Gynecomastia műtét

gynecomastia

A gynecomastia, vagyis férfi mell megnagyobbodás, női mellűség, a világon mindenhol előforduló probléma, de a nyugati világban gyakoribb, az eltérő étkezési szokásoknak, a mozgásszegény életmódnak és a gyógyszereknek köszönhetően. A gynecomastia kezelésére használt beavatkozásoknak több változata van, ezért érdemes informálódni műtét előtt az Önnek megfelelő típusról, a várható eredményekről, ill. mellékhatásokról.

A legegyszerűbb, de egyben leghosszabb idejű beavatkozás az Aqualyx injekciós zsírbontás. A gynecomastia műtét nélkül  is megoldható ezzel az eljárással. Előnye, hogy semmilyen altatást, érzéstelenítést nem igényel, pár perc alatt a rendelőben kivitelezhető az injekciózás. Nincs műtéti heg, nincs műtét utáni szövődmény. Az Aqualyx zsírbontó anyagokat tartalmaz, így a zsírszövetet roncsolja, de más szöveteket nem. Az elroncsolt zsír kiürül a szervezetből, és a zsírszövet is csökken. Az Aqualyx alkalmazása 3-4 alkalommal szükséges a látványos eredmény eléréséhez, és havonta lehet a kezelést végezni.

A műtéti megoldás gyorsabb eredményt ad, akár látható hegek nélkül, és jelentős mellnagyobbodás esetén csak ez alkalmazható. A gynecomastia műtétet minden esetben jól felszerelt műtőben, intézményben végezzük, ahol a szükséges speciális műszerezettség és a műtét utáni megfigyelés biztosított. A műtét típustól függően 2-3 óra közti időt vesz igénybe.

Vizsgálatok gynecomastia műtét előtt:

 • Plasztikai sebészeti konzultáció
 • Mellkivizsgálás – mell ultrahang
 • Műtéthez szükséges – altatóorvosi vizsgálat, laborvizsgálatok – vérvizsgálat, EKG

A mellplasztika napján

Az otthoni műtéti készülődés után a klinikára érkezéskor megtörténik az adategyeztetés, a személyre szóló dokumentumok kitöltése, kórterem elfoglalása.

A beleegyező nyilatkozatok aláírását, és a részletes fotó dokumentációt követően, az előkészítés során a páciens nyugtatót kap, majd asszisztenseink segédkeznek a szemüveg, kontaktlencse, ékszerek, piercingek, órák levételében és biztonságba helyezésében, ezután sapkát, köpenyt, papucsot adnak a páciensre.

Kezdődik a gynecomastia műtét

Az előkészületek után nyugtató, fájdalomcsillapító koktélt adunk, és átszállítjuk a műtőbe. A műtét kezdetén a gyógyszerek miatt álmosság keríti hatalmába. Arcmaszkból oxigént kap, és elalszik.

A gynecomastia műtétnek három formája van, a mell formájától függően

 1. Zsírleszívás – Az apró 2-3 mm-es hegek általában alig láthatóan gyógyulnak.
 2. Zsírfelesleg és mellszövet kimetszés – Bimbóudvar alsó szélén a metszés alig látható, szépen gyógyul.
 3. Zsírfelesleg, mellszövet és lógó bőr kimetszés – Mell alatti redőben ejtett metszés alig látható, szépen gyógyul, jól takart. Bármekkora mellkisebbítés, bőrfelesleg eltávolítás megoldható.

Gynecomastia zsírleszívás

A legrövidebb, legegyszerűbb műtét, ami elegendő a ginekomasztia megoldásához. Akkor alkalmazzuk, ha a mell nem túlságosan nagy, és ha nincs jelentős bőrfelesleg, megereszkedés, vagyis a mellbimbót nem szükséges magasabbra helyezni.

A melleket vérzés-, és fájdalomcsillapító oldattal töltjük fel, ami ugyan növeli a műtéti időt, de csökkenti a műtét utáni fájdalmat és bevérzés lehetőségét. A zsírleszívást a legújabb, kíméletes és mégis gyors Tulip™ kanülökkel végezzük. A zsírleszívás után a mell eléri a kívánt kisebb méretet, és mellkasi szorító ruhával leszorítjuk a bőrt, hogy minél hamarabb összezsugorodjon, és letapadjon az izomhoz.

A műtéti hegek 3-4 apró, 2-3 mm-es szúrások a bimbóudvar szélén, esetleg a mell alatt, szinte nyom nélkül meggyógyulnak. Gyors, biztonságos műtét, ami végleg megoldja a férfiak problémáját.

Zsírfelesleg és mellállomány kimetszés

Akkor szükséges, ha a mell jelentősen megnagyobbodott, vagy a plasztikai sebész vizsgálata, ill. az ultrahang jelentős mellszövet megnagyobbodást igazol. A mell két részből áll a férfiaknál is, a bimbó mögött egy fektetett, lapos kúp-szerű mirigyállományból, és a körülötte – a bőr alatt – elhelyezkedő zsírszövetből. Ezt a zsírleszívás nem tudja eltávolítani, ilyenkor szükséges a mellszövetet szikével eltávolítani. Minden szövet eltávolítható, de ritka veszélyei is vannak. A mellbimbó sokszor besüllyed műtét után, ami kb. egy év alatt kiemelkedik, de néha nem teljesen. A bimbóudvar vérellátása sérülhet, ilyenkor metszés széle hegesedhet. Ez igen ritka, és főként dohányosoknál, ill. idősebb korban fordulhat elő.

Zsírfelesleg, mellszövet és lógó bőr kimetszés

Ilyen gynecomastia műtétre akkor van szükség, ha a bőr megereszkedett, a mellbimbó lelóg, vagyis a bimbót magasabbra kell varrni. Ez főleg jelentős fogyás után, ill. idősebb korban jelentkezik, mellszövet megnagyobbodás általában nem kíséri. A műtét lényege egy ívelt heg a mell alatti redőben. Ebből szinte tetszőlegesen átformázható a mell, bármekkora kimetszés, vagy felvarrás kivitelezhető.
A metszés ára a több heg, és a mellplasztika után gyakrabban jelentkező alsó seb problémák és szivárgás. Ezek legalább annyira köszönhetők a heg típusának, mint az alapállapotnak, ami miatt ezt a technikát választjuk.

A mellplasztika menete

A bimbóudvar alsó szélén egy félkör metszésből felszabadítjuk a mellállományt a mellkasfalról, és a megnagyobbodott zsírszövettel együtt eltávolítjuk. A mell alatti metszésből ez könnyebben kivitelezhető, és ilyenkor a bőrfelesleget is eltávolítjuk. A mellbimbót kicsit lejjebb rögzítjük, vagy igény esetén felvarrjuk az eredeti helyére. A mellet szükség esetén rögzítjük varratokkal a mellkasfalon az új helyén. A bőrt összevarrjuk nem látható plasztikai tovafutó varratokkal, vagy felszívódó fonalakkal, amik önmaguktól feloldódnak. Hasonló műtétet végzünk a másik oldalon is, és kialakítjuk a szimmetriát.

Kombinálható a zsírleszívásos gynecomastia műtét pénisz nagyobbítás, pénisz vastagítás céljából végzett saját zsírátültetéssel. A speciális körülmények miatt, ez mindig egyedi elbírálást igényel. A saját zsírátültetéses (autologous fat transfer – AFT, adipose-derived regenerative cell – ADRC AFT) műtét egy az utóbbi évtizedben elfogadottá vált, fantasztikus új lehetőségeket rejtő, biztonságos műtéti beavatkozás. A pénisz vastagítás a mellből leszívott zsír péniszbe injekciózásával oldható meg. Egyszerű, biztonságos műtét, aminek eredménye természetesen vastagabb hímvessző, implantátum, és hegek nélkül. Nagyon ritkán csomósodás, hegesedés előfordulhat, ezért a pénisz nagyobbítás során kiemelten fontos a legkiválóbb eszközök alkalmazása, mint pl. a kifejezetten a zsírátültetéshez kifejlesztett sejtvédő bevonattal ellátott, amerikai Tulip™ kanülök használata. Egy-két hét kímélő életmód után, megnövekedett bizalommal térhet vissza az örömszerzés világába.

A gynecomastia műtét után

A sebzárást követően felhelyezzük a ragasztókat, kötéseket, a speciális mellplasztika utáni szorítópántot. A kívánt eredmény eléréséhez, a szorítópánt viselése 4-6 hétig ajánlott. Visszahelyezzük kórtermébe. Közvetlenül a műtét után 24 órás megfigyelésen a klinikánkon tartózkodik. Ezt követően panaszmentesség esetén kísérővel távozhat.

Bár a mellplasztika – mellfelvarrás, mellkisebbítés – nagyon biztonságos műtét, a legjobb szaktudás és a legjobb higiénés körülmények ellenére is előfordulhatnak kellemetlenségek. Minden esetben arra törekszünk, hogy Ön ne csak a legkényelmesebben, de professzionális körülmények közt, a legnagyobb biztonságban érezze magát.

Kellemetlenségek a gynecomastia műtét után

 • Fájdalom – Közvetlenül a mellplasztika után a fájdalmat érdemes fájdalomcsillapítóval enyhíteni, ahogyan a klinikai dokumentációban szerepel, kivéve Aspirin. Ritkán fordul elő közepesnél erősebb fájdalom, az is inkább kimetszés esetén, de ez is 1-2 napon belül megszűnik. Fokozódó szúró, égő fájdalom, gyulladás esetén kontroll javasolt!
 • Ödéma – A mell a gynecomastia műtét után megduzzad, ami 2-3 hét alatt fokozatosan múlik el, általában a zsírleszívás esetén gyorsabban. Ritkán keletkezhet ödéma a mell körül és a hason, ami akár egy hétig is eltarthat, kezelésére jegelés, óvatos krémezés, borogatás javasolt.
 • Véraláfutás – Elszíneződést okozó véraláfutás bármely mellplasztika esetén előfordulhat, kissé fájdalmas, érzékeny, duzzadt vérömleny inkább kimetszéses műtét után, ilyen esetben a fentiek mellett Fekete Nadálytő krém, Lioton gél használata javasolt.
 • Váladékozás, sebszivárgás – Gynecomastia műtét után otthon az első napon a csíkok alatt var képződése, cseppnyi szivárgás előfordulhat, ezt steril gézlappal javasolt letörölni, ezt követően óvatosan mosakodni is lehet, a sebet a 4. naptól tiszta, folyó víz érheti és krémezni is szabad. A kimetszés után ritkán előfordul sebváladékozás, ekkor javasolt a ragasztócsíkokat eltávolítani, és naponta többször kötést cserélni.

Amire ügyelni kell gynecomastia műtét után

 • Életmód, életvitel: A mellplasztika után 1 hétig pihenés és a mell maximális kímélete javasolt. Szigorúan ellenjavallt emelni, a karokat a váll fölé emelni, a melleket erős melegnek kitenni. Lehetőség szerint 1 hétig ne vezessen autót, és 2-3 hétig tilos a napozás, szolárium, szauna.
 • Tisztálkodás: 1 héttel a gynecomastia műtét után a zuhanyzás idejére – a lehető legrövidebb ideig – a mellszorító levehető, de azt követően azonnal vissza kell venni.
 • Alvás: A gyógyulást nem befolyásolva, főleg a szorító pánt viselésével, de javasolt nyugodt körülményeket biztosítani.
 • Kontroll, varratszedés: A gynecomastia műtét után is rendszeres kontrollvizsgálatokon kell részt venni, mely gyakorisága függ a beavatkozás típusától. Varratszedés az esetek többségében nem szükséges a felszívódó varratok miatt, amennyiben mégis, és minden rendben, azok eltávolítása a 7-14. napon történik.
 • Munkaképesség: Munkaképes már egy-két nap után lehet, de a biztosan tárgyalásképes állapotot – főleg kimetszéses műtét esetén – 1 hét után éri el.
 • Sportolás, fizikai terhelés: A műtétet követő 4-6 hétig a fizikai terhelés – sportolás, stb. – kerülendő, de utána is fokozatos terhelés emelés javasolt bármely típusú műtétről legyen szó.
 • Heggyógyulás: A gynecomastia műtéti hegek is maradandóak, azonban speciális, az orvos által ajánlott hegrögzítő ragasztócsíkokkal, és később krémmel kezelve vékonyak maradnak, és gyorsabban elhalványulnak.

A gynecomastia műtét végleges eredménye

A műtét hatása azonnal látható, de a végleges eredmény kialakulásához 3-6 hónap szükséges.

A mellműtét állandó velejárója a mell szöveteinek műtét utáni feszülése, vagyis a mell minimális ellapulása, besüllyedése. Ezért a kimetszés utáni eredmény kifejezetten homorú középső mell részt, bimbóudvart eredményez. Ez néhány hónap alatt feltelődik, jelentősen változik.

Gynecomastia műtét után előforduló mellékhatások

Mellműtét esetén is átmeneti kellemetlenségekről, korrigálható problémákról, és hosszútávú szövődményekről beszélhetünk. Szerencsére ez utóbbiak extrém ritkák.

Általános problémák:

 • duzzanat, savógyülem, véraláfutás, bevérzés, vérveszteség
 • gyógyszerallergia, altatószerrel szembeni túlérzékenység, viszketés
 • seb-, heggyógyulási zavar (keloidos hegképződés, stb.)

Mellszövetkimetszés műtéttípusra jellemző problémák:

 • műtéti terület átmeneti érzéketlensége
 • kar zsibbadás, mellkasi-, borda fájdalom, nyirokcsomó megnagyobbodás, fájdalom
 • műtéti terület szivárgása, váladékozás, gyulladás, mellbimbó váladékozás
 • elhúzódó váladékozás 2-3 hétig, zsírelfolyósodás
 • bimbó, bimbóudvar érzéketlensége, vagy fokozott érzékenysége, mellbimbó érzékenységének megváltozása
 • bimbó, bimbóudvar keringési zavar, -elégtelenség, részleges, vagy teljes elhalás
 • aszimmetria, aszimmetrikus megereszkedés, ellapulás

A zsírleszívás esetén esetleg fellépő problémák

 • jelentős ödéma, vérömleny
 • légmell

 

Mindig szimmetriára törekszünk, de tökéletes egyformaság senkinél sem garantálható.

Minden gynecomastia műtét után rendszeres kontrollvizsgálatokon kell részt venni, mely gyakorisága függ a beavatkozás jellegétől és a páciens egyéb alkati tényezőitől.