Homlokplasztika és szemöldökplasztika

A homlokplasztika és a szemöldökplasztika látávnyos eredményt adó, biztonságos, a világon széleskörűen alkalmazott beavatkozások. Mivel több különböző eljárástípus között kell megtalálni az Ön igényeinek legalkalmasabbat, javasolt fokozott körültekintéssel kiválasztani a megfelelő eljárást.

A beavatkozást minden esetben jól felszerelt műtőben, intézményben végezzük, ahol a szükséges speciális műszerezettség és a műtét utáni megfigyelés biztosított. A műtét típustól függően 1-2 órát vesz igénybe.

 

A műtétekről röviden, tömören

 

Vizsgálatok és teendők a műtét előtt

  1. Plasztikai sebészeti konzultáció
  2. Műtéthez szükséges – vér laborvizsgálatok
  3. Altatáshoz szükséges – altatóorvosi vizsgálat, vizelet laborvizsgálatok, EKG, mellkas röntgen

A szemöldök-, homlokplasztika napján

Az otthoni műtéti készülődés után, mint pl. hajmosás, műtéthez szükséges kellékek bekészítése, a klinikára érkezéskor megtörténik az adategyeztetés, a személyre szóló dokumentumok kitöltése, kórterem elfoglalása.

A beleegyező nyilatkozatok aláírását és a részletes fotódokumentációt követően egyeztetjük a műtéti tervet, majd asszisztenseink segédkeznek a szemüveg, kontaktlencse, ékszerek, piercingek, órák levételében és biztonságba helyezésében, amennyiben szükséges copfba kötik a hajat. Ezután sapkát, köpenyt, papucsot adnak a páciensre.

Kezdődik a homlok-, szemöldökplasztika

Az előkészületek végén nyugtató, fájdalomcsillapító koktélt adunk, és betoljuk a műtőbe. A nyugtató és fájdalomcsillapító gyógyszerek hatására elálmosodik. Az altatáshoz egy arcmaszkból oxigént kap, és elalszik. Helyi érzéstelenítés esetén az orvos az arcot fertőtlenítő oldattal többször lemossa, és ezután steril lepedőkkel körbetakarja úgy, hogy az arc, nyak és a toka szabadon marad. Apró érzéstelenítő injekciók következnek, amik picit csípnek. A műtét kezdete előtt mindig ellenőrizzük a terület érzéketlenségét. Ha bármikor a műtét során szúrásszerű fájdalmat érez, kis injekciót adunk ismét.

A szemöldökplasztika, és homlokplasztika fő típusai

  1. Homlokbőr felhúzás – a homlok bőrét felhúzzuk a fejtető irányába, hogy feszes legyen, és eltűnjenek a ráncok, redők, megemelkedjenek a szemöldökök
  2. Szemöldök emelés – a halánték bőrét választjuk el az izmoktól, és a szemöldököt, főként annak külső harmadát megemeljük
  3. Bőrfelesleg eltávolítás – sok laza, felesleg bőr esetén a bőrfelesleget a hajban a homlok fölött, vagy a halántékon, vagy nagyritkán a szemöldök felső szélén ejtett metszésből eltávolítjuk

A homlok különálló feszesítésénél metszést ejtünk a homlok fölött a hajas fejbőrön, innen lefelé haladva a bőrt elválasztjuk a mélyebb rétegektől, majd a mélyebb szöveteket is különválasztjuk, és ezeket felhúzva magasabb pozícióban fixen rögzítjük. A hagyományos módszernél a hajban rejtetten, de heggel jár a műtét, viszont a bőrfelesleg eltávolítható. Hátránya, hogy a hajhatár is megemelkedik kissé. Az újabb, speciális videó asszisztált műtét apró metszésekkel jár a hajban, a mély rétegek szintén megemelhetők, de bőrfelesleg kimetszésre nincs lehetőség. Mindkét módszernél a homlok kisimítása mellett a szemöldökök megemelhetők, szimmetrikussá tehetők.

homlokplasztika

Homlokplasztika megfiatalítja a szem fölötti arcrészt – dr. Bulyovszky István, PERFECT YOU Plasztikai Sebészet

A szemöldök emelés megoldható a fenti módszerekkel is, de gyakrabban a halántékon ejtett néhány centiméteres metszésekből történik. Így a homlok és a hajhatár érintetlen marad. A halántékon a mély rétegeket megemeljük, és magasabban rögzítjük belső varratokkal. Amennyiben szükséges a felesleges bőr eltávolítható, így a halánték, szem körüli ráncok eltüntethetők. Speciális megoldás, amikor a szemöldök emelést a felső szemhéj plasztika metszéséből, azzal egy időben végezzük. Ritkán a szemöldök emelhető a felső szélén végzett bőrkimetszéssel. Ennek a hatékony eljárásnak a hátránya, hogy a heg néha látható marad. Ha szükséges, apró dréncsövet hagyunk bent, a bőrt hajszálvékony fonalakkal varrjuk össze.

A mély ráncok a bőr feszesítésével sem tüntethetők el, ezért ilyen esetben saját zsírtöltést, vagy hialuronsav feltöltést javaslunk.

Fontos kiegészítő beavatkozások – arcplasztika, MACS-lift

A szemöldökplasztikát és a homlokplasztikát gyakran javasolt kiegészíteni arcplasztikával, vagy MACS-lifttel. Szükség esetén a metszés fül előtti meghosszabbításával ez megoldható. A hegnek ez a része kifejezetten vékonyan, halványan gyógyul. A kiterjesztéssel azonban a szem körüli ráncok, a megereszkedett zsírpárnák az arcon, az orr melletti mély redők is látványosan kisimíthatók. Esztétikailag megfontolandó a műtét kiegészítése – hogy a homlok új, évekkel fiatalabb megjelenése harmonizáljon az arccal – alsó-, ill. felső szemhéjplasztikával, az arc teltségét fokozó saját zsírtöltéssel, hialuronsav injekcióval, pl. orca feltöltésre, szem alatti könnyárok feltöltésre, vagy ajak vastagításra.

A szemöldök-, homlokplasztika után

A sebzárást követően felhelyezzük a ragasztókat, a speciális kötést és esetleg szorítópántot. A kívánt eredmény eléréséhez, a speciális szorító pánt viselése 1-3 hétig ajánlott. Visszahelyezzük kórtermébe. Közvetlenül a műtét után 1-24 órás megfigyelésen a klinikánkon tartózkodik. Ezt követően panaszmentesség esetén kísérővel távozhat. A beavatkozás utáni teendőkről és mellékhatásokról tájékoztatjuk.