Mellplasztika

Mellplasztika, mellfelvarrás, mellkisebbítés - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

A mellkisebbítés és a mellfelvarrás mellplasztika biztonságos, a világon széleskörűen alkalmazott beavatkozások, viszont több változatuk van, ezért érdemes informálódni műtét előtt az Önnek megfelelő típusról, a várható eredményekről, ill. mellékhatásokról.

A mellplasztikát minden esetben jól felszerelt műtőben, intézményben végezzük, ahol a szükséges speciális műszerezettség és a műtét utáni megfigyelés biztosított. A műtét típustól függően 2-3 óra közti időt vesz igénybe.

 

A mellplasztika műtétekről röviden

 

Vizsgálatok mellplasztika előtt:

  • Plasztikai sebészeti konzultáció
  • Mellkivizsgálás – 35 év alatt mell ultrahang, 35 év felett mammográfia, mell MR
  • Műtéthez szükséges – altatóorvosi vizsgálat, laborvizsgálatok, vér, vizelet, EKG, mellkas röntgen

A mellplasztika napján

Az otthoni műtéti készülődés után, mint pl. hajmosás, műtéthez szükséges kellékek bekészítése, a klinikára érkezéskor megtörténik az adategyeztetés, a személyre szóló dokumentumok kitöltése, kórterem elfoglalása.

Mellplasztika, mellfelvarrás, mellkisebbítés - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

Mellplasztika mellfelvarrással, mellkisebbítéssel, hogy visszakapja gyönyörű melleit – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

A beleegyező nyilatkozatok aláírását, és a részletes fotó dokumentációt követően, az előkészítés során a páciens nyugtatót kap, majd asszisztenseink segédkeznek a szemüveg, kontaktlencse, ékszerek, piercingek, órák levételében és biztonságba helyezésében, ezután sapkát, köpenyt, papucsot adnak a páciensre.

Kezdődik a mellplasztika

Az előkészületek után nyugtató, fájdalomcsillapító koktélt adunk, és betoljuk a műtőbe. A műtét kezdetén a gyógyszerek miatt álmosság keríti hatalmába. Arcmaszkból oxigént kap, és elalszik.

A metszés három formában történhet mellplasztika típusától függően

  1. A bimbóudvar széle körül – A heg általában alig láthatóan gyógyul. (periareolaris mellplasztika)
  2. Bimbóudvar alatt függőlegesen – A metszés alig látható, szépen gyógyul. Jelentősebb megereszkedés megoldható, szép mell elődomborodás érhető el. (vertikális mellplasztika)
  3. Mell alatti redőben kiegészítve – A metszés alig látható, szépen gyógyul. Bármekkora felvarrás, mellkisebbítés megoldható. Bármilyen forma kialakítható. (invert-T mellplasztika)
Mellplasztika, mellfelvarrás, mellkisebbítés hegei - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

A mellplasztika hegei szépen, alig láthatóan gyógyulnak – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

Bimbóudvar körüli heg

A legrövidebb heg, ami elegendő a mellplasztika elvégzéséhez. Akkor alkalmazzuk, ha a mell nem túlságosan nagy, és ha nincs jelentős megereszkedés, vagyis a mellbimbót nem szükséges 3-4 cm-nél – a bimbóudvar átmérőjénél magasabbra – helyezni. Ez a periareolaris heg mindig a mellfelvarrás, mellkisebbítés velejárója, mivel a bimbóudvar helyét az új formájú, és magasabban elhelyezett mellhez kell igazítani, tehát feljebb kell varrni.
A periareolaris mellplasztika mindig kerekebbé, laposabbá alakítja a melleket.

Kulcslyuk heg

Akkor szükséges, ha a bimbót magasabbra kell varrni, mint a bimbóudvar átmérője. Gyakran használjuk mellkisebbítésnél, ha legalább a mell egyharmadát el kell távolítani, de a mell megereszkedése nem jelentős – a bimbóudvar nincs teljesen a mellredő alatt, és nem túl széles. A kulcslyuk, vagy vertikális-függőleges heg egy kiegészítés a bimbóudvar körüli heg alatt. A mell alsó felének feleslege ebből eltávolítható, és a mellforma is jelentősen átalakítható.
A kulcslyuk heggel lényegesen szabadabban formázható a mell, növelhető a projekciója, vagyis a bimbó elődomborodása.

A horgony metszés

A fentiek kiegészítése egy ívelt heggel a mell alatti redőben, ezért a szakmai neve fordított T mellplasztika. Ebből szinte tetszőlegesen átformázható a mell, bármilyen forma, elődomborodás kialakítható, és bármekkora kimetszés, vagy felvarrás kivitelezhető.
Az invert-T metszés ára a több heg, és a mellplasztika után gyakrabban jelentkező alsó seb problémák és szivárgás. Ezek legalább annyira köszönhetők a heg típusának, mint az alapállapotnak, ami miatt ezt a technikát választjuk.

A mellplasztika menete

A bimbóudvarban egy körmetszéssel kialakítjuk az új, kisebb, kerek areolát, majd felszabadítjuk a mellállományt a mellkasfalról az átformáláshoz. Mellkisebbítésnél ezt követően az emlőállomány alsó részéből eltávolítjuk a kívánt nagyságot, majd mindkét esetben a mellet rögzítjük varratokkal a mellkasfalon az új helyén, és kialakítjuk az új, telt-kerek formát tömörítő öltésekkel. A bimbóudvart felszabadítjuk, majd a kívánt magasságba emeljük, és szintén öltésekkel rögzítjük, és ellenőrizzük a nagyságot, formát. Eltávolítjuk a bőrfelesleget, a bőrt összevarrjuk nem látható plasztikai tovafutó varratokkal, vagy felszívódó fonalakkal, amik önmaguktól feloldódnak. Hasonló műtétet végzünk a másik oldalon is, és kialakítjuk a szimmetriát.

Mellplasztika, mellfelvarrás szilikon mellimplantátum - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

Mellfelvarrásnál feszes, kerek mellei lesznek; mellimplantátummal fokozható az eredmény – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

Kombinálható a mellfelvarrás szilikon implantátumos és saját zsír feltöltéses mellnagyobbítással például, ha nagyobb és természetesebb melleket szeretne. A speciális körülmények miatt, ez mindig egyedi elbírálást igényel.
A szilikon implantátum behelyezése a mell mirigyállománya, vagy a mellizom alá a műtét elején történik.
A saját zsírátültetéses (autologous fat transfer – AFT, adipose-derived regenerative cell – ADRC AFT) műtét egy az utóbbi évtizedben elfogadottá vált, fantasztikus új lehetőségeket rejtő, biztonságos műtéti beavatkozás.

A mellplasztika után

A sebzárást követően felhelyezzük a ragasztókat, kötéseket, a speciális mellplasztika utáni melltartót és esetleg szorítópántot. A kívánt eredmény eléréséhez, a melltartó viselése 4-6 hétig ajánlott. Visszahelyezzük kórtermébe. Közvetlenül a műtét után 24 órás megfigyelésen a klinikánkon tartózkodik. Ezt követően panaszmentesség esetén kísérővel távozhat.

Mellplasztika után speciális melltartó - dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet Budapest

Mellplasztika után speciális melltartót kell hordani – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

 

A beavatkozás utáni teendőkről és mellékhatásokról itt tájékoztatjuk.

A biztonságról

A szoptatást a mellkisebbítés befolyásolhatja, mivel az emlő mirigyállománya is érintett lehet. A mell továbbra is vizsgálható különösen, ha a mellplasztika során beültetett mellimplantátum az izom mögött helyezkedik el. Sőt az implantátumos mellnagyobbításon átesett hölgyek, köszönhetően a gyakori önvizsgálatnak és szoros orvosi követésnek, védettebbek a súlyos mellproblémáktól.