Szemhéjplasztika

Szemhéjplasztika

A szemhéjplasztika egy biztonságos, a plasztikai sebészet egyik legnagyobb számban végzett műtéte a világon. A szem körüli régió komplexitása miatt több különböző szemhéjplasztika típus közül kell kiválasztani az Ön igényeinek legalkalmasabbat, ezért javasolt fokozott körültekintéssel kiválasztani a megfelelő eljárást.

A szemhéjplasztikát minden esetben műtőben végezzük, ahol a szükséges műszerezettség és a beavatkozás utáni megfigyelés biztosított. A műtét típustól függően 1-1,5 óra közti időt vesz igénybe.

 

A szemhéjplasztika műtétről röviden

 

Vizsgálatok és teendők szemhéjplasztika előtt

 1. Plasztikai sebészeti konzultáció
 2. Műtéthez szükséges – vér laborvizsgálatok
 3. Altatáshoz szükséges – altatóorvosi vizsgálat, vizelet laborvizsgálatok, EKG, mellkas röntgen
 4. Beavatkozás előtt közvetlenül – alapos fertőtlenítő arcmosás

A műtéti előkészületek

A klinikára érkezéskor megtörténik az adategyeztetés, a személyre szóló dokumentumok kitöltése, a beleegyező nyilatkozat aláírása és a részletes fotódokumentáció. Asszisztenseink segédkeznek a szemüveg, kontaktlencse, ékszerek, piercingek, órák levételében és biztonságba helyezésében. Ezután sapkát, köpenyt, papucsot adnak a páciensre. Igény szerint nyugtató, fájdalomcsillapító tabletta előkészítés kérhető. A gyógyszerek hatása miatt a műtőbe bekísérjük, vagy fekvőkocsin betoljuk. A nyugtató és fájdalomcsillapító gyógyszerek hatására elálmosodik. Az orvos az arcot fertőtlenítő oldattal többször lemossa, és ezután steril lepedőkkel körbetakarja úgy, hogy az arc szabadon marad.

Szemhéjplasztika különbségek és hasonlóságok

A két szemhéjplasztika közti legnagyobb különbség alapja, hogy az alsó szemhéj folyamatos lefelé húzásnak van kitéve. Ezt a konzultáció során, a műtét tervezésénél, és a műtét minden egyes lépésénél figyelembe kell venni. A felső szemhéjplasztika során szinte bármekkora felesleg eltávolítható, és szinte kivétel nélkül a maximumot távolítjuk el.

Szemhéjplasztika - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

A felső szemhéjplasztika biztonságos, és látványos eredményt ad – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

Alsó szemhéjplasztikánál ezzel szemben a minimális, feltétlenül szükséges részt, ami nem okoz még túlzott feszülést az alsó szemhéjban. Viszont a szem alatti területen sokkal nagyobb hangsúlyt fektetünk a szem alatti és a könnyárok kitöltésének.

A felső szemhéjplasztika

A zárt szemek felső szemhéjain meghatározzuk az eltávolítandó részt. Ez általában egy félhold, vagy S alakú bőrrész. Tintával kijelöljük, majd apró érzéstelenítő injekciók következnek, amik picit csípnek, feszítenek. A műtét kezdete előtt mindig ellenőrizzük a terület érzéketlenségét. Ha bármikor a műtét során szúrásszerű fájdalmat érez, kis injekciót adunk ismét.

 1. A lógó bőrfelesleg eltávolítása – Rövid metszéssel eltávolítjuk a legproblémásabb lógó bőrt. Leggyakrabban a legszebb eredmény érdekében a külső szemzugra lógó bőrt is kimetszük. A metszés szinte észrevehetetlen, viszont minden szemhéjplasztika velejárója. (standard szemhéjplasztika)
 2. Szemkörnyék vékonyítása – A fáradt, öreg szem látványát okozó megvastagodott izmot, és kidülledő zsírpárnákat szükség esetén elvékonyítjuk, megkisebbítjük. (redukciós szemhéjplasztika)
 3. Szikrázó, nyílt tekintet kialakítása – Kialakítjuk az új felső szemhéjredőt, raffoljuk az izmot. (kombinált szemhéjplasztika)

Felső szemhéjplasztika esetén a metszés végig a szemhéj áthajlási redőben halad, és a természetes ráncok területén folytatódik a külső szemzug határán úgy, hogy a redő természetes hatást keltsen. „Láthatatlan” plasztikai varrattal zárjuk a sebet, és bőrszínű, steril ragasztócsíkokkal fedjük. A felső szemhéjplasztika után 1-2 órás megfigyelés javasolt a rendelőben.

Alsó szemhéjplasztika

 • A lógó bőr felszabadítása – Közvetlenül a szempillasor alatt 1-2 mm-rel vezetett rövid metszéssel felszabadítjuk a legproblémásabb lógó bőrt. Leggyakrabban a legszebb eredmény érdekében a külső szemzugra lógó bőrt is kimetszük. A metszés szinte észrevehetetlen, viszont minden szemhéjplasztika velejárója. (standard szemhéjplasztika)
 • Szem alatti zsír kiterítése – A táskás, öreg szem látványát okozó kidülledő zsírpárnákat leggyakrabban szabaddá tesszük, és kitöltjük velük a szem alatti mély redőket, ill. a könnyárkot. Szükség esetén elvékonyítjuk, megkisebbítjük őket. (redukciós szemhéjplasztika, kombinált szemhéjplasztika)
 • A bőrfelesleg eltávolítása – Pontosan meghatározzuk a biztonságosan eltávolítható bőr részt, és kimetszük.
Szemhéjplasztika - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

Az alsó szemhéjplasztika eltünteti a szem alatti karikákat, táskákat – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

A metszés közvetlenül a pillasor alatt halad és folytatódik a természetes ráncokban a külső szemzug határán. A laza alsó szemhéjat, ha szükséges, a külső szemzugba felöltéssel rögzítjük. „Láthatatlan” plasztikai varrattal zárjuk a sebet, végül bőrszínű, steril ragasztócsíkokat helyezünk fel. Alsó szemhéjplasztika után mindig hagyunk egy nem észrevehető, minimális laza bőrt a szemhéjon, hogy megelőzzük annak a feszülés okozta kifordulását.

Szemhéjplasztika kiegészítő műtétek

Amennyiben nem lehetséges a szem alatti árkokat feltölteni az elődomborodó zsírszövet kiterítésével vagy nem javasolt, a beesett területeket hialuronsav injekcióval, vagy saját zsírátültetéssel töltjük fel.

Szemhéjplasztika eredménye - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

Szemhéjplasztika eredményét javítja a feltöltés hialuronsavval, vagy saját zsírátültetéssel – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

A ráncok kezelésében lehetőség van saját zsír, vagy hialuronsav feltöltésre, ill. Botox kezelésre. Felső szemhéjplasztika mellett megoldható a szemöldökplasztika, a szemöldök emelése, a szemöldök ráncoló izmok gyengítése, eltávolítása, hogy a mérges ráncok elmúljanak. Az alsó szemhéjplasztika összeköthető középarcemeléssel, ami az arcplasztika egy része.

A beavatkozás után

A kívánt eredmény eléréséhez, és a szövődmények elkerüléséhez a speciális ragasztócsíkok viselése 1 hétig ajánlott. Visszahelyezzük kórtermébe. Közvetlenül a műtét után 1-24 órás megfigyelésen a klinikánkon tartózkodik. Ezt követően panaszmentesség esetén kísérővel távozhat. A beavatkozás utáni teendőkről és mellékhatásokról tájékoztatjuk.

Bár a szemhéjplasztika nagyon biztonságos beavatkozás, a legjobb szaktudás és a legjobb higiénés körülmények ellenére is előfordulhatnak kellemetlenségek. Minden esetben arra törekszünk, hogy Ön ne csak a legkényelmesebben, de professzionális körülmények közt, a legnagyobb biztonságban érezze magát.

Kellemetlenségek a szemhéjplasztika után

 • Fájdalom – Minimális fájdalmat már érezhet. Ha enyhe feszülés, fejfájás jelentkezne, érdemes fájdalomcsillapítóval enyhíteni, ahogyan a klinikai dokumentációban szerepel, kivéve Aspirin. Fokozódó szúró, égő fájdalom, gyulladás esetén kontroll javasolt!
 • Ödéma, duzzanat – A szemhéjplasztika velejárója a fokozott szem körüli duzzanat, ami nagyon gyorsan, 6-24 órán belül fokozatosan elmúlik. Kezelésére jegelés, krémezés, borogatás javasolt.
 • Véraláfutás – A műtéti területen és a szem körül, a szem alatt elszíneződést okozó véraláfutás gyakran előfordul, ilyenkor a fentiek mellett Fekete Nadálytő krém, Lioton gél használata javasolt.

Ha a szem fájdalmas nyomását, látászavart észlel, azonnal forduljon orvoshoz!

Amire ügyelni kell a szemhéjplasztika után

 • Életmód, életvitel: 1-2 napig pihenés, és 1-2 hétig fizikai kímélet javasolt. Az első 2-3 napon ajánlott magas párnán aludni, néhány napig sötét szemüveget viselni, és az olvasást, számítógép használatát, TV nézést mellőzni. Szigorúan ellenjavallt a műtéti területeket erős melegnek kitenni, lehajolni. 2-3 hétig tilos a szolárium, szauna.
 • Tisztálkodás: 2 nap múlva már mosakodhat, zuhanyozhat, de ne használjon forró vizet. Másnaptól sminkelhet a műtéti területet kihagyva.
 • Autóvezetés: A szemhéjplasztika utáni órákban előfordulhat szédülés, kettős látás, ezért fokozott óvatossággal közlekedjen. Főleg alsó szemhéjplasztika esetén ne vezessen!
 • Kontroll: A plasztikai beavatkozások után rendszeres kontrollvizsgálatokon kell részt venni, 1-2-4 hét, 3-6-12 hónap múlva. Ezek gyakorisága függ a beavatkozás jellegétől és a páciens egyéb alkati tényezőitől.
 • Munkaképesség: Néhány nap után munkaképes, de a biztosan tárgyalásképes állapotot 1, nagyon ritkán 2 hét után éri el.
 • Sportolás, fizikai terhelés: A kezelést követő 2-3 hétig a fizikai terhelés – sportolás, házimunka, stb. – kerülendő.
 • Heggyógyulás: A műtéti hegek általában láthatatlanok és gyorsan elhalványulnak.

A végleges eredmény kialakulása

A szemhéjplasztika hatása azonnal látható, de a végleges eredmény kialakulásához 1-2 hónap szükséges. A felső szemhéj vékony bőre a műtét utáni hónapokban 1-2 mm-t megereszkedhet, ez normális jelenség. Alsó szemhéjplasztika esetén a szemhéj szél átmenetileg feszülhet, de ennek rendeződése masszírozással, szemtornával gyorsítható. A hegek mellett néhány hónap alatt teljesen elmúló sötét elszíneződés előfordulhat.

Szemhéjplasztika - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

Szemhéjplasztika eredménye már egy hét után látható – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

Előforduló mellékhatások szemhéjplasztika után

Szemhéjplasztika esetén is átmeneti kellemetlenségekről és korrigálható problémákról, szövődményekről  beszélhetünk.

Általános problémák:

 • duzzanat, véraláfutás, bevérzés
 • szem körüli ödéma, enyhe bőrpír, viszketés, gyógyszerallergia,
 • aszimmetria, felületi egyenetlenség, bőrszín elváltozás
 • seb-, heggyógyulási zavar (keloidos hegképződés, stb.)
 • szem közeli izmok gyengülése, átmeneti szemzárás nehezítettség, szemnyomás fokozódás
 • kettős-, homályos látás, fejfájás, hányinger, a szemhéjak átmeneti lógása
 • kezelt terület átmeneti érzéketlensége, fokozott érzékenysége
 • arczsibbadás, -fájdalom, nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás
 • könnyezés, szem szárazság, kötőhártya gyulladás

Felső szemhéjplasztika jellemző problémái:

 • átmeneti elszíneződés, besötétedés

Alsó szemhéjplasztika jellemzői:

 • alsó szemhéj átmeneti kifordulása
 • alsó szemhéj lefordulása

Arcemeléssel kombinált alsó szemhéjplasztika jellemzői:

 • véraláfutás, bevérzés, duzzanat az orcákon, vérveszteség

Mindig szimmetriára törekszünk, de tökéletes egyformaság senkinél sem garantálható.

A plasztikai beavatkozások után rendszeres kontrollvizsgálatokon kell részt venni, mely gyakorisága függ a beavatkozás jellegétől és a páciens egyéb alkati tényezőitől.