, hogy Öntől eltakarja.

A zsírleszívás három típusa

  1. Lézeres zsírleszívás – A kisebb, alkati zsírfelesleg ezzel a technikával vérzés, hegesedés, fájdalom nélkül eltávolítható, és a kevés, feszes, rugalmas bőrfelesleg metszés nélkül, a lézeres feszesítéssel eltüntethető. A műtét akár helyi érzéstelenítésben is elvégezhető, a felépülés igen rövid, 1-2 nap.
  2. PAL vibrációs zsírleszívás – A jelentősebb, vagy több testtájra kiterjedő zsírszaporulat eltávolítására javasolt. Kíméletes, gyors, hatékony. Ha nem nagy a visszamaradó bőrfelesleg, az fél-egy év alatt összezsugorodik.
  3. Hagyományos zsírleszívás – Nagyobb területek esetén a PAL kiszorította. Kisebb területeken, ha nincs bőrfelesleg továbbra is alkalmazzuk.

Apró érzéstelenítő injekciók következnek, amik picit csípnek, az itt ejtett apró szúrásokból feltöltjük érzéstelenítő, vérzésgátló infúzióval a területet. A műtét kezdete előtt mindig ellenőrizzük a terület érzéketlenségét. Ha bármikor a műtét során szúrásszerű fájdalmat érez, kis injekciót adunk ismét.

Lézeres zsírleszívás

A zsírszövetet 1-2 mm-es lézerszál segítségével a lézerfény energiájával feloldjuk, és véglegesen elroncsoljuk a zsírsejteket, minimálisra csökkent mindenféle műtéti mellékhatást.

Zsírleszívás lézerrel - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

Bőrfeszesítés lézeres zsírleszívás során – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

Bőrfeszesítés a lézerrel

Legalább ilyen fontos, hogy a lézeres arckezelés eredményéhez hasonlóan, csak annál lényegesen hatékonyabb a bőrfeszesítés, zsugorítás a kezelt területen, akár centiméterekkel rövidíthetjük, legalább olyan hatékonyan, mint a Thermage ® esetén.

A végeredményhez még 3-4 hetet várni kell, míg az elfolyósított zsírsejtek kiürülnek a szervezetből. Ez a folyamat klinikai vizsgálatokkal bizonyítottan semmilyen problémát nem okoz a szervezetnek. Amennyiben vastagabb zsírszövetről van szó, speciális kanüllel, kontrollált mozgással lazítjuk és szívjuk le az elfolyósított zsírszövetet.

PAL vibrációs zsírleszívás

A gépi segítséggel végzett zsírleszívás esetén a LipoSculptor™, vagy Lipomatic® készülék által mozgatott kanüllel gyorsabban, finomabban végezhető a zsírfelszabadítás, -roncsolás, majd a kiszabadított sejteket szívással véglegesen eltávolítjuk.

Vibrációs zsírleszívás - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

A PAL, vibrációs zsírleszívás gyors, biztonságos, akár több területen is – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

A terület ellapulását, egyenletességét és a körfogat csökkenését körültekintően ellenőrizzük. A beavatkozás végén a kis metszéseket egy-egy öltéssel, vagy ragasztással bezárjuk.

Egy lézeres, vagy hagyományos zsírleszívás alkalmával 0,5-1 liter zsírt távolítunk el általában, mely azonnal észrevehető, vékonyabb formát eredményez. PAL zsírleszívással nagyobb mennyiség is eltávolítható, 3-5 liter fölött – ami már minden szempontból jelentős, látványos mennyiség – azonban körültekintő előkészítés és műtét utáni megfigyelés, folyadékpótlás szükséges.

Mindig szimmetriára törekszünk, de tökéletes egyformaság senkinél sem garantálható.

A zsírleszívás után

A sebzárást követően felhelyezzük a ragasztócsíkokat, kötéseket, a speciális haskötőt és szorítóruhát, -pántot. A kívánt eredmény eléréséhez, a szorítóruha viselése 6-8, lézernél 3-4 hétig ajánlott. Visszahelyezzük kórtermébe. Közvetlenül a műtét után 2-24 órás megfigyelésen a klinikánkon tartózkodik. Ezt követően panaszmentesség esetén kísérővel távozhat.

A zsírleszívás utáni teendőkről és mellékhatásokról itt tájékoztatjuk.

A biztonságról

A negyven évvel ezelőtt magyar a származású Fischer Árpád és fia, Giorgio Fischer fejlesztette ki a zsírleszívást a ma ismert formában. Az esztétikai alkalmazás rövid időn belül az egész világon elterjedt, és az elmúlt évtizedben bevezetett fejlesztéseknek köszönhetően a biztonságossága, kíméletessége jelentősen nőtt.

Zsírleszívás - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

A modern zsírleszívás már biztonságos – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

A lézeres és a PAL zsírleszívás a plasztikai sebészet egyik leggyakrabban alkalmazott, rutin beavatkozása, de a mellékhatások, és szövődmények minimalizálásához, a kívánt eredmény eléréséhez az orvosi javaslatok betartása, fizikai kímélet és a szorítóruha, haskötő megfelelő viselése nélkülözhetetlen.